BLOGUL LUI

Stefan -

MINDFUL ADDICT

MESAJE DE RECUPERARE

Parerile exprimate pe acest blog sunt personale si nu implica in niciun fel Comunitatea AA.

.

.

.

MESAJ:


INTRAND INTR-O NOUA DIMENSIUNE

<< În ultimele stadii ale alcoolismului, voinţa de a rezista ne-a părăsit. Cu toate acestea, când recu­noaştem că am fost învinşi cu desăvârşire şi suntem gata să încercăm principiile AA, obsesia ne pără­seşte şi pătrundem într-o nouă dimensiune – liber­tatea sub tutela lui Dumnezeu, aşa cum Îl înţelegem noi.

(ÎN VIZIUNEA LUI BILL)


Am norocul să mă număr printre aceia care în viaţă au avut parte de această transformare nemaipomenită. Când am intrat pe uşa AA-ului, singur şi disperat, eram dispus să cred tot ce auzeam. Unul dintre lucrurile pe care le-am auzit a fost: „Aceasta ar putea fi ultima ta mahmureală, sau poţi s-o iei de la capăt iar şi iar”. Omul care a spus aceasta o ducea, în mod evident, mult mai bine decât mine. Mi-a plăcut ideea de a mă da bătut şi de atunci am început să trăiesc liber! Inima mea a auzit ceea ce mintea n-ar fi putut auzi niciodată: „Nu-i chiar aşa grav să fii neputincios în faţa alcoolului”. Sunt liber şi sunt recunoscător! >>


Twelve steps to freedom. Start with one.

Cum am fost

Nu puteam sa dorm noaptea.

Adormeam greu.
Ma trezeam in timpul noptii si, neputand sa mai dorm, ma dadeam jos din pat sa beau ceva. Pentru somn! Incercam apoi sa adorm si iar ma trezeam. Iar beam. De data asta pentru ca nu puteam sa dorm, ziceam eu.
Dimineata eram spart ...

Citeste mai departe:

DESPRE MINE


luni, 14 noiembrie 2016

Forumul AA - DOAR ”NU BEA”?

DOAR ”NU BEA”?
Am participat la mai multe mii de întâlniri în ultimii 20 de ani. În acest timp, am observat multe schimbări în cadrul întâlnirilor, unele pentru mai bine, altele cred, că acordau atenție altor probleme. O tendință în curs de dezvoltare este o creștere în a da directive scurte, ascuțite noilor veniți. Cea mai populară dintre aceste directive este:”Doar nu Bea!”. Am auzit mereu această comandă puternică și exprimată insistent, uneori, chiar ca un strigăt dogmatic, urmat uneori de un număr de cuvinte de umplutură, în speranța de a a ajuta un nou venit pentru a atinge și menține abstinența. Uneori am impresia că datorită acestor avocați ai acestei abordări, că acest lucru este tot ce au nevoie. Această directivă este, sunt sigur, bine-intenționată, probabil, în sensul de: ”Păstrați-l simplu”. Cu toate acestea, astfel de simplitate are o aură înșelătoare. Păstrarea simplă a programului nu ar trebui să fie confundată cu simplitatea.
În ciuda popularității sale în rândul unor membrii, ”Doar nu bea!” , pare să meargă împotriva spiritului plin de compasiune și înțelegere pe care a fost fondat AA-ul.
Poate că ne-am modernizat pur și simplu și nu avem timp pentru a toca cuvinte în care predomină insistent rezultatele erei noastre? Cum ar fi fast-food-ul, ”Doar nu bea!” este modul în care AA-ul încearcă să efectueze un remediu mai rapid pentru noul venit aflat în dificultate. Cu toate acestea, în mod ironic, această directivă bine-intenționată, de fapt, poate comunica un fel de ignoranță și de nerăbdare, asociată cu cei care înțeleg greșit natura alcoolismului și recuperarea din el. La urma urmei, de câte ori nu am auzit cu toții, ”Doar nu bea!” de la membrii furioși ai familiei, prieteni, șefi, patroni, funcționari judiciari și așa mai departe, înainte de a veni la AA? De fapt, ne-am fi lăsat de băut dacă am fi putut, dar nu am avut puterea de a face acest lucru. Am constatat că puterea există în AA. Paradoxul pervers al directivei ”Doar nu bea!”, este că de fapt dacă tu îl urmezi, te va duce în curând la băut. Când am luat, prima dată, contact cu Pașii AA, ceea ce m-a surprins cel mai mult a fost modul în care doar un Pas, primul de fapt, a menționat ceva despre alcool, ceilalți 11 Pași vorbesc despre schimbarea vieții cuiva, în scopul de a rămâne treaz și de a se recupera. AA este mult mai mult decât ”Doar nu bea!”, este vorba de achiziționarea puterii de care avem nevoie pentru a ne opri de la a ridica prima băutură. Dacă am putea aplica ”Doar nu bea!” acest lucru ar implica faptul că, într-adevăr, am avea puterea doar de a decide să nu mai bem și ”bingo” totul s-ar rezolva. ”Doar spune nu!” și gata nu o să mai bei. Am putea renunța apoi la toate acele vorbiri pufoase în ceea ce privește structurile personale, discutarea deficiențelor noastre în relațiile cu alții, iertarea, corectarea caracterului, defecte de comportament și Putere mai mare. ”Doar nu bea!” ar fi răspunsul la problemele noastre.
Recuperarea fundamentală nu implică doar abținerea de la a ridica prima băutură, așa cum s-a arăta de către American Medical Association. Desigur dacă nu bem alcool creierul și trupurile noastre se vor recupera. Dar, exact cum realizează un alcoolic, aceasta este ceea ce AA-ul recomandă că sunt necesare toate aspectele. ”Doar nu bea!”, transmite de asemenea, o nuanță care poate crește auto-rușinea, o atitudine de auto-vină pentru noi veniți. ”Acei oameni din AA mi-au spus să nu beau, dar am ratat din nou”, permite, deasemenea, acelor membrii AA nehotărâți un mod convenabil de a evita de a lua orice fel de responsabilitate, pentru un nou venit înseamnă ”performanță slabă”. Îi putem spune: ”Hei, ți-am spus să nu bei, dar tu nu mai ascultat, ai făcut-o din nou!”
Nu este o presupunere care stă la baza imperativului ce implică faptul că ei au deja o putere de a realiza acest lucru, că singurul lucru necesar este o decizie de a ”nu bea”. Cu toate acestea, noi încurajăm noii veniți să admită la Pasul unu că ei sunt ”neputincioși în fața alcoolului”, și că este mult de lucru prin intermediul pașilor să găsim puterea de a nu bea.
Pentru a spune noului venit ”Doar nu bea!” comunică un fel de consiliere nerăbdătoare, o stenografie cu care ne-am aștepta de la ”civilii” care nu înțeleg adevărata natură a alcoolismului și a recuperării din el să nu mai bea. Capitolul ”Opinia unui medic” din Cartea Mare afirmă că recuperarea este posibilă numai printr-o schimbare psihică. În AA înseamnă o ”trezire spirituală”, realizată numai prin lucrul Pașilor. Poate că cea mai eficace, deși mai complexă, sugestie ar fi să nu mai vină la întâlniri, să stea departe de ”alunecuș” de ”oameni, lucruri și locuri”, evitând foamea, furia, singurătatea, oboseala, să pună STOP la toate”, folosind aceste strategii, veți găsi puterea de a nu bea, (În cartea ”Viața fără băutură” sunt asemenea recomandări, dar ele sunt periculoase pentru un nou venit care nu a făcut Pașii, va folosi calea cea mai scurtă fără a mai face Pașii). Dar, se poate așa ceva? Cartea Mare spune, deasemenea, ”lipsa de putere a fost dilema noastră”. Numai în AA am descoperit că îndemnul ”NU BEA!” nu este în Cartea Mare, în niciun Pas, și nici nu s-ar putea adăuga , în orice altă temă de literatură AA cu care am lua cunoștință.
Motivul pentru care am sugerat este acesta: Membrii originali care au lucrat din greu pentru a realiza o întâlnire primitoare, plină de compasiune și înțelegere a noilor veniți, bărbați și femei a avut succes. Și că simpla directivă ”Nu bea!” ar putea fi cunoscută ca un simplu aviz subscris de nerăbdare, lipsit de empatie și înțelegere, și cel mai important, susceptibil de a fi ineficient și chiar contra productiv.
Anonim
(Sursa:Grapevine AA)

Preluare de pe Forumul AA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu