BLOGUL LUI

Stefan -

MINDFUL ADDICT

MESAJE DE RECUPERARE

Parerile exprimate pe acest blog sunt personale si nu implica in niciun fel Comunitatea AA.

.

.

.

MESAJ:


INTRAND INTR-O NOUA DIMENSIUNE

<< În ultimele stadii ale alcoolismului, voinţa de a rezista ne-a părăsit. Cu toate acestea, când recu­noaştem că am fost învinşi cu desăvârşire şi suntem gata să încercăm principiile AA, obsesia ne pără­seşte şi pătrundem într-o nouă dimensiune – liber­tatea sub tutela lui Dumnezeu, aşa cum Îl înţelegem noi.

(ÎN VIZIUNEA LUI BILL)


Am norocul să mă număr printre aceia care în viaţă au avut parte de această transformare nemaipomenită. Când am intrat pe uşa AA-ului, singur şi disperat, eram dispus să cred tot ce auzeam. Unul dintre lucrurile pe care le-am auzit a fost: „Aceasta ar putea fi ultima ta mahmureală, sau poţi s-o iei de la capăt iar şi iar”. Omul care a spus aceasta o ducea, în mod evident, mult mai bine decât mine. Mi-a plăcut ideea de a mă da bătut şi de atunci am început să trăiesc liber! Inima mea a auzit ceea ce mintea n-ar fi putut auzi niciodată: „Nu-i chiar aşa grav să fii neputincios în faţa alcoolului”. Sunt liber şi sunt recunoscător! >>


Twelve steps to freedom. Start with one.

Cum am fost

Nu puteam sa dorm noaptea.

Adormeam greu.
Ma trezeam in timpul noptii si, neputand sa mai dorm, ma dadeam jos din pat sa beau ceva. Pentru somn! Incercam apoi sa adorm si iar ma trezeam. Iar beam. De data asta pentru ca nu puteam sa dorm, ziceam eu.
Dimineata eram spart ...

Citeste mai departe:

DESPRE MINE


sâmbătă, 22 aprilie 2017

Carticica rosie - OPT SI NOUA

PASUL OPT
Am făcut o lista cu toate persoanele cărora le-am făcut necazuri, şi am consimţit să reparăm aceste rele.

PASUL NOUĂ
Ne-am reparat greşelile direct faţă de acele persoane acolo unde a fost cu putinţă, dar nu şi atunci când le-am fi putut face vreun rău lor sau altora.

     Obiectivul Paşilor Opt şi Noua este de a sublinia şi de a pune în practică un curs funcţional de conduită care va modifica în mod direct răul sau jignirea pe care băutura noastră s-ar putea să o fi produs celorlalţi, şi în acelaşi timp începerea stabilirii unei relaţii armonioase cu viaţa şi cu semenii nostri.
     Practicarea filozofiei Alcoolicilor Anonimi îndeplineşte în mod adecvat aceste cerinţe. Este un „mod de viaţă" demonstrat prin care alcoolicul îşi corectează greşelile din trecut şi le răscumpără faţă de rude, prieteni sau duşmani, pe măsură ce realizează recuperarea proprie din deteriorarea mentală şi fizică pe care alcoolul le-a produs asupra acestuia.
     Mulţi alcoolici sunt de acord cu eficientă filozofiei noastre, dar nu pot beneficia de ea din cauză că tratează cu prea multă uşurinţă seriozitatea acestei deteriorări mentale şi fizice şi nu doresc să fie deranjaţi de prevederile programului nostru. Găsesc, de asemenea, dificil să înţeleagă că sunt invalizi din punct de vedere spiritual.
     Membrii nu elimină alcoolismul şi nici nu obţin recuperarea doar fiind de acord cu principiile filozofiei A.A. - Se Recuperează Doar Dacă Le Trăiesc.
 *Studiaţi paginile 76 până la 84 inclusiv din cartea Alcoolicii Anonimi
     Aceşti paşi lucrează în conjucţie unul cu celălalt. Avem o listă a acelora cărora le-am produs rău - avem lista cu aceia cărora le suntem obligaţi financiar.
 Puţini dintre noi realizează ca numele nostru se află la începutul listei acelora faţă de care am greşit şi că, trăind conform acestui program ne recompensăm în primul rând pe noi, fiinţele noastre de nesuportat, minţile noastre confuze şi spiritele noastre tulburate.
     Nu este un lucru dificil să enumerăm oamenii care au suferit pentru că noi consumam alcool. Problema noastră reală este de a ajunge la o stare mentală care recunoaşte răul pe care l-am făcut şi doreşte în mod sincer să îl corecteze.
     Pasul Nouă nu este îndeplinit cu uşurinţă sau repede. Unele dintre recompensări le începem după ce acceptam programul A.A. ca „mod de viaţă". De obicei acest lucru este destul de limitat, deoarece nu se realizează decât după ce am petrecut câteva luni în asociaţia A.A. şi ne-am întărit abstinenţa cu o cunoaştere fundamentală a programului pentru a dobândi curajul spiritual şi înţelegerea de a face discret reparaţii.
     Membrul se confruntă cu multe obstacole în observarea acestui pas. Credem că amânarea reprezintă o piedică pentru unii dintre membri. Acest lucru ar trebui evitat. Pe de altă parte, există cei care sunt prea ambiţioşi ca să reconstruiască, vor să termine cu acest lucru imediat. Amintiţi-vă că, în cele mai multe dintre cazuri, veţi avea o viaţă întreagă pentru a finaliza Pasul Nouă. Unii dintre membrii se află sub inspiraţia noilor personalităţi şi acţionează în mod spontan.    Acţiunea lor pripită poate avea puţine şanse de reuşită. Mândria este un alt obstacol. Confuzia, datorată interpretărilor nepotrivite ale scopului acestui pas, este un handicap obişnuit.
     Membrii mai vechi vor fi de ajutor dacă sunt consultaţi ori de câte ori există nedumeriri. Nu acţionaţi în mod pripit sau dacă aveţi îndoieli - cereţi-le părerea, apoi formulaţi un plan de acţiune în care să-L includeţi pe Dumnezeu şi încercaţi să corectaţi greşelile de care sunteţi responsabili.
     Pentru a face corecţii sunt necesare rugăciunea şi meditaţia. Nu trebuie îndreptat nimic dacă nu este precedat de rugăciune, deoarece va fi lipsit complet de scop şi eficienţă. Contactul conştient cu Dumnezeu pentru îndreptarea greşelilor nu numai că va duce la un rezultat mai satisfacator, dar ne va ajuta, de asemenea, să decidem asupra evitării acelor corecţii care ar putea să-i răneasca pe ceilalţi. În cadrul acestei legături, discreţia este imperativă.
     Prezenţa lui Dumnezeu în vieţile noastre subliniază şi modifică acum activităţile noastre mentale şi fizice. Ne oferă umilinţa de care avem nevoie pentru a face corecţii şi un stimulent pentru a începe.
„Încercam Să Ne Punem în Ordine Vieţile. Facem Acest Lucru Servindu-L pe Dumnezeu şi pe Ceilalţi din Jurul Nostru."
     Se ridică acum o întrebare: Ale cui nume aparţin listei noastre? Cum ne descurcăm pentru a ne îndrepta greşelile faţă de aceşti oameni? Ce procedeu să urmăm?
     Răspunsurile noastre la aceste întrebări se găsesc în Cartea Alcoolicii Anonimi de la pag.88 până la 96 inclusiv.
    Următorul rezumat al anumitor sfaturi preluate din acele pagini este incomplet şi trebuie dezvoltat de fiecare membru prin aplicarea la nevoile sale particulare.
      Găsim că este imposibil să acoperim această problemă complexă în întregime, dar am listat câteva sugestii şi exemple pentru ghidare. Lista noastră clasifică patru tipuri de oameni şi comentează al cinci-lea tip, care, în general nu este inclus în lista în care sunt cerute reparări ale greşelilor, totuşi de care trebuie să se ţină seama în mod constant, dacă va fi să ne păstrăm permanent abstinenţa.

GRUPUL UNU - PRIETENII
     Din acest grup fac parte oamenii cu care am fost prieteni apropiaţi, asociaţi în afaceri etc., aceia cu care ar trebui să fim prietenoşi, dar cu care legăturile s-au deteriorat din cauza resentimentelor, mândriei sau greşelilor prosteşti, aceia pe care i-am tratat în mod nedrept, dar care nu au avut de suferit din cauza cuvintelor dure sau din  cauza actelor de comportare prosteascp şi cprora nu le suntem îndatoraţi.
     Tehnica de notat în abordarea oamenilor din aceasta clasă se bazează pe sinceritate. Abordarea noastra este „calmă, francă şi deschisă". Scopul nostru este să convingem grupul de intenţiile noastre bune şi să-l asigurăm că regretăm tratamentul pe care l-a primit din partea noastră.
     Noi explicăm propria boală alcoolică, natura resentimentelor şi a urii în raport cu abstinenţa noastră. Subliniem intenţiile noastre bune şi le cerem iertare şi cooperare în viitoarele noastre asocieri. Scopul nostru este de obţine bunăvoinţa şi de a câştiga prietenie.
      Evităm să impresionăm pe cineva cu ideea că suntem fanatici religioşi, dar nu evităm niciodată  problema spirituală sau nu Îl negăm pe Dumnezeu dacă El este pomenit în conversaţie.
     Nu încercam să facem corecţii către cei „care sunt încă jigniţi din cauza unei nedreptăţi recente" şi nu mai facem niciodată vreun rău unei alte persoane.
       Vor exista câteva cazuri în care avansurile noastre vor fi respinse. Dacă nu putem să stabilim o reconciliere şi nu suntem primiţi în mod favorabil, pur şi simplu renunţăm la problemă în speranţa că, în cele din urmă, abstinenţa noastră şi faptele viitoare vor repara ruptura dintre noi.
     Ideea principală de ţinut minte este că  trebuie să îndeplinim o datorie, că nu ne vom supăra sau descuraja de primirile neplăcute sau morocănoase, că intenţia vizitei noastre este una  armonioasă şi că Sub Nici Un Motiv Nu  Vom Trăi Animaţi de Resentimente sau de Furie.

GRUPUL DOI - FAMILIILE
     Oamenii din acest grup se regăsesc, în general, în familiile noastre. Exemplele importante le constituie soţiile alcoolicilor, sau în cazul femeilor alcoolice, soţii. Urmează apoi mamele, taţii, fiii, fiicele şi, adesea, prietenii apropiaţi ale căror vieţi le-am tulburat din cauza obiceiurilor noastre nechibzuite şi egoiste. Am fost „ca o tornadă răvăşind în cale vieţile celorlalţi", sfărâmând inimi şi „ucigând relaţiile dragi". Răul pe care l-am făcut  acestui grup s-a intins de-a lungul a multor ani. Va dura mulţi ani să-l reparăm.
*Citiţi de la paginile 122 la 135 inclusiv din cartea Alcoolicii Anonimi.   
   Tehnica noastră de apropiere nu reprezintă o problemă în acest caz,  în afara  cazului în care căsniciile au fost destrămate şi separarea duce la imposibilitatea întâlnirii pentru  corectarea greşelilor. Chiar şi atunci,  membrul va beneficia de pe urma practicării programului, abstinenţa lui intrând, de obicei, în atenţia celui pe care l-a jignit. Pentru a obţine reconcilierea s-ar putea să avem nevoie de timp, dar de regulă, îmbunătăţirile satisfăcătoare sunt gata să apară. Adesea, acestea se realizează prin intermediul corespondenţei, dar este preferabil contactul direct, în toate cazurile, ori de câte ori este posibil.
      În cazul în care căsnicia este încă intacta, familia membrului este conştientă de dorinţa lui de a-şi trata alcoolismul şi adesea dau greş în încercarea de a-l îndrepta spre acest scop.
     Este important ca aceştia să citească cartea „Alcoolicii Anonimi" pentru a căpăta o înţelegere a alcoolismului şi paşii trasaţi în programul nostru pentru tratarea acestuia. Un membru nou are nevoie de înţelegerea şi colaborarea deplină a familiei sale. Corecţiile sale faţă de aceştia sunt cele mai profunde şi sunt realizate cu o mai mare uşurinţă, atunci când conştientizează ceea ce încearcă să facă.
     Abstinenţa noastră este o binecuvântare pentru persoanele din Grupul Doi. De regulă, este singura şi cea mai mare recompensă pe care le-o putem aduce, este, totuşi, doar o recompensă parţială ce trebuie urmată de acte raţionale şi sincere.
Abstinenţa în sine nu este suficientă. Trebuie să fim atenţi şi să avem respect faţă de familie în întregul ei. Trebuie să domnească armonia şi cooperarea. Dovada dragostei noastre şi a dorinţei de a deveni demni de respectul lor va fi de cel mai mare ajutor. Nu este neobişnuit că un rău să fie de nereparat. când îl întâlnim putem să-l recompensăm printr-o manifestare evidentă a dorinţei noastre de a îndrepta această stare de fapt, dacă este posibil. Nu pierdem timpul ca să facem recompensări ce nu sunt posibile.
     Problemele sexuale complică vieţile multor alcoolici. Primul lucru de luat în considerare pentru a ne descurca cu acestea este de a elimina necazul de la sursă. Sinceritatea este un prim factor în vieţile tuturor membrilor şi nu lasă loc adulterului.
      Trebuie luată în considerare jignirea celorlalţi pentru rezolvarea problemelor noastre sexuale. Gelozia, când apare, constituie un obstacol major în calea progresului nostru. Trebuie să ne bazăm pe obiectivitate, meditaţie şi rugăciune. Lasăm problema în mâinile Domnului şi suntem conduşi apoi de dictatele voinţei şi inspiraţiei sale.
* O revedere a capitolului referitor la soţii, pagina 104 din cartea Alcoolicii Anonimi

GRUPUL TREI - CREDITORII
     „Să nu ne ascundem de creditori"*. Creditorul, de obicei, ştie că bem. Dacă nu, ar trebui „să punem cărţile pe masă". Dacă plata este imposibil de făcut, aranjează cel mai bun târg pe care poţi să-l faci. Poate să fie o întâlnire viitoare, când vom începe să-i platim sau, dacă se poate, putem plăti chiar sume mici până când devenim capabili din punct de vedere financiar pentru a le mări. Ideea principală este că aceştia să înţeleagă.
Trebuie să tratăm cu relaxare această legatură, altfel frica ne poate readuce la băutură. Atunci când creditorul înţelege natura bolii noastre alcoolice, îşi va da imediat seama că banii nu-i vor fi restituiţi dacă nu ne menţinem abstinenţa şi astfel va primi mai bine propunerea noastră.
* Citiţi paragraful 2, pagina 78 din cartea Alcoolicii Anonimi

GRUPUL PATRU - DECEDAŢII
     Răul pe care l-am făcut rudelor şi prietenilor pierduţi constituie adesea o cauză de autocondamnare. N-ar trebui să fie aşa; este o practică dăunatoare care nu este înţeleaptă, deoarece nu există nici un remediu pentru ea.
     Trebuie să realizăm inutilitatea remuşcării faţă de greşelile care nu pot fi corectate. Să nu permitem unor astfel de erori ale trecutului sp impiedice utilitatea noastre viitoare. Credem că răul făcut va fi îndepărtat parţial de filozofia nouă după care trăim. Asta, cu atât mai mult cu cât, pentru că nu putem ajunge la cei pierduţi, putem încă să facem compensaţii rudelor care trăiesc. Dacă acest lucru este imposibil, apelăm la Dumnezeu prin rugăciune, rugându-L să vadă dorinţa din inimile noastre şi să ne ierte în legătura cu aceşti oameni.
     Apoi, există compensaţiile pe care trebuie să le facem zilnic către Dumnezeu. Acestea devin automate; sunt cerinţele fiecăruia din cei 12 Paşi. Programul A.A. reprezintă O Mare Compensaţie împărţită în douăsprezece părţi.
     Înainte de a rezolva răul făcut celorlalţi trebuie să eliminăm sursa devastării morale şi psihice proprii.
      Alcoolismul este boala noastră. Acesta este responsabil pentru cauzarea rănirii famiilor noastre, prietenilor şi a acelora pe care odată i-am iubit şi care au dispărut. Este responsabil pentru îndatorarea noastră; este responsabil pentru starea noastră psihică deteriorată; ne-a adus o gândire iraţională, comportament nesănătos şi boală spirituală.
     Facem corecţii către noi înşine, personalităţilor noastre de dinainte de a deveni alcoolici,   înţelegând boala noastră,  dezvăluind defectele noastre de caracter, eliminându-le  din viaţa noastră, prin ingrijirea fizică inteligentă a trupurilor noastre, restaurându-ne aparatul  mental prin intermediul abstinenţei şi prin tratarea bolii noastre spirituale, recurgând  la înţelegerea şi practicarea Voinţei Divine. Reabilitarea alcoolicului face posibile compensaţiile şi va dura Atâta Timp Cât Trăieşte.
     Suntem înclinati adesea să ne încurcăm lista cu greşeli uşoare, uitate de mult şi care nu au importanţă mare. Corecţiile de acest tip nu se vor sfârşi niciodată; ar trebui uitate. Mulţi dintre noi au fost nesiguri în privinţa oportunităţii de a face corecţii. Unitatea de măsură de utilizat în legătură cu acest lucru este constiinţa dumneavoastră, dacă vă supără greşeala, fără  îndoială că aceasta trebuie reparată.
   Pasul Nouă a reparat multe prietenii stricate; a adus pace şi fericire în vieţile acelora care au suferit din cauza alcoolismului. Puterea mare de reabilitare a acestuia a afectat, de asemenea, vieţile a mii de alcoolici prin trezirea spirituală pe care au experimentat-o. Datorită acestui pas aceeiaşi alcoolici şi-au recăpătat autorespectul, au căpătat curaj şi încredere şi şi-au asumat responsabilitatea. Ei au simţit prezenţa lui Dumnezeu şi, o dată cu prezenţa Sa, a venit şi realizarea faptului că vieţile lor au devenit din nou controlabile.Material preluat de pe Prietenii lui Bill (F., Voluntari)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu