BLOGUL LUI

Stefan -

MINDFUL ADDICT

MESAJE DE RECUPERARE

Parerile exprimate pe acest blog sunt personale si nu implica in niciun fel Comunitatea AA.

.

.

.

MESAJ:


INTRAND INTR-O NOUA DIMENSIUNE

<< În ultimele stadii ale alcoolismului, voinţa de a rezista ne-a părăsit. Cu toate acestea, când recu­noaştem că am fost învinşi cu desăvârşire şi suntem gata să încercăm principiile AA, obsesia ne pără­seşte şi pătrundem într-o nouă dimensiune – liber­tatea sub tutela lui Dumnezeu, aşa cum Îl înţelegem noi.

(ÎN VIZIUNEA LUI BILL)


Am norocul să mă număr printre aceia care în viaţă au avut parte de această transformare nemaipomenită. Când am intrat pe uşa AA-ului, singur şi disperat, eram dispus să cred tot ce auzeam. Unul dintre lucrurile pe care le-am auzit a fost: „Aceasta ar putea fi ultima ta mahmureală, sau poţi s-o iei de la capăt iar şi iar”. Omul care a spus aceasta o ducea, în mod evident, mult mai bine decât mine. Mi-a plăcut ideea de a mă da bătut şi de atunci am început să trăiesc liber! Inima mea a auzit ceea ce mintea n-ar fi putut auzi niciodată: „Nu-i chiar aşa grav să fii neputincios în faţa alcoolului”. Sunt liber şi sunt recunoscător! >>


Twelve steps to freedom. Start with one.

Cum am fost

Nu puteam sa dorm noaptea.

Adormeam greu.
Ma trezeam in timpul noptii si, neputand sa mai dorm, ma dadeam jos din pat sa beau ceva. Pentru somn! Incercam apoi sa adorm si iar ma trezeam. Iar beam. De data asta pentru ca nu puteam sa dorm, ziceam eu.
Dimineata eram spart ...

Citeste mai departe:

DESPRE MINE


marți, 24 decembrie 2019

sugestii de sarbatori!Petreceri de sarbatori:

1. ATENTIE: Nu este obligatoriu să mergi. Da, poate că ar trebui să mergi. Poate că ar fi dureros sau dezamăgitor pentru cineva dacă nu te duci, dar nu TREBUIE neaparat sa mergi. Este în mod evident mai bine să ramai abstinent, decât sa risti sa mergi undeva si sa simti disconfort. Sa risti o recadere. Pentru că dacă într-adevăr esti alcoolic, atunci alcoolismul tau va încearca să te omoare - si sarbatorile este posibil să se opreasca aici.. 
2. ATENTIE: Poti pleca oricand (de la petrecere). În mijlocul unei propozitii, în mijlocul un toast, în mijlocul tăierii tortului, la miezul noptii, poti, fără dramă, fără a face o scenă, sa te scuzi si sa pleci. Daca trebuie sa oferi un motiv spune ca te simti rau si iesi. Nu e chiar o minciună pentru ca emotional sau spiritual chiar nu te simti bine. De fapt, nu contează dacă oamenii cred sau nu, dacă trebuie sa dai explicatii mai tarziu sau daca trebuie sa revii asupra motivului; important este sa pleci in liniste si sa ramai abstinent, decat sa ramai la petrecere si sa recazi.Pentru ca daca se intampla asta toti cei prezenti ar fi dorit sa fi plecat INAINTE! Poti sa pleci la jumatatea imbucaturii daca este nevoie!
3. ATENTIE: Dacă este posibil, mergi singur ca sa nu depinzi de altcineva; nu din egoism, din autoconservare. Daca trebuie să pleci pentru că esti speriat si crezi că s-ar putea să nu fie în măsură să ramai treaz, atunci ai nevoie sa poti pleca imediat; nu astepta pana ce insotitorul isi ia la la revedere sau pana se imbraca sau pana isi termina felia de tort. Dacă mergi cu cineva, explica-i în prealabil că s-ar putea să pleci brusc - nu că ai avea asta in plan, dar ca s-ar putea sa fi nevoit s-o faci, astfel incat să fie pregatiti dinainte in cazul în care ei doresc să rămână sau sa fie dispusi sa plece impreuna cu tine.
4. ATENTIE: Poti pleca si reveni mai tarziu. Părăsirea "scenei" nu trebuie să însemne renuntarea la întregul eveniment si a merge acasă sau oriunde in alta parte - poti face o plimbare, ia o gura de aer sau pur si simplu stai undeva, ia o pauza, iar cand ti-ai recapatat echilibrul te poti intoarce. Dar cu un ochi pe "Exit" pentru Runda 2, daca este nevoie. 

5. ATENTIE: Nu astepta răspunsuri conform Programului de la oameni care nu sunt în Program. Iată-te, la un anumit nivel de recuperare, înarmat cu instrumente cu totul noi pentru a identifica modul în care te simti si modul in care comunici cu oamenii. Aminteste-ti ca masa de revelion sau de Craciun nu este o Intrunire de 12 pasi si daca incepi sa faci "impartasiri" mai degraba decat sa faci conversatie, s-ar putea sa primesti un "Asta e cel mai stupid lucru pe care l-am auzit vreodată." Sau, mai rău, zambete condescendente care sunt echivalentul a unui baros in cap. Deci nu te astepta de la persoane care nu sunt in program sa actioneze ca oameni care cunosc programul in 12 pasi.
6. ATENTIE: Pentru majoritatea dependentilor Poate inseamna Da. Nu juca rolul de people-pleasing  si sa accepti indemnul de a bea doar un pahar, ca n-are ce rau sa faca. Fii sigur pe tine si refuza. Nu te pune in pericol. 

7. ATENTIE: Si alti oameni considera sarbatorile dificile si incarcate emotional. Nu esti singurul care treci pri momente dificile, care este atent la ego si hipersensibilitatea sa si decât sa stai în propria tristete si suparare, mai bine vezi cum si pe cine poti sa ajuti, oriunde ai fi si cu oricine ai fi. De ce? Pentru ca ce te poate face sa te simti mai bine decat sa fi de folos!
8. ATENTIE: Nu te victimiza. Nimeni nu vrea sa auda lucruri nasoale de sarbatori. "Te rog da-mi sosul" nu este un cod pentru "Te rog, acum daca esti abstinent descarca-te si vorbeste-mi despre furia si frustrarea de care ai suferit in ultimii ani, chiar acum, chiar aici, la acest minunat revelion."
Poate dura un timp pana cand oamenii vor "vedea" cine esti astăzi. Fii răbdător, arată cine esti acum, mai degrabă decât sa spui cine esti acum, iar lucrurile se vor schimba în cele din urmă
9. ATENTIE: Nimeni nu patrunde in mintea ta. Este posibil sa arati ca si cum ai fi foarte atent la ce spune cineva, in timp ce de fapt in mintea ta spui rugaciunea de seninatate.
10. ATENTIE: Respira. Cateva respiratii adânci înainte de a vorbi pot salva o viată. 
11. ATENTIE: Cine crede, nu are nevoie de explicatii; pentru cine nu crede, nicio explicatie nu este de ajuns.
Nu este treaba familiei tale de a întelege ce inseamna alcoolismul - este treaba ta. 
Nu e treaba ta de a diagnostica toată lumea, cu puterile magice ale abstinentei tale, nici nu este de datoria ta să "destupi" spiritual pe cineva. AA este un program de atragere, nu de promovare. Cand sunt indoieli, tine-ti gura închisă. Dacă esti un exemplu nu trebuie să dai explicatii, iar dacă te trezesti dand o multime de explicatii, probabil că faci o treabă proastă in a fi un exemplu.
12. ATENTIE: Comportamentul altor oameni nu dictează comportamentul tau. Nimeni nu te poate infuria, doar tu poti face asta. Nu esti un pres de usa, dar nici nu trebuie sa te lasi angrenat in fiecare lupta. Un zâmbet si un dat din umeri este o strategie excelentă pentru evitarea unor conflicte sau dezamorsarea unei atmosfere incarcate. 

Si nu uita: Ia-ti PUTEREA SUPERIOARA cu tine.


SARBATORI FERICITE!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu