BLOGUL LUI

Stefan -

MINDFUL ADDICT

MESAJE DE RECUPERARE

Parerile exprimate pe acest blog sunt personale si nu implica in niciun fel Comunitatea AA.

.

.

.

MESAJ:


INTRAND INTR-O NOUA DIMENSIUNE

<< În ultimele stadii ale alcoolismului, voinţa de a rezista ne-a părăsit. Cu toate acestea, când recu­noaştem că am fost învinşi cu desăvârşire şi suntem gata să încercăm principiile AA, obsesia ne pără­seşte şi pătrundem într-o nouă dimensiune – liber­tatea sub tutela lui Dumnezeu, aşa cum Îl înţelegem noi.

(ÎN VIZIUNEA LUI BILL)


Am norocul să mă număr printre aceia care în viaţă au avut parte de această transformare nemaipomenită. Când am intrat pe uşa AA-ului, singur şi disperat, eram dispus să cred tot ce auzeam. Unul dintre lucrurile pe care le-am auzit a fost: „Aceasta ar putea fi ultima ta mahmureală, sau poţi s-o iei de la capăt iar şi iar”. Omul care a spus aceasta o ducea, în mod evident, mult mai bine decât mine. Mi-a plăcut ideea de a mă da bătut şi de atunci am început să trăiesc liber! Inima mea a auzit ceea ce mintea n-ar fi putut auzi niciodată: „Nu-i chiar aşa grav să fii neputincios în faţa alcoolului”. Sunt liber şi sunt recunoscător! >>


Twelve steps to freedom. Start with one.

Cum am fost

Nu puteam sa dorm noaptea.

Adormeam greu.
Ma trezeam in timpul noptii si, neputand sa mai dorm, ma dadeam jos din pat sa beau ceva. Pentru somn! Incercam apoi sa adorm si iar ma trezeam. Iar beam. De data asta pentru ca nu puteam sa dorm, ziceam eu.
Dimineata eram spart ...

Citeste mai departe:

DESPRE MINE


vineri, 12 ianuarie 2018

PASUL 12 - Carticica rosie

PASUL DOISPREZECE:
Ajungand la o trezire spirituala ca rezultat al acestor pasi, am incercat sa transmitem acest mesaj altor alcoolici si sa aplicam aceste principii in toate domeniile vietii noastre.* 
     Pasul Doisprezece este in cea mai mare masura informativ, subliniind in mod specific faptul ca trezirea spirituala este posibila numai daca am trait fiecare dintre pasii anteriori si sugerand apoi ca am invatat din proprie experienta si cunoastere un mesaj obiectiv pe care il transmitem altor alcoolici interesati. Ne sfatuieste apoi sa continuam programul Alcoolicii Anonimi ca pe un "Model de Existenta", ca pe viitorul nostru "Mod de Viata".  
     La interpretarea si aplicarea practica a Pasului Doisprezece s-a ajuns simplu, prin tratarea separata a celor trei diviziuni in care este impartit.   
PRIMA DIVIZIUNE
"Ajungand la o trezire spirituala
ca rezultat al acestor pasi"
       Noul membru recunoaste greu o experienta spirituala in cadrul  noului sau "Mod de Viata"; de fapt, termenii "Experienta Spirituala" sau "Trezire" il deruteaza indepartandu-i gandurile de la intelesul uzual intentionat de programul A.A. inspre aura, aparitia aripilor, religie, fenomene mistice sau caderi emotionale drastice.
     Referinta din paginile 569 si 570 din Anexa II a cartii Alcoolicii Anonimi, clarifica intelesurile acestor termeni spirituali, explicand ca schimbarile revolutionare de caracter nu sunt  
*Cititi paginile 89 pana la 113 inclusiv din cartea Alcoolicii Anonimi 
obisnuite, dar ca pe masura ce ne largim propriile concepte spirituale putem sa dezvoltam o cunoastere a lui Dumnezeu care ne va schimba in intregime reactia fata de viata si atitudinea fata de semenii nostri. 
      Pentru a ajunge la imaginea adevarata a acestei metamorfoze A.A. este bine sa reflectam la propria experienta spirituala ca la o pasire peste stanci inspre  Personalitati Noi, pe care le castigam prin practicarea zilnica a celor Doisprezece Pasi.  
     Majoritatea experientelor noastre sunt ceea ce psihologul William James numeste "varietatea emotionala" din cauza ca acestea se dezvolta incet, dupa o perioada de timp. Adesea, prietenii nouvenitului sunt constienti de diferenta cu mult inaintea acestuia. El isi da seama in final ca a suferit o schimbare profunda in reactia sa fata de viata; ca o asemenea schimbare ar fi fost realizata cu greu de unul singur.
 Simtim apoi lucrarea acestei Puteri Mai Mari decat Noi pentru ca in cateva luni am dobandit abstinenta, pace sufleteasca si comportament sanatos pe care ani de autodisciplina nu le puteau aduce. 

      Nu trebuie multa imaginatie sa atribui sursa puterii care ne-a impins sa renuntam la alcoolism;   ar trebui sa ne dea putina bataie de cap recunoasterea, in constientizarea acestei puteri, a "esentei experientei spirituale."
     Dovada ajutorului pe care ni l-a acordat Dumnezeu poate fi descoperita in umilinta pe care am dobandit-o, in responsabilitatea pe care ne-o asumam zilnic, in abstinenta multumitoare de care ne bucuram si in interesul lipsit de egoism pe care il avem cand ii ajutam pe semenii noastri alcoolici.
     Retinerea pe care o manifestam cu privire la resentiment, suparare, critica; corectiile pe care le facem; sinceritatea noastra, onestitatea, toleranta - toate acestea sunt posibile datorita dorintei noastre de a accepta conceptele spirituale ale programului nostru.
     Insasi abstinenta este un miracol in cazul nostru. Privind inapoi inspre propriile vieti din urma cu cateva luni recunoastem o imbunatatire clara a punctelor noastre de vedere morale. Ne-am dezvoltat personalitatile constiente de Dumnezeu suficient de mult ca sa putem realiza recuperarea din alcoolism. Schimbarile care au facut posibila recuperarea noastra pot fi identificate ca experiente spirituale. Au ameliorat situatii din viata noastra ce pareau imposibile .
      Rezultatul statutului nostru spiritual imbunatatit si ajutorul adus celoralalti nu ramane nerasplatit. Dumnezeu iti daruieste in cele din urma un dividend, care nu se masoara printr-un etalon uman ci prin Plata Divina a Seninatatii. Ni se permite accesul la un depozit nesfarsit de armonie si buna stare. Cadem la pace cu lumea
     Fragmente din "Prietenii nostri din sud" din cartea Alcoolicii Anonimi mentioneaza aceasta seninatate. Ele spun "Dumnezeu produce armonie in aceia care primesc Spiritul Lui si urmeaza poruncile Sale... Astazi, cand devin mai armonios in interior, devin mai consonant cu creatia minunata a lui Dumnezeu....Exista perioade de intuneric, dar stelele stralucesc, indiferent de cat de neagra este noaptea. Exista turbulente, dar am invatat ca daca eu caut rabdare si clarviziune, va sosi intelegerea. Si o data cu aceasta, calea catre Spiritul lui Dumnezeu. Apusul soseste si o data cu el, mai multa intelegere, pacea ce e mai presus de intelegere si bucuria de a trai, care nu este tulburata din cauza imprejurarilor sau a oamenilor din jurul meu."* 
     Oricine care, fiind membru al Alcoolicilor Anonimi de suficient timp pentru a desavarsi unsprezece pasi, nu a avut o experienta spirituala, este ori nesincer cu sine insusi, ori a inteles complet gresit scopul acestui program. Ar trebui sa-si discute cazul cu un membru intelegator mai vechi care il poate ajuta sa-si depaseasca dificultatile. 
A DOUA DIVIZIUNE
"Am incercat sa purtam acest mesaj
altor alcoolici"
      O mare parte din efortul bine intentionat, dar directionat gresit, al unui membru sincer, se pierde atunci cand nu reuseste sa faca diferenta intre "A Purta Mesajul" si "A Lucra cu Ceilalti".
     "A lucra cu Ceilalti" se refera de obicei la o "Sponsorizare", este arta de a ajuta un alcoolic sa scape de boala. 
      Sponsorizarea consta intr-un pact dintre doi alcoolici in care unul, recunoscand ca este neputincios in fata alcoolului, cere ajutor si control de la un altul, un membru A.A. care, in schimb, este de acord sa-si dedice cele mai mari eforturi pentru ajutorarea celuilalt ca sa faca din filosofia A.A. "Modul sau de Viata."*
*Cititi paginile 497 pana la 507 inclusiv din cartea, Alcoolicii.[Nota editorului: Fragmentele de mai sus nu apar in cea de-a doua si cea de-a trei editie  a cartii Alcoolicii Anonimi, ci doar in editia originala 
  • Cititi paragraful 1, pagina 96 din cartea Alcoolicii Anonimi
    "Sponsorizarea”  sau indrumarea “nasului” are de-a face cu viata omeneasca si cu fericirea - este o afacere prea serioasa pentru a fi incredintata in mainile altuia decat a unui membru calificat. Succesul  ghidarii unui membru nou este intotdeauna o problema, chiar si in imprejurarile cele mai bune. Totusi, simtim ca este imperativ ca  noul  membru sa fie indrumat de un sponsor  experimentat. 
     Membrul care sponsorizeaza poarta mesajul, dar membrul care poarta mesajul nu este neaparat si sponsor.
     Prin acest lucru dorim sa spunem ca un membru care a fost in Alcoolicii Anonimi timp de 30 de zile poate purta mesajul catre alti alcoolici, dar, cu siguranta, nu ar fi acceptat sa ajute la intarirea ratiunii unui alt om sau sa il sponsorizeze cand inca nu isi intelege propriile probleme. 
     Intrebarea care se ridica in mod natural  este "Ce inseamna purtarea mesajului catre alcoolici, cat de departe mergem in aceasta privinta?"
     Lista cu metodele sugerate nu este completa, dar va furniza exemple si in acelasi timp va servi ca baza de comparatie pentru alte metode pe care le aveti in minte:
 1. Cel mai convingator mesaj pe care il puteti prezenta celor care au probleme de natura alcoolica este chiar propria abstinenta normala si multumitoare. 

     Aceasta declaratie elimina teoria potrivit careia exhibitionistul care isi cauta vechii prieteni de bautura pentru a le arata ca isi poate permite sa bea bauturi racoritoare toata noaptea, este o metoda aprobata de purtare a mesajului.
     Suntem de acord cu sfatul dat de fondatorii nostri in aceasta privinta. Ei spun: "Presupunand ca suntem potriviti din punct de vedere spiritual, putem face tot soiul de lucruri pe care alcoolicii nu le pot face."
     Veti observa ca am facut o precizare importanta, totusi, intrebati-va cu fiecare ocazie: "Am oare vreun motiv personal, de afaceri, social, pentru a merge in acest loc? Sau ma astept sa fur putina placere viciata din atmosfera unor astfel de locuri?... Dar sa fiti siguri ca va aflati pe un teren solid din punct de vedere spiritual inainte de a incepe si ca motivatia de a merge acolo este cu desavarsire buna".* 
2. Recunoscand fata de cineva ca esti alcoolic.
3. Povestind experienta ta A.A. unui om profesionist, pe care il cunosti indeaproape, de exmplu: doctori, avocati, judecatori sau preoti. 
4. Convorbirile cu membrii mai vechi care sunt sponsori.
5. Exemplul unei participari regulate la intrunirele A.A. Acest lucru include intruniri in afara orasului atunci cand calatoriti.
6. Devenind parte a grupului si asumandu-ti responsabilitatea.
7. Prin asumarea responsabilitatii de a discuta in fata grupurilor A.A., daca ti se cere sa ajuti la derularea unui program.
8. Prin credinta ta evidenta in faptul ca ai primit ajutor de la o Putere Mai Mare decat A Ta.
9. Convorbiri cu spitalul.
10. Telefonand noilor membri. 
11. Convorbiri personale cu membrii dupa intruniri, in mod deosebit cu membrii noi.
* Cititi paginile 100 si 103 din cartea Alcoolicii Anonimi.
12. Discutiile cu sotiile sau rudele care sunt interesate si vor sa inteleaga cum ar putea fi ajutati unii membri ai familiei lor. 
13. Prin practicarea tolerantei si intelegerii problemelor membrilor mai slabi pe care ii ajutati sa le dapaseasca prin cuvinte sau actiuni constructive. 
14. Prin observarea atenta si studierea programului nostru in Doisprezece Pasi ca mijloc de calificare pentru Sponsorizare.
15. Facand o impartire rezonabila a timpului, a banilor si a energiei tale. 
16. Prin detinerea uneia sau mai multor carti pe care sa le citesti si sa le imprumuti celorlalti membri.
17. Distribuirea literaturii noastre oamenilor interesati.
18. Sfatuind toti membrii noi sa detina Cartea cea mare Alcoolicii Anonimi. 
A TREIA DIVIZIUNE
"Si sa aplicam aceste principii in toate domeniile vietii noastre"* 
     Principiile celor Doisprezece Pasi sunt insumate intr-o filosofie logic practica  care garanteaza oricarui alcoolic recuperarea din boala sa, daca sunt traite in mod onest si cu dorinta.
     Recuperarea reprezinta tot ceea ce putem astepta sau cere pentru ca stim ca un alcoolic nu poate practica niciodata un control al bauturii, din cauza ca sistemul sau nervos nu este astfel constituit incat sa-i permita acest lucru.
     Cerinta rasei umane este comportamentul sanatos, efort folositor, securitate, pace a mintii si fericire.  
* Cititi paginile 151 la 164 inclusiv din cartea Alcoolicii Anonimi 
Aceasta este mostenirea noastra de drept, dar una care este negata de alcoolic atata timp cat nu recunoaste in alcoolism o boala intreita. 
     Mostenirea sa este restituita: 
1. Cand isi cunoaste boala sa.
2. Cand cauta ajutor la o Putere Superioara lui pentru a scapa de boala.

3. Cand isi studiaza si isi izoleaza defectele morale de caracter.
4. Cand isi recunoaste defectele fata de sine insusi, fata de  Dumnezeu si fata de o alta fiinta omeneasca.
5. Cand realizeaza ranile spirituale, mentale si fizice pe care aceste defecte le-au cauzat.
6. Cand recunoaste raul pe care viciul egoist al bauturii l-a rasfrant asupra celorlalti.
7. Cand ii cere lui Dumnezeu iertare pentru aceste rani si doreste sa faca compensatii acelora pe care i-a ranit.
8. Cand, ajungand la fericire, comportament sanatos si existenta folositoare prin intermediul abstinentei, o mentine prin verificarea zilnica a progresului sau si continua contactul constient pe care l-a stabilit cu Dumnezeu.
9. Cand impartaseste cunoasterea si experienta recuperarii sale din alcoolism cu  alti alcoolici care cer ajutor. 
10. Cand continua practicarea acestor principii in Toate Domeniile Vietii Sale
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu