BLOGUL LUI

Stefan -

MINDFUL ADDICT

MESAJE DE RECUPERARE

Parerile exprimate pe acest blog sunt personale si nu implica in niciun fel Comunitatea AA.

.

.

.

MESAJ:


INTRAND INTR-O NOUA DIMENSIUNE

<< În ultimele stadii ale alcoolismului, voinţa de a rezista ne-a părăsit. Cu toate acestea, când recu­noaştem că am fost învinşi cu desăvârşire şi suntem gata să încercăm principiile AA, obsesia ne pără­seşte şi pătrundem într-o nouă dimensiune – liber­tatea sub tutela lui Dumnezeu, aşa cum Îl înţelegem noi.

(ÎN VIZIUNEA LUI BILL)


Am norocul să mă număr printre aceia care în viaţă au avut parte de această transformare nemaipomenită. Când am intrat pe uşa AA-ului, singur şi disperat, eram dispus să cred tot ce auzeam. Unul dintre lucrurile pe care le-am auzit a fost: „Aceasta ar putea fi ultima ta mahmureală, sau poţi s-o iei de la capăt iar şi iar”. Omul care a spus aceasta o ducea, în mod evident, mult mai bine decât mine. Mi-a plăcut ideea de a mă da bătut şi de atunci am început să trăiesc liber! Inima mea a auzit ceea ce mintea n-ar fi putut auzi niciodată: „Nu-i chiar aşa grav să fii neputincios în faţa alcoolului”. Sunt liber şi sunt recunoscător! >>


Twelve steps to freedom. Start with one.

Cum am fost

Nu puteam sa dorm noaptea.

Adormeam greu.
Ma trezeam in timpul noptii si, neputand sa mai dorm, ma dadeam jos din pat sa beau ceva. Pentru somn! Incercam apoi sa adorm si iar ma trezeam. Iar beam. De data asta pentru ca nu puteam sa dorm, ziceam eu.
Dimineata eram spart ...

Citeste mai departe:

DESPRE MINE


vineri, 13 octombrie 2017

RECIDIVA

RECIDIVA ESTE UN PROCES, NU UN EVENIMENT !

Recidiva este un proces care trece de obicei prin trei faze principale. Cunoașterea acestei informații ne poate ajuta, în cazul în care ne-am putea afla într-un astfel de proces, să putem utiliza instrumentele de recuperare pentru a evita revenirea la alcool.

1. recidiva emoțională
2. recidivă mintală
3. recidiva fizică  

Posibilitatea de a recidiva face parte din natura dependenta, iar primul an este cel mai greu. Recuperarea din alcoolism este, ca si alte boli cronice, o munca de zi cu zi. Dacă nu vom lua măsurile potrivite pentru a aborda recuperarea pe aceasta baza de zi cu zi, dacă nu ne adaptam stilului de viață de a ne trai zilele una dupa alta, pe rand, în conformitate cu cerințele bolii noastre, atunci riscam să ne întoarcem la consum pentru că el este modul în care noi am învățat să facem față vieții.
În cazul bolii noastre, o recidiva incepe inainte de a consuma practic alcool din nou. Recidiva este un proces care trece prin faze emoționale și mentale înainte de a ne afla în cele din urmă într-un loc în care credem că nu avem de ales decât bem. Atunci când ne întoarcem la atitudinile noastre vechi, la vechile sentimente și comportamente, atunci când ne oprim din lucru la programul nostru de recuperare și incepem sa ignoram sprijinul Comunitatii noastre, atunci ne întoarcem la a face ceea ce am făcut o viață - folosim alcoolul ca remediu pentru a face față. Așa cum se spune în Comunitate, inainte de a intinde mana dupa pahar, am recidivat deja în mintea noastră! 
Așa că emoțiile și modelele noastre de gândire sunt cele care necesită vigilența noastră, dacă sperăm să ne menținem abstinenta. Dacă devenim conștienți de faptul că atitudinile și sentimentele noastre alunecă înapoi la modelele noastre vechi și distructive, putem intreprinde apoi acțiuni sănătoase și putem folosi mecanismele de adaptare și instrumentele de recuperare pentru a opri procesul de dezintegrare într-o recidivă fizică. Pentru ca acestea sunt fazele în care încă mai avem puterea de a alege sa oprim boala sa ne saboteze si sa bem din nou.


Faza 1 - Recidiva emoțională

Înainte de a bea din nou, avem ceea ce se numește o Recidivă emoțională. Într-o Recidivă emoțională, nu ne gândim sa bem, dar emoțiile și sentimentele sunt cele care deschid calea catre a face acest lucru. Când în procesul de recuperare avem constant senzația de stresat și copleșit. Când este dificil sa procesam sau sa gestionam sentimentele și emoțiile și fie le ignoram, fie le permitem să ne domine viața. Dacă devenim conștienti că este dificil să facem față sentimentelor noastre, atunci acesta este momentul să luam măsuri sănătoase prin utilizarea instrumentelor și a principiilor de recuperare pentru a gestiona mai bine aceste sentimente. Imposibilitatea de a face acest lucru poate crește datorita stresului și sentimentele negativ emoționale si poate conduce la următoarea etapă a procesului de recidivă - Recidiva mentală. Acest lucru se intampla atunci când vechile tipare de gândire adictiva ne conving în cele din urmă ca singura modalitate de a face față acestor sentimente este de a consuma din nou. Putem fi intr-o Recidiva emotionala timp de saptamani sau chiar ani și să nu luam in seama aceste semne de avertizare. Dar, atat de multe experiențe amare au arătat ca dacă nu gestionam sentimentele noastre în recuperare, în cele din urmă ne întoarcem la vechile noastre comportamente si obiceiuri.
Suntem predispusi la Recidiva emoțională in mod special la inceputul recuperarii noastre când poate vom suferi simptome de sevraj, care au tendința de a ne face foarte sensibili. Atât mintea cât și corpul nostru se adaptează din mers la viata fara alcool și o parte a procesului de recuperare o reprezinta faptul ca emoțiile noastre sunt neregulate (sus-jos) și ca putem experimenta disconfort fizic. Dar, recunoscând că aceste lucruri, cum ar fi modificări ale dispoziției sau tipare de oboseala si nesomn fac parte din simptomele de sevraj - și, prin urmare, sunt temporare - ne va ajuta să ne ocupam de ele. Sau, dacă vedem ca devenim anxiosi si defensivi și tindem să ne izolam, atunci putem utiliza instrumentele programului pentru a face față acestor sentimente și comportamente.

Semnele de recidivă emoțională sunt:
 • Senzație de copleșire emoționala
 • Nu putem face față sentimentelor
 • Senzație de stres în mod constant
 • Anxietate
 • Intoleranţă
 • Furie și frustrare
 • Defensivă
 • Modificări ale dispoziției
 • Izolare
 • Nu cerem ajutor
 • Nu mergem la întâlniri
 • Obiceiurile alimentare proaste; nu ne hranim cum trebuie
 • Obiceiuri proaste de somn; neatenti la oboseala.


Faza 2 - Recidiva mentală

Recidiva mentală este ca un război în mintea noastră. Partea din noi "dependenta" vrea sa consume, iar partea aflata in "recuperare", nu. În Comunitate de multe ori cand facem referire la o Recidiva mentală spunem "gândirea noastra împuțita" (“stinking thinking”). Acest lucru se intampla când tiparele noastre de gândire revin la tipurile sale familiare încă distorsionate și nebune, nesanatoase. Acest lucru se intampla când în loc de a folosi instrumente sănătoase de recuperare și sprijinul Comunitatii, lasam modul nostru adictiv de gândire sa ne pacaleasca sa bem din nou. S-ar putea ca la suprafață să facem toate lucrurile privind recuperarea corect, mergem la ședințe și facem de serviciu și toate celelalte, dar capul nostru este în altă parte, la fantezii de genul cum alcoolul ne poate aduce usurare si eliberare. Ne reamintim ca boala este fundamental înrădăcinată în mintea noastră, iar ăsta este modul în care ea încearcă să ne saboteze, aducandu-ne înapoi la modurile noastre distructive, dar obisnuite, de a face față vieții. Dar, dacă recunoaștem că mintea noastră vrea sa ne aduca înapoi la modurile sale vechi de gandire, atunci acesta este momentul în care încă mai avem puterea de a lua măsuri, în special măsuri de recuperare pentru a preveni Recidiva fizica. Asta este momentul in care avem nevoie sa cerem ajutorul si sa folosim instrumentele și sprijinul Comunitatii pentru a fi atrasi inapoi înspre starea de recuperare. Uneori, asemanam boala cu diavolul, pentru că joacă astfel de jocuri subtile în mintea noastră incat jumătate din timp nici măcar nu suntem conștienți de ceea ce se întâmplă înainte de a fi prea târziu. Acesta este motivul pentru care, atunci când vine vorba de eliberarea din dependenta, niciodată nu ne putem baza pe gândirea noastră. Invățăm că trebuie să ne bazăm pe o putere mai mare pentru a ne elibera de obsesiile noastre și că trebuie să căutăm sprijinul nostru in Comunitate. Este imperios necesar să luăm măsurile de recuperare corecte în timpul Recidivei mentale. Altfel ii dam gandirii noastre adictive, bolnava inca, puterea de a ne conduce catre ultima faza, Recidiva fizica, adica sa bem din nou.

Unele semne ale Recidivei mentale sunt:

 • Ne gandim la oameni cu care am baut, locuri in care am baut și alte lucruri referitoare la baut
 • Ne lasam "vrajiti" de trecutul nostru de bautori 
 • Situată la tine și pentru alții
 • Ne agatam de vechii prieteni cu care am baut
 • Avem fantezii cu consumul de alcool
 • Ne gandim la recidiva
 • Ne planificam recidiva.

Faza 3 - Recidiva fizică

Atunci când nu reușim să gestionam tensiunile emoționale și le lasam din nou învelite în vechile tipare de gândire nesanatoasa, vom cădea în cele din urmă victimele unei Recidive fizice. Cu alte cuvinte, vom bea din nou, pentru ca boala - gândirea deformata ne convinge ca nu există nici o altă cale de a face față vieții. Acesta este un model comun printre cei mai multe dintre noi care au o recidiva si unul care ar putea dura săptămâni, luni sau ani. Dar adevărul este că, recuperarea este despre schimbarea întregului nostru mod de gândire, atitudinilor și comportamentelor noastre. Dacă nu vom învăța cum să se simtim și să gandim in legatura cu viata intr-un mod sănătos, în cele din urmă suntem obligați să ne întoarcem la ceea ce este familiar.

Am avut o recidiva si am baut din nou. Deci, ce facem acum? O folosim ca scuză și să continuam consumul sau ne ridicam și începem din nou? Marele pericol este că, odată ce vom începe sa bem din nou, punem în mișcare cercul vicios al bolii noastre. Activata fizic și mental, obsesia noastră de a consuma și poftele noastre se reintorc, ceea ce face mai dificilă revenirea la recuperare. Dar ceea ce trebuie să ne amintim este că avem de ales. O Recidivă fizică nu înseamnă că sunt sortiti să continuam bautul. In schimb, ne putem reaminti ca suntem persoane care sufera de o boală cronică, care ne-am indepartat pentru moment de recuperare si ne-am întors la vechile noastre obiceiuri, deoarece acestea sunt cele cu care suntem cel mai familiarizați. Dar este alegerea noastră sa luam decizia de a ne intoarce in Comunitate si să continuam în călătoria noastră spre recuperarea de zi cu zi. 
La urma urmei o recidiva, daca ea se intampla, ar putea fi cel mai mare prieten al nostru pentru ca ne poate învăța despre caracterul nostru și ne ajută să creștem în viață și in recuperare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu