BLOGUL LUI

Stefan -

MINDFUL ADDICT

MESAJE DE RECUPERARE

Parerile exprimate pe acest blog sunt personale si nu implica in niciun fel Comunitatea AA.

.

.

.

MESAJ:


INTRAND INTR-O NOUA DIMENSIUNE

<< În ultimele stadii ale alcoolismului, voinţa de a rezista ne-a părăsit. Cu toate acestea, când recu­noaştem că am fost învinşi cu desăvârşire şi suntem gata să încercăm principiile AA, obsesia ne pără­seşte şi pătrundem într-o nouă dimensiune – liber­tatea sub tutela lui Dumnezeu, aşa cum Îl înţelegem noi.

(ÎN VIZIUNEA LUI BILL)


Am norocul să mă număr printre aceia care în viaţă au avut parte de această transformare nemaipomenită. Când am intrat pe uşa AA-ului, singur şi disperat, eram dispus să cred tot ce auzeam. Unul dintre lucrurile pe care le-am auzit a fost: „Aceasta ar putea fi ultima ta mahmureală, sau poţi s-o iei de la capăt iar şi iar”. Omul care a spus aceasta o ducea, în mod evident, mult mai bine decât mine. Mi-a plăcut ideea de a mă da bătut şi de atunci am început să trăiesc liber! Inima mea a auzit ceea ce mintea n-ar fi putut auzi niciodată: „Nu-i chiar aşa grav să fii neputincios în faţa alcoolului”. Sunt liber şi sunt recunoscător! >>


Twelve steps to freedom. Start with one.

Cum am fost

Nu puteam sa dorm noaptea.

Adormeam greu.
Ma trezeam in timpul noptii si, neputand sa mai dorm, ma dadeam jos din pat sa beau ceva. Pentru somn! Incercam apoi sa adorm si iar ma trezeam. Iar beam. De data asta pentru ca nu puteam sa dorm, ziceam eu.
Dimineata eram spart ...

Citeste mai departe:

DESPRE MINE


CARTICICA ROSIE

STUDIUL CELOR 12 PASI

PREFAŢĂ
LA A 50-A EDIŢIE ANIVERSARĂ 
Publicaţia Arhivelor Hazelden-Pittman este onorată să vă ofere această ediţie comemorativă a primei ediţii originale Cărticica Roşie. Timp de 50 de ani această carte a ajutat milioane de oameni să obţină o înţelegere mai bună a alcoolismului, a programului AA, a cărţii Alcoolicii Anonimi şi a recuperării prin parcurgerea celor Doisprezece Paşi.
 

Evenimentele care au precedat publicarea în anul 1946 a publicaţiei Cărticica Roşie sunt strâns legate de cofondatorii asociaţiei AA, Bill Wilson si Dr. Bob Smith, de începuturile asociaţiei AA în Minnesota, de Grupul AA Nicollet din Minneapolis şi de creşterea şi structura asociaţiei AA a anilor '40. Rândurile următoare vor relata povestea unei istorii unice. 
Cărticica Roşie a fost creată în urmă cu 50 de ani pentru a oferi îndrumare atât pentru nou-veniţii în asociaţia AA, cât şi pentru cei care încercau să înveţe principiile recuperării prin intermediul programului celor Doisprezece Paşi. Însăşi existenţa şi publicarea cărţii vorbesc despre puterea practicilor şi tradiţiilor programului, în special despre tradiţia purtării mesajului către alţii care suferă. Este o tradiţie care s-a dovedit mereu de actualitate, aşa cum s-a evidenţiat şi la a 50-a aniversare.  
Totul a început în mai 1935 odată cu întâlnirea cofondatorilor AA, Bill Wilson şi Dr.Robert Smith. Bill, un new-yorkez ce se lăsase de curând de băut, fusese într-o călătorie de afaceri în Akron, Ohio. În timp ce se afla acolo, încercând să se menţină abstinent, a căutat instinctiv un alt alcoolic cu care să stea de vorbă; l-a întâlnit pe Dr. Bob, un chirurg care consuma încă băutură. Ca rezultat al  întâlnirii lor, Bill a rămas abstinent, şi pe 10 iunie 1935, dr.Bob a consumat alcool pentru ultima oară. Această dată este recunoscută ca data fondării asociaţiei Alcoolicii Anonimi.  
Înainte de întâlnirea lor istorică, cei doi bărbaţi asistaseră la întruniri ale Grupului Oxford în propriile oraşe. Deşi Grupul Oxford nu era afiliat nici unei organizaţii religioase, programul acestuia se baza pe învăţăturile creştine timpurii şi pe Biblie. Practicile Grupului Oxford includeau predarea voinţei individului în mâinile lui Dumnezeu, îndreptarea faptelor rele comise împotriva celorlalţi,  răstimpuri zilnice de rugăciune şi meditaţie, împărtăşirea  poveştii proprii cu ceilalţi şi ajutorarea altora. Deşi Grupul Oxford nu era desemnat în principal pentru ajutorarea alcoolicilor, mulţi dintre aceştia au găsit ajutor acolo. 
     Ingredientul care l-a ajutat pe Bill W. să-l treazească pe Dr.Bob, venea de la dr.William Duncan Silkworth, un doctor din New York care l-a ajutat pe Bill să se lase de băut. Silkworth, autorul capitolului "Opinia unui medic" din Alcoolicii Anonimi, a subliniat aspectele medicale şi psihice ale alcoolismului. Învăţăturile Grupului Oxford şi punctele de vedere ale lui Silkworth referitoare la alcoolism au devenit pietrele de temelie  pe care Bill W. şi dr.Bob aveau să construiască cei 12 Paşi ai Asociaţiei Alcoolicii Anonimi, care au ajutat milioane de alcoolici şi familiile acestora să ducă o viată mai bună fără alcool.
                                          *   *   *
Cartea Alcoolicii Anonimi a fost publicată pentru prima dată în luna aprilie 1939 când exista un număr total de aproximativ 100 membri A.A. Deoarece cartea (cunoscută îndeosebi sub numele de Cartea Mare) începuse să se vândă şi să circule în toată tara, un membru A.A. din Chicago, Chan Forman, a purtat mesajul, trimitând o copie prietenului său din Minneapolis, Barry Collins. Ca urmare a citirii cărţii, Barry a acceptat programul A.A. şi a început o viaţă fără alcool în aprilie 1940. 
     După câteva încercări de a transmite mesajul către doctori (la sugestia lui Chan) în timpul verii anului 1940, Barry a fost spitalizat datorită unei afecţiuni cronice din cauza căreia suferise cea mai mare parte a vieţii sale. În noiembrie 1940, Chan şi un alt membru A.A. din Chicago, Bill Long, au sosit la Minneapolis pentru a discuta cu Barry şi pentru a rezolva scrisorile trimise   la sediul A.A. din Chicago, New York de  alcoolici disperaţi care căutau ajutor. 
     Unul dintre aceşti alcoolici era Pat Cronin, care băuse ultima oară pe 11 noiembrie 1940, după o întâlnire cu Chan şi Bill Long. În timp ce Barry se afla în spital, Pat a început lucrul cu alcoolicii şi a stabilit prima întâlnire A.A. în Minneapolis. Întrunirea s-a ţinut pe First Avenue South nr.2218, care încă funcţionează ca cel mai vechi club al Societăţii Alano din Minnesota. 
     Barry şi Pat erau indispensabili pentru creşterea rapidă a membrilor asociaţiei A.A. din Minneapolis şi comunităţile din jur. O expresie uzuală în cercurile A.A. este că cineva are nevoie doar de " un resentiment şi o cană de cafea" pentru a părăsi o întrunire şi a începe alta nouă. La câţiva ani după ce un alt alcoolic, Ed Webster, s-a alăturat asociaţiei A.A. şi a asistat la întruniri la nr.2218 începând din anul 1941, Barry, Ed şi alţi 11 membri A.A. au părăsit nr.2218 în luna decembrie 1943, şi au început un alt grup ce avea să fie cunoscut sub numele de Grupul Nicollet. 
     Întrunirile stabilite de Grupul Nicollet erau conduse după cele originale ale Grupului Şcolii Regale din Akron, în care era membru dr.Bob şi ale Grupului Chicago, care purtase mesajul A.A. în Minneapolis. Întrunirile generale erau ţinute în serile de marţi şi participau toţi membrii împreună cu soţiile lor. Unul sau mai mulţi membri vorbeau cu ocazia aniversării a primei lor “zile uscate”; vorbitorii se recunoşteau drept alcoolici şi povesteau despre beneficiile pe care le primiseră de la asociaţia A.A. În timpul întrunirilor pentru discuţii în grup, membrii erau împărţiţi în grupuri (numite echipe) ce erau desemnate să conducă întruniri obişnuite în serile de vineri şi sâmbătă.   Membrii grupului îşi îndreptau atenţia înspre discuţii legate de principiile şi practicile AA.  
     De-a lungul anilor '40, oricine era interesat să devină membru al Grupului Nicollet trebuia însoţit la întrunire de un membru activ al grupului. (Se efectua un examen amănunţit şi precaut pentru a hotărî dacă un nou venit era sau nu un alcoolic potrivit definiţiei din Cartea Mare). Nou-veniţii trebuiau să demonstreze "naşului” lor că doreau să se oprească din băut şi, alături de soţiile lor, li se cerea să asiste la "orele de studiu ale celor 12 Paşi" începute şi conduse de Ed Webster împreună cu ajutorul său, Barry Collins şi alţi membri ai Grupului Nicollet. După terminarea satisfăcătoare a cursurilor, fiecărui nou-venit i se înmâna o cheie a camerelor clubului şi  devenea un membru activ al grupului.   
*
*   * 
     Formatul şi materialele folosite la cursurile de studiu ai celor 12 Paşi ale Grupului Nicollet erau notate şi mimeografiate. Copiile circulau de-a lungul Statelor Unite ale Americii şi în Canada. Având la dispoziţie doar publicaţia Cărţii Mari, pe vremea aceea pentru membrii A.A notiţele studiului celor 12 Paşi s-au dovedit populare şi de ajutor. O scrisoare primită de Grupul Nicollet în mai 1946 din Canada, Alberta, Edmonton este tipică pentru cererile adresate grupului:
 Stimaţi Domni:

O copie mimeografiată din "O interpretare a celor 12 Paşi" a fost prezentată unuia dintre membrii noştri de către grupul Winnipeg. Am folosit copia în cadrul întrunirilor noastre şi membrii au fost entuziasmaţi de lucrare.       Deoarece am înteles că această lucrare remarcabilă provine de la grupul dvs, ne-aţi putea spune dacă această carte este sub formă de broşură şi dacă am putea  primi câteva copii. Dacă nu, vom face copii mimeografiate şi le vom lega într-un carneţel.
     Aşa cum ilustrează această scrisoare, mulţi au găsit că notiţele Studiului celor 12 Paşi sunt un mijloc exemplar pentru extinderea celor 12 Paşi pentru membrii existenţi şi pentru a face cunoscute principiile programului  noilor veniţi. Pentru ca mai multe din aceste materiale să ajungă la membrii A.A., notiţele de citit erau legate sub formă de carte. Din respect, Grupul Nicollet s-a consultat totuşi cu centrele AA şi cu cofondatorii înainte de a publica notiţele. Barry Collins şi Ed Webster au purtat corespondenţă cu dr.Bob şi centrele A.A. din New York. Barry a primit următoarele comentarii de la Bobby Burger, secretarul Fundaţiei Alcoolicilor din New York (cunoscută acum sub denumirea de General Service Office), scrise în data de 11 noiembrie 1944:
 Dragă Barry:

...Broşura din districtul Washington şi broşura din noul Cleveland "Activitatea Naşului", cu celelalte încercări sunt toate proiecte locale, aşa cum este şi "O interpretare a celor 12 paşi" a Grupului Nicollet. De fapt, noi nu aprobăm sau dezaprobăm aceste lucrări locale; prin acestea vreau să spun că Fundaţia simte că fiecare Grup este îndreptăţit să-şi întocmească  propriul "deschizător de conserve" şi să se bazeze pe meritele proprii. Fiecare dintre aceste puncte de vedere sunt bune şi foarte puţine au creat vreo controversă. Dar, ca în mai toate lucrurile de natură locală, ne ţinem deoparte; nu suntem nici pro, nici contra. Cred că sunt cel puţin 25 de broşuri locale care sunt utilizate şi n-am dat încă de nici una care să nu aibă câteva lucruri bune. Cred că depinde de fiecare grup în parte dacă doreşte să folosească şi să cumpere aceste broşuri de la Grupul care le-a iniţiat. 
            Cu sinceritate, Bobby
                  (Margaret R.Burger) 
     Cu ajutorul editorial al cofondatorului asociatieI A.A., dr.Bob, care a citit manuscrisul in forma aproape finala, adaugand comentarii si modificari, publicatia Cursul studiului celor 12 pasi au iesit de sub tipar in luna august 1946 sub titlul Carticica Rosie. Editorul a fost Compania Call-Webb, o prescurtare de la Collins si Webster, situata in Minneapolis.
         In anii care au urmat Ed Webster, ale caror prime notite devenisera în final textul cuprins in Carticia Rosie, a scris Scaune si sticle si "Personalitatile noastre alcoolice chinuite".
     Carticica Rosie a trecut printr-o succesiune de tipariri, inainte ca Hazelden sa fi preluat distributia acesteia, in anul 1976. 
*
*   * 
     Unele dintre ideile gasite in Carticica Rosie s-ar putea sa fi fost exprimate la a patra intalnire a Excursiilor Tip Camping de Ziua Fondatorilor tinute in Minnesota, in timpul verilor anilor 1944-1947, organizate de Grupul Nicollet, cu membrii A.A. invitati, si asistate de multe grupuri din Statele Unite ale Americii si Canada. Pescuitul si jocul de carti  insoteau discutiile privind dezvoltarea pe plan national al A.A., si dezbaterea problemelor aparute. Printre membrii care asistasera la una sau mai multe iesiri de acest gen se numarau Dr.Bob si Anne Smith (o fotografie cu Dr.Bob tinand un peste prins intr-una din aceste excursii) se gaseste la pag 300 a cartii Dr.Bob si Bunii Inaintasi), Earl Treat (primul membru A.A. din Chicago), Ernie Gerig (unul dintre primii 3 membri A.A. din Toledo, Ohio), Arch Trowbridge (primul membru A.A. din Detroit), Chan Forman, "Perc" Edgar (primul membru A.A. din Winnipeg, Canada) si multi altii. Arch Trowbridge era autorul povestirii din Cartea Mare, "Omul care si-a invins teama" si Earl Treat era autorul unei alte povestiri din Cartea Mare: "S-a vandut ieftin". 
*    *    *   
     De la publicarea ei, Carticica Rosie a purtat mesajul nu numai catre alcoolici, dar si catre altii interesati. Grupul Nicollet se situa in avangarda acestei comunicari. 
     Ani de-a randul Barry Collins a fost rugat sa vorbeasca despre alcoolism si asociatia A.A. studentilor la medicina din anii terminali  de la Unviersitatea din Minnesota. Din 1946 pana in 1948 s-au dat o serie de dineuri, la care erau invitati de catre membrii individuali ai Grupului Nicollet, membri ai clerului si doctori. Oaspetilor li se oferea sansa sa vada camerele clubului si sa afle  despre munca Grupului Nicollet direct de la sursa. Li se ofereau, de asemenea, copii ale publicatiei Carticica Rosie pentru a se familiariza cu formatul de studiu pentru grup si cu intrunirile incepatorilor. Activitatea de inmanare a copiilor publicatiei Carticia Rosie a continuat pana in zilele noastre prin intermediul membrilor Grupului Nicollet care considerau ca este cea mai sigura cale de transmitere a mesajului atat catre alcoolici, cat si catre nealcoolici.
 

*
*   * 
     Bill Wilson, comentand catre Barry Carticica Rosie in noiembrie 1950 spunea: 
     "Carticica Rosie satisface o nevoie clara si are o circulatie larga. De aceea, nevoia de ea este de necontestat. In mod cert, o asemenea carte isi are locul in  A.A. Candva s-ar putea sa incerc sa scriu chiar eu o carte introductiva care, sper, ar putea completa in mod favorabil Carticica Rosie. Aici, la Fundatie, noi nu suntem politisti; noi oferim servicii si membrii A.A. sunt liberi sa citeasca orice carte doresc."    
     Doi ani mai tarziu Bill va publica Doisprezece Pasi si Douasprezece Traditii
     Dupa moartea lui dr.Bob in noiembrie 1950, Ed Webster ii scria lui Bill Wilson:  
     Ne vom ruga cu totii ca Dumnezeu sa-ti daruiasca o intelepciune noua si intelegere pentru a purta povara pe care tu si Bob ati impartit-o inainte. Ai grija de sanatatea ta, Bill, te dorim inca mult timp printre noi. 
     Cele mai bune salutari,
     EdWebster                                                                                                                                     


       
 

*
*   * 
Cea de-a 50-a editie aniversara a publicatiei Carticica Rosie nu a fost schimbata fata de versiunea ei originala. Totusi, versiunea originala facea referiri la numerele paginilor din prima editie a cartii Alcoolicii Anonimi. Am schimbat acele numere de pagini pentru a reflecta paginile celei de-a doua si celei de-a treia editii a publicatiei Cartea Mare. Am corectat, de asemenea, cateva greseli de ortografie. 
*
*   * 
     Grupul Nicollet, aflat acum la cea de-a 53-a aniversare, invita cu drag pe cei curiosi si doritorii de alte informatii, sa viziteze clubul Asociatiei, care se afla pe South Penn Avenue la nr.6301, Minneapolis, Minnesota 55423 (tel.: 612-861-3900). Intrunirile se tin in zilele de marti, joi si vineri la orele 8.00 p.m. 
      Bill Pittman
      Administrator 
Arhivele Hazelden/Publicatia Arhivelor HP
Institutul Hazelden
 
 
NOTA AUTORULUI 
Materialul din aceasta carticica rosie este o prelucrare a unei serii de notite pregatite initial pentru instruirea in "12 pasi" a incepatorilor A.A. si ca pe o sursa de idei pentru discutiile din cadrul intrunirilor A.A. Distribuirea sa se bazeaza pe dorinta de a "Purta Mesajul" si pe recunostinta pentru reintoarcerea noastra la o existenta sanatoasa dupa ce alcoolismul ne-a facut viata mai mult decat imposibila.
     Multe grupuri, venind in intampinarea nevoii A.A. de instruire a noilor membri, au adoptat acest scurt rezumat al Programului de Recuperare A.A. relatat in Cartea Mare, "Alcoolicii Anonimi", ca schita pentru studiul acelei carti. Inaugurarea orelor saptamanale dedicate indrumarii noilor membrii in straduinţa lor de a intelege mai bine cei Doisprezece Pasi ca pe un mod de viata, a fost urmata de rezultate remarcabile.
      Aceste cursuri, conduse de membri calificati, au creat o solidaritate a intelegerii in Fratia noastra. Ele au dus la o legătură mai stransa cu Cartea Mare, la o intelegere si aplicare mai buna a filosofiei sale, la o sponsorizare mai eficienta si la o scadere vizibila a recaderilor printre membrii nostri.

 DEDICATIE : 

Aceasta interpretare este dedicata cu sinceritate lui 
BILL & DR.BOB 
ca semn al aprecierii eforturilor neobosite ale acestora si inspiratiei de a face posibil un Mod de Viata prin care alcoolicii de pretutindeni se pot recupera din alcoolism.
      Sirul nesfarsit de oameni recuperati din aceasta boala si cei care au inca  nevoie de ajutor, vor ramane mereu indatorati fondatorilor Alcoolicilor Anonimi, pentru serviciul generos pe care l-au facut tuturor alcoolicilor. 
     Avem credinţa ca fondatorii nostri au fost inspirati de o Putere Superioara lor, in munca de pionierat al Fratiei Alcoolicilor Anonimi, in editarea carţii "Alcoolicii Anonimi" si în exemplificarea zilnica a filosofiei spirituale al acestui program de recuperare.

                             INTRODUCERE 

     Introducerea in programul celor Doisprezece Pasi ai Alcoolicilor Anonimi este oferita cu smerenie tuturor alcoolicilor, barbati si femei, ale caror "vieti au devenit de necontrolat" din cauza neputintei in fata alcoolului. 
     Scopul acestei interpretari este de a ajuta nou-venitul sa puna la punct cat mai repede un program de 24 ore bazat pe modul de viata A.A. Subiectul  isi are originea intr-o informatie de baza din cartea noastra, Alcoolicii Anonimi. 
   Tot continutul suplimentar se bazeaza pe experienta practica din viata alcoolicilor care au gasit pacea sufleteasca si abstinenta implinita, printr-o cale planuita a vietii spirituale, pusa la punct in cartea Alcoolicii Anonimi. 
     Adesea nou-venitul nu realizeaza gradul imbolnavirii sale fizice, mentale si spirituale si, din cauza ignorantei, deformează parti ale programului nostru, pentru a-l potrivi punctului sau de vedere distorsionat.
     Este evident faptul ca se poate infaptui mult bine prin impartasirea catre membrii noi a bagajului de cunostinte pe care membrii mai vechi l-au castigat cu succes, prin experienta. Scopul acestei introduceri  si obiectul acestei lucrări tinde spre acest scop. 
     Programul A.A. prin care a fost posibila recuperarea noastra este extrem de simplu. Nu necesita decat putina interpretare. Totusi, ca alcoolici, suntem orbi la deficientele noastre fizice, mentale si spirituale. Aplicarea terapiei celor 12 Pasi este intarziata mai cu seama de o gandire deformata.
      Putini dintre bautorii care nu se  pot controla realizeaza pericolul situatiei lor sau gradul  de deteriorare la care le sunt supuse trupurile si mintea, ca urmare a alcoolismului. Putini realizeaza semnificatia deplina si eficacitatea programului nostru simplu, fara ajutorul si cooperarea membrilor  intelegatori care si-au depasit alcoolismul activ. 
     Asociatia A.A. nu este o religie. Nu se numara printre organizatiile religioase, medicale sau psihologice. A preluat totusi, valori terapeutice din toate acestea, integrandu-le intr-un "Model de Existenta" prin care traim zi de zi intr-o abstinenta multumita si prin care suntem redati serviciului si respectului societatii.   
     Programul A.A este adresat bautorilor care si-au pierdut controlul asupra bautului,  care doresc in mod sincer sa ramana permanent abstinenti, si care sunt dispusi sa faca orice pentru a obtine acest lucru. Barbatii sau femeile interesate de o abstinenta temporara sau de controlul bautului, nu sunt pregatiti pentru acest program.*
     Capacitatea de a fi onest este o cerinta necesara pentru reabilitare. Dorinta de a se insanatosi si credinta intr-o Putere Mai Mare decat Noi sunt, de asemenea, esentiale pentru reusita.    
     Trebuie imbratisate conceptele spirituale, dar subliniem din nou faptul ca acestea nu implica o religie organizata si, desi trebuie sa credem intr-o Putere Superioara, ramane totusi la latitudinea   noastra cum sa interpretam acest lucru, potrivit propriei noastre intelegeri. 
Alcoolicii care s-au vindecat prin intermediul Comunitatii Alcoolicilor Anonimi, au demonstrat in intreaga lume netemeinicia convingerii invechite ca toti alcoolicii sunt oameni nedemni de incredere si ca sunt meniţi sa ramana betivi, fara speranta de vindecare. Mii si mii de oameni au demonstrat contrariul, si zilnic sute de noi alcoolici dovedesc ca, traind conform filosofiei A.A., alcoolismul poate fi oprit.
 

Obiectivul filosofiei A.A este abstinenta permanenta., dar scopul in sine nu este suficient.
    Odată cu asta devenim şi oameni responsabili, multumiti si fericiti. 
     Cei Doisprezece Pasi din cadrul Programului A.A. ne-au oferit  mijloace de recuperare sigure si dovedite; n-am intalnit inca un alcoolic care, dorindu-si in mod sincer sa invinga boala si urmand constiincios cei Doisprezece Pasi, sa nu reuseasca. 
     Este adevarat ca unii dintre bautori nu au reusit. Enumeram cateva dintre motivele esecului lor: 
     1. Cei care vad in alcoolism mai degraba o problema morala decat o boala.
     2. Cei care au suferit deteriorari ale creierului din cauza alcoolului (Deteriorare).
     3. Unii au esuat din cauza dependentei de droguri - ei consumau bautura, dar alcoolul nu era problema lor principala.
     4. Unii erau fortati sa se alature asociatiei; le lipsea sinceritatea, asa ca abstinenta lor nu avea să dureze.
     5. Unii erau bautori inraiti, dar nu alcoolici. Acestia faceau parte din punct de vedere mental sau fizic din procentul de 1 din 7 la fiecare o mie de adulti care sunt alcoolici.
     6. Ocazional exista cate un ateu care nu dorea sa accepte conceptul spiritual care sta la baza programului A.A. (vezi Anexa II a cartii Alcoolicii Anonimi). 
     7. Alcoolicul care este "in mod organic" nesincer are sanse putine.* Nu poate fi sincer cu sine insusi. 
     8. Unii au cautat ajutorul nostru pentru a-si linisti sotiile, angajatorul sau un judecator; altii pentru a evita neplacerile care urmau dupa o betie prelungita. Problema acestora era una temporara. Nu avem nimic de oferit unor astfel de oameni pana cand nu se autocalifica drept alcoolici si pana cand nu isi doresc sa se lase de baut. 
     9. Cei cu o perioada alcoolica relativ scurta, pentru care bautura este mai mult un incovenient decat o chestiune de viata şi de moarte.
   10. Cei care accepta numai o parte a Programului de Doisprezece Pasi, care nu vor incerca sa traiasca conform intregului program. Aceia care doresc sa dea o interpretare deformata si egoista tuturor pasilor pentru scopuri personale.
11. Cei care sunt psihotici. 
     Eventualii membri care apartin uneia din grupele enumerate, cu exceptia motivului nr.9, au putine sanse de recuperare pana cand nu vor vedea in alcoolism o boala si pana cand nu sunt interesati in mod vital sa se vindece.
   
     Membrii in devenire ce apartin de punctul 9 nu trebuie sa se alarmeze daca sunt alcoolici si doresc in mod sincer sa se vindece. Ei pot fi la fel de bine recuperati ca oricare alt membru. Pur si simplu au nimerit intr-o grupa care a avut dificultati mai numeroase decat cei aflati in stadii mai avansate. Sugestia pentru ei este sa fie in alerta - sa aiba credinta - sa-si tina mintea deschisa.*
 

      Unii oameni se gandesc ca desi nu sunt alcoolici, alcoolismul poate fi evitat prin apartenenta lor la un grup A.A. Acest lucru este discutabil, deoarece pana cand un alcoolic nu se pedepseste aspru pe sine si familia sa, nu are motive serioase  sa se gandeasca la incetarea bautului. Chiar si atunci, trebuie sa-si dovedeasca faptul ca "nu mai poate”. Trebuie sa ne lovim mult timp de peretele dur al alcoolismului inainte de a ne convinge că avem o problema.     
     Pentru cei care se recunosc a fi alcoolici si doresc sa accepte programul A.A. ca pe un mijloc de recuperare din  alcoolism, recomandam un studiu atent al cartii Alcoolicii Anonimi. Cititi-o in mod repetat. 
     Aceasta carte are toate raspunsurile pentru voi; a fost scrisa de alcoolici pentru alcoolici si se bazeaza pe intamplarile si experientele primilor 100 de membri ai asociatieii Alcoolicii Anonimi. Ei au elaborat un program de recuperare care s-a dovedit a fi sigur si eficace.
     Folosindu-l ca o carte de baza al dvs., asistand in mod regulat la intrunirile A.A.,  şi raportandu-va la interpretarile celor Doisprezece Pasi pe masura ce  
* Notati paragraful 1, pagina 39 din cartea Alcoolicii Anonimi 
progresati, veti dobandi o baza solida prin care  va puteti reface viata. 
Nu ne deranjeaza realizarea faptului ca aderenta stricta la acest program cere perfectiune. Stim ca perfectiunea este imposibila. Ne straduim doar sa ne perfectionam intr-un mod de viata care este necesar pentru a obtine o abstinenta permanenta, o stare de bine si fericire pentru bautorii care nu-si  pot controla bautul. 

   MIJLOACE SUPLIMENTARE PENTRU O

    ABSTINENTA IMPLINITA 
Factorii vitali care contribuie la inregistrari durabile de abstinenta satisfacatoare in vietile a mii de membrii A.A. sunt umilinta, onestitatea, credinta, curajul si aprecierea lor. Toti membrii pot sa cultive aceste calitati si sa le aplice in practicarea programului A.A. Urmatoarele definitii A.A. vor fi de ajutor pentru o interpretare acceptabila a fiecarui pas.
 

UMILINTA 
     O evaluare reala a starii in care se afla; dorinta de a privi lucrurile in fata; recunoasterea statutului nostru de alcoolici; eliberarea de mandria falsa si de aroganta; intelegerea legaturii adecvate dintre noi si o Putere Superioara; dintre noi si confratii nostri; acceptarea acestei legaturi de-a lungul celor 24 de ore de abstinenta.
  

ONESTITATEA 
     Eliberarea de autodeceptie; gandirea cinstita; sinceritate in dorinta de recuperare din alcoolism; dorinta de a recunoaste o greseala; corectitudine in toate relatiile cu ceilalti.
 

CREDINTA 
     Increderea ferma in programul de recuperare A.A.; credinta ca ne putem recupera ca si ceilalti membri; ca practicarea celor Doisprezece Pasi este necesara pentru obtinerea unei abstinente satisfacatoare si fericite, dorinta de a primi ajutor de la o Putere Superioara. 
                               
                                  CURAJ                                                                   
O calitate a mintii care ne ajuta sa cunoastem si sa rezolvam problemele si realitatile vietii fara sa ne bazam pe alcool; puterea de a indura lucrurile care nu se pot schimba; hotararea de a sta pe picioarele noastre si de a "Ne Tine Bine", in ciuda tuturor problemelor, placute sau nu, care ar putea sa ne arunce din nou in bratele bauturii; practicarea fara teama a credintei, umilintei si onestitatii. 
APRECIERE 
     Aprecierea faptului ca miracolul abstinentei noastre este o stare de spirit sanatoasa pe care trebuie sa o cultivam. Pe masura ce se dezvolta aprecierea ne largim sansele de fericire, succes si abstinenta satisfacatoare. Lipsa aprecierii si betia sunt amici vechi - merg mana in mana. 
     Cei Doisprezece Pasi ai Programului A.A. furnizeaza alcoolicului mijloace pentru o existenta fericita si lipsita de bautura. Sansele noastre de fericire si abstinenta multumita sunt dintre cele mai bune daca ne insusim temeinic fiecare pas al mijloacelor de ajutor A.A. catre abstinenta.

    CEI DOISPREZECE PASI* 

PASUL UNU Am admis ca eram neputinciosi in fata alcoolului - ca nu mai eram stapani pe viata noastra. 
PASUL DOI Am ajuns la credinta ca o Putere Superioara noua insine ne-ar putea reda sanatatea mintala. 
PASUL TREI Am hotarat sa ne lasam vointa si viata in grija unui Dumnezeu asa cum si-l inchipuia fiecare dintre noi. 
PASUL PATRU Am facut fara teama un inventar moral amanuntit al propriei persoane. 
PASUL CINCI  Am marturisit lui Dumnezeu, noua insine si unei alte fiinte umane natura exacta a greselilor noastre. 
PASUL SASE Am consimtit fara rezerve  ca Dumnezeu sa ne scape de toate aceste defecte de caracter
PASUL SAPTE Cu umilinta I-am cerut sa ne indeparteze slabiciunile. 
PASUL OPT Am intocmit o lista cu toate persoanele carora le-am facut necazuri si  am consimtit sa reparam aceste rele.
PASUL NOUA  Ne-am reparat greselile direct fata de acele persoane acolo unde a fost cu putinta, dar nu si atunci cand le-am fi putut face vreun rau lor sau altora.
   * Programul nostru de Recuperare prin Cei Doisprezece Pasi se gaseste in cartea Alcoolicii Anonimi. Vezi capitolele cinci, sase si sapte. Cei Doisprezece Pasi se gasesc la paginile 59 si 60. 
PASUL ZECE Ne-am continuat inventarul personal, si ne-am recunoscut greselile de indata ce ne-am dat seama de ele. 
PASUL UNSPREZECE  Am cautat prin rugaciune si meditatie sa ne intarim contactul constient cu Dumnezeu asa cum si-l inchipuia fiecare dintre noi, cerandu-i doar sa ne arate voia lui in ce ne priveste, si sa ne dea puterea sa o implinim. 
PASUL DOISPREZECE  Ajungand la o trezire spirituala ca urmare a acestor pasi, am incercat sa transmitem acest mesaj altor alcoolici si sa aplicam aceste principii in toate domeniile vietii noastre.

     PASUL UNU:
Am admis ca eram neputinciosi in fata alcoolului, ca nu mai eram stapani pe viata noastra.
Barbatii si femeile care sunt alergici la alcool si care persista in folosirea acestuia in mod compulsiv ca urmare a viciului, se imbolnavesc in cele din urma,  de o boala unica. Aceasta boala este cunoscuta in medicina sub numele de alcoolism; este unica prin faptul ca afecteaza individul fizic, mental si spiritual.
     Pasul Unu descrie pe scurt enigma patetica a unui bautor inrait care a contactat aceasta boala, fata de care este complet neputincios. 
     Bautorii din aceasta categorie considera alcoolul o necesitate fizica;  ei maresc gradual consumul acestuia in detrimentul produselor nutritive adecvate. Aceasta practica induce deficiente nervoase si fizice, in mod cert nefavorabile sanatatii si confortului lor. 
     Studierea PASULUI UNU se preocupa de partea imbolnavirii fizice   de  alcoolism.*
     Putini alcoolici au acordat un studiu inteligent problemei lor cu bautura. Ei recunosc cu greu ca trebuie sa renunte si continua sa bea. 
   Starile severe de "mahmureala" ii fac sa realizeze ca disconfortul lor se datoreaza in parte unei deficiente fizice, dar putini recurg la "scalparea cainelui care i-a muscat" si continua fie sa traga o noua betie, fie - in cele din urma -  sa clacheze,
* Nevoia unei evaluari realiste a starii noastre fizice este subliniata in paragrafele doi, trei, pag.XXIV, in "Opinia Doctorului" din cartea Alcoolicii Anonimi. Cititi-o intati, apoi studiati intregul capitol cu atentie.
torturati de consecintele mentale si fizice ale bautului.
 

     Alcoolicul traieste intr-o sclavie impulsiva, deoarece alcoolul ii ofera singurul mijloc pe care il cunoaste prin care viata devine suportabila sau prin care isi poate calma nervii chinuiti. Traiul in aceste conditii ii face in curand viata de necontrolat. 
     Indreptarea acestei stari este o problema serioasa de care trebuie sa ne preocupam imediat. Adaptarea – aparent irealizabila – in mod satisfacator la o existenta normala in abstinenta, poate fi totusi realizata daca suntem cinstiti in dorinta de a elimina definitiv alcoolul din viata noastra. 
     Fondatorii asociatiei Alcoolicii Anonimi au identificat neputinta lor in fata alcoolului ca pe "incapacitatea de a renunta la el indiferent de cat de mare este dorinta sau necesitatea de a o face". Ei au schitat un remediu sub forma Programului de Doisprezece Pasi. Acest program alcatuieste un "Mod de viata". El ii reda alcoolicului sanatatea si abstinenta, aducandu-i o pace sufleteasca  si o fericire, necunoscute pana acum. 
     Prin incercari si erori, fondatorii au pus la punct detaliile unei filosofii simple dar sigure pentru recuperarea din  alcoolism. Recuperarea este posibila, dar vindecarea nu poate fi realizata. Barbatul sau femeia care au devenit alcoolici nu vor putea fi niciodata bautori care se pot controla. Ei au dezvoltat o boala grava asupra careia rezistenta lor mentala si fizica scazuta este neputincioasa. Controlul asupra alcoolului a disparut. Consumul continuu de alcool duce acum numai la imbolnavire fizica si comportament nesanatos. Acestia sunt intr-adevar niste oameni bolnavi.
     Experienta a dovedit ca recuperarea din  alcoolism este posibila astfel:
 

    1. Avand o dorinta sincera de a renunta la bautura.
     2. Recunoscand si crezand in adancul inimilor noastre ca suntem neputicinciosi in fata alcoolului.
     3. Clasificand alcoolul drept o otrava lenta, dar mortala.
     4. Considerandu-ne pacienti aflati sub tratament in programul A.A.
     5. Vazand in alcoolism o boala a trupului, a mintii si a spiritului. 
     6. Ocupandu-ne sa intelegem cum il afecteaza alcoolul  pe alcoolic.
     7. Realizand faptul ca suntem alcoolici.
     8. Invatand, practicand si avand incredere in cei Doisprezece Pasi din cadrul programului A.A.
     9. Avand credinta ca putem invinge alcoolismul, dar ca nu vom mai putea sa bem niciodata.
     10. Castigand o cunoastere de nespecialist asupra alcoolismului in masura in care acesta ne afecteaza sanatatea si mentalitatea.
     11. Folosind aceasta cunoastere si intelegere a bolii noastre nu numai pentru a ajunge la abstinenta, dar si pentru a ne pazi pe viitor de pericolul  reintoarcerii la bautura.
     12. Realizand partial acest lucru prin pastrarea in mintea noastra a unei imagini a vietii de necontrolat pe care alcoolul o cere de la noi si neputinta noastra fata de acesta. 
    Viziunea de nespecialist si intelegerea alcoolismului este una simpla, bazata pe cateva fapte si intarita cu experientele proprii plus cunoasterea dobandita din contactul cu alti alcoolici. Urmatoarea discutie referitoare la alcoolism acopera pe scurt datele necesare unui incepator a carui   intelegere va creste in mod natural, pe masura ce isi face din programul Alcoolicii Anonimi un "Mod de viata".
 

     Natura a dotat fiecare barbat si femeie normala cu un corp destinat sa reziste rigorilor si stresului vietii de zi cu zi.
     O persoana sanatoasa poate indura multe greutati in conditiile cele mai nefavorabile, atata timp cat primeste oxigen, apa, destula mancare, relaxare si odihna adecvata. Tenacitatea umana de a retine "scanteia vietii" persista atata timp cat nu renuntam la aceste lucruri indispensabile.
     Atunci cand renuntam la oricare dintre acestea inducem o stare pe care natura nu o poate suporta mult timp. Mai devreme sau mai tarziu, deficientele se strecoara in trupurile noastre, se instaleaza stari nevrotice si tensiune nervoasa; sistemul nostru nervos dezechilibreaza echilibrul mental si, in cele din urma, murim din lipsa de odihna si  hrana.
     Alcoolismul stimuleaza o astfel de stare si o complica in continuare prin introducerea sistematica zilnica a toxinei otravitoare - alcoolul.
     Primele afectate sunt circulatia sangelui si celulele corpului, apoi creierul, pentru ca, in mod compulsiv, inlocuim hrana necesara unei sanatati normale, cu alcoolul otravitor.
     Aceasta otrava irita organismul complex al creierului si, in final, distruge natura defensiva a barierelor de protectie. Uneori deteriorarea fizica este destul de rapida, dar - in cazul celor mai multi alcoolici - se ajunge la alcoolism dupa o perioada de cativa ani, astfel incat acest lucru se vede numai in ultimele etape ale bolii, care agraveaza caderile fizice.
     Agravarea nu este sesizata de alcoolic. El nu este in stare sa vizualizeze aspectele riscante ale starii sale mentale sau fizice. Alcoolismul i-a redus gradual puterea de a discerne intre   bautul social si cel patologic. O schimbare insemnata a personalitatii, influentata in principal de o gandire negativa, conduce alcoolicul la consumul de bautura in cantitati tot mai mari. 
     Prietenii si rudele sunt foarte ingrijorate din cauza acestei schimbari a personalitatii. Nu insa si alcoolicul. Personalitatea sa exclude autocritica, permitandu-i doar corectii neinsemnate intr-un mediu normal cu care se afla intr-un mare dezacord.
     Recuperarea din alcoolism - raspunzator pentru vietile noastre de necontrolat - poate fi realizata atunci cand incetam cu bautura si ne intoarcem la o dieta echilibrata, normala si permanenta, dieta ce elimina complet alcoolul. "Nu exista scurtatura, inlocuitor sau alta cale de scapare pentru un alcoolic."
     Bautorii care se controleaza nu au nici o problema conformandu-se la aceasta procedura, dar bautorii care si-au pierdut controlul, care au rezistenta fizica scazuta si sistemul nervos distrus ar avea nevoie de ingrijire si ajutor medical pentru inceperea reabilitarii lor. 
     Multi dintre membrii care au ignorat importanta bunastarii lor fizice, ca pe un bun ce trebuie recuperat, n-au reusit sa invinga alcoolismul. Unii se pot recupera, dar incetinesc procesul daca nu se simt bine din punct de vedere fizic. 
     Credem ca toti alcoolicii ar trebui spitalizati dupa ce au cerut ajutor de la asociatia Alcoolicii Anonimi. Acest lucru nu este posibil in toate cazurile, asa ca membrii care nu pot primi ingrijiri medicale sunt indrumati sa consulte un doctor competent, care este specializat in diagnosticarea alcoolismului.
 

     Importanta acestui sfat nu trebuie subestimata. Alcoolicul este un om bolnav. El nu realizeaza acest lucru si doreste sa minimalizeze starea sa fizica. Acest lucru n-ar trebui permis de membrii mai vechi; ei ar trebui sa sublinieze necesitatea unui control fizic complet si sa verifice daca noul membru il face.
     Cei care neglijeaza masura simpla de precautie de a primi ingrijire medicala etica, sunt mai putin apti sa ajunga la o recuperare rapida din alcoolism.
     Alcoolicul a carui viata a devenit de necontrolat din cauza consumului necontrolat al bauturii, face un pas serios cand se identifica cu programul nostru si incearca sa-l faca "Modul sau de viata". Securitatea sa viitoare depinde de insusirea cu succes a programului A.A. ca "Mod de viata". Nu poate permite sanatatii sale fizice distruse sa-i diminueze sansele de recuperare; trebuie, deci, sa-si pazeasca sanatatea pentru ca o sanatate slaba il poate reintoarce la bautura.
     Noul membru ar face bine sa investigheze diversele faze ale alcoolismului care se potrivesc cazului sau; ar trebui sa admita faptul ca este  alcoolic si sa discute problemele sale cu membrii mai vechi care doresc intotdeauna sa ofere sfat si ajutor. 
     Invatati sa priviti alcoolismul ca pe o imbolnavire a sistemului nervos, datorita folosirii excesive a alcoolului. Reflectati asupra neputintei fata de aceasta boala. Studiati un numar de teste din domeniul psihologic si medical ce identifica alcoolicii. Recunoasteti ca "nu va descurcati". Ganditi-va la incapacitatea voastra de "a bea sau a renunta"; amintiti-va ca incapacitatea voastra de a renunta in fata unui dezastru iminent, daca continuati, va defineste drept alcoolic. Necesitatea unui pahar de bautura "in dimineata de dupa" este comuna majoritatii alcoolicilor. Exista multe alte forme de identificare ale alcoolicului - preocupati-va sa invatati unele dintre acestea.
 

     Fondatorii Alcoolicilor Anonimi au inteles ca membrul va trebui sa-si dea seama de boala lui fizica si sa primeasca ajutor medical inainte de a-si concentra intreaga capacitate mentala asupra cerintelor spirituale necesare programului nostru.  Sanatatea fizica este o necesitate, dar constituie doar primul pas al recuperarii din alcoolism. 
     Pasul Doi ne indica tipul de ajutor la care au recurs fondatorii nostri pentru a se insanatosi, care reprezinta urmatorul pas din programul A.A.
 

MEDICAMENTELE 
     In mod ocazional, unii dintre noi au recurs la medicamente pentru a-si oferi comfort fizic sau pentru a adormi. Aceasta practica este interzisa alcoolicilor, cu exceptia acelor cazuri rare in care un doctor specializat in tratarea alcoolismului, prescrie si supervizeaza un astfel de tratament. 
     Traim conform principiilor A.A. pentru a ne dezvolta personalitati bine integrate, normale, care exclud folosirea narcoticului numit alcool. Medicamentele impiedica aceasta schimbare a personalitatii. Ele ne denatureaza gandirea. Devin prea curand un inlocuitor al alcoolului si pentru multi dintre noi devin - indiscutabil - un obicei. 
     Prin medicamente ne referim la bromuri, clorhidrati, paraldehide, toate barbituricele (pastile de marihuana), produsele pe baza de opiu si benzedrina. Cunoastem din experienta rezultatul nesatisfacator al membrilor A.A. care au dorit sa continue cu folosirea acestora. Stim ca aceste medicamente ne modifica procesele mentale. Ele impiedica realismul si onestitatea. Programul nostru A.A de 24 ore cere Credinta intr-o Putere Mai Mare decat Noi, asa ca trebuie sa renuntam la dorinta noastra si sa eliminam complet utilizarea acestor medicamente.              
 PASUL DOI: 
 Sa credem ca o Putere
mai Mare decat Noi ne poate
reda sanatatea.*
 
     Scopul acestui pas este de a pune in evidenta natura bolii mentale de care am suferit din cauza alcoolismului si sa admitem credinta ca o putem invinge cu ajutorului unei Puteri mai Mari decat Noi..
     Incapacitatea mentala a alcoolicului este autoimpusa; este inradacinata in chiar centrul sau care este alimentat de alcoolul-narcotic, fata de care suntem neputinciosi. Cercetarea exhaustiva a cazurilor a mii de alcoolici care si-au invins boala a dus la concluzia ca puterea vointei nu constituie un factor al tratamentului, cu exceptia cazului cand vointa individuala este supusa unei Puteri mai Mari decat a Sa.
 

    Aceia dintre noi care am avut o dorinta sincera de recuperare din boala mentala pe care alcoolismul ne-a inoculat-o am folosit cu succes aceasta Putere. Ne referim la Ea ca la Puterea lui Dumnezeu si O recomandam tuturor alcoolicilor ca pe o sursa de vindecare. Ea revigoreaza mintea. Ea ne fortifica gandirea.
     Felul in care numesti aceasta Putere ramane la latitudinea ta. Numeste-O cum doresti. Valoarea Ei de recuperare consta in faptul ca tu crezi ca Ea exista, pentru ca ti-O apropii cu credinta si pentru ca, in mod sincer, te bazezi pe Ea pentru recuperarea echilibrului tau mental.
Armonia cu Dumnezeu este singura speranta a alcoolicului; este posibila 
* Inainte de citirea acestui capitol, consulta paginile 36-39 din cartea Alcoolicii Anonimi.
facandu-ti din programul A.A. un mod de viata. Acceptarea si practicarea celor 12 Pasi din programul A.A. iti va oferi un contact constient cu Puterea Mai Mare decat  Tine; te va indruma spre o gandire sanatoasa. 
     Incapacitatea unui bautor necotrolat de a fi autocritic il face adesea sa piarda timpul cu discutii inutile despre folosirea cuvantului sanatate din Pasul Doi. Este pregatit sa recunoasca boala sa fizica si mentala, dar obiecteaza la orice intrebare privind sanatatea mentala.     Urmatoarea explicatie se adreseaza membrilor care au aceste pareri.
     Incepatorul va evita confuzia in interpretarea proprie a acestui pas daca il abordeaza cu dorinta sincera pentru intelesul acceptat de progamul A.A. Amintiti-va ca va faceti din programul A.A un mod de viata, pentru ca acesta este esential pentru recuperarea dvs. din alcoolism. De acesta depinde sanatatea trupului si a mintii dvs., fericirea si securitatea caminului dvs. - insasi viata dvs. Ar putea foarte bine sa fie sinucidere curata daca nu sunteti de acord cu oricare dintre partile programului, asa ca rezolvati acest lucru acceptand  cei 12 Pasi pe de-a intregul.  
     Unii membri au ajuns in cele din urma la adevaratul inteles al Pasului Doi prin refrazarea lui temporara la citit "Am ajuns la credinta ca o Putere Superioara noua insine ne-ar putea readuce la un comportament sanantos”. Adevarul referitor la aceasta problema este ca marea majoritate a membrilor nostri s-au  comportat anormal doar in timpul perioadei de intoxicare. Este ceva obisnuit la toti bautorii care “o fac lata”, insa pentru alcoolicul care scurteaza intervalele dintre perioadele de intoxicare si, in final, se afunda intr-o lunga perioada de baut, aceasta practica devine o problema serioasa. In general, un comportament anormal din cauza unei "betii de-o seara" este scuzat, dar cand a acesta dureaza saptamani sau luni care se transforma in ani, devine un sablon fix, dirjat de creier.
     Nu putem trece peste efectul daunator al utilizarii prelungite a alcoolului asupra creierului sau peste faptul ca acesta produce o stare mentala nesanatoasa care are ca efect o desconsiderare afabila a gandirii sanatoase sau a comportamentului normal. Alcoolicul nu-si poate controla impulsurile; ii lipseste coordonarea mentala. Consumul continuu de alcool a daunat creierului si, in unele cazuri,  a dus la nebunie.
     Diverse  grade ale ranirii creierului exista la toti alcoolicii proportional cu rezistenta lor psihica la otravirea cu alcool si cu perioada de timp in care au consumat prea mult alcool.
     Alcoolicul care doresta sa se agate de iluzia ca da dovada de echilibru mental cand bea este invitat sa demonstreze ca are dreptate in fata definitiei acceptate a nebuniei.
     "O definitie simpla a nebuniei este o dezordine a comportamentului care apare atunci cand impulsurile corpului nu mai gasesc in creier un centru coordonator care sa conditioneze comportamentul'. Cand apare aceasta stare comportamentul omului devine imprevizibil si el este nebun din punct de vedere legal.
     Comportamentului unui bautor inrait care a devenit alcoolic este de asemenea imprevizibil si prietenii si rudele se ingrijoreaza pe masura ce alcoolismul perverteste puterea de a rationa, slabeste talentul, limiteaza instinctul de autoconservare, il face iresponsabil si ii afecteaza negativ comportamentul.
      Cum poate un alcoolic sa tina seama de acel impuls nebunesc care-l impinge sa treaca de la Prima Betie care l-a doborat la urmatoarea? 

     Este un act rational? Este obsedat? Este cumva rezultatul unei necesitati care este comandata de o gandire irationala? Oare implica si gandirea?
     Oare echilibrul mental la un alcoolic presupune puterea de a accepta sau de a respinge aceasta Prima Betie?
     Credem ca da, asa cum credem ca acesta nu se poate ajuta de unul singur. Credem si stim din experienta ca o Putere Mai Mare decat El poate indeparta obsesia sa, ii poate intari ratiunea si ii poate restabili echilibrul mental si comportamental.
     Aceia care dezaproba folosirea cuvantului echilibru mental in Pasul Doi sunt de obicei alcoolicii care au fost destul de norocosi ca sa scape de aspectele mai grave ale alcoolismului. Ei motiveaza ca erau perfect normali intre intervalele de acalmie.* 
     Alcoolicul care nu si-a cauzat deteriorari grave de-a lungul carierei sale de bautor probabil isi gaseste alinare in acest lucru. Totusi, ar trebui sa priveasca atent la nebunia alcoolismului, pentru ca multi dintre noi au fost, cu siguranta, afectati de-a lungul diferitelor perioade de timp.
    Trebuie sa-si aminteasca, de asemenea, ca in dezvoltarea progresiva a alcoolismului, puterea ratiunii se deterioreaza incet. Acest lucru incurajeaza deceptia cu privire la conditia fizica si la sanatatea noastra mentala reala; hraneste un sentiment superior de falsa securitate.
     Dovada care vine in sprijinul acestui lucru se gaseste in urmatoarele simptome periculoase observate in mod obisnuit la alcoolici:
     1. Reducand Prima Betie la maxima "De data aceasta va fi altfel". 
     2. Folosirea continua a alcoolului si bazarea pe acesta pentru a capata putere fizica si psihica pentru a rezista responsabilitatilor zilnice.
     3. Necesitatea de a bea in "dimineata de dupa".
     4. Incapacitatea noastra de a fi autocritici cu privire la echilibrul comportamentului nostru dupa ani lungi de bautura - refuzul nostru de a analiza raul pe care l-am facut celorlalti si noua insine.
     5. Increderea copilareasca pe care o punem in scuzele pentru consumul de alcool si pretextele la care ne-am gandit ca scapam cu fata curata.
     6. Abandonul total pe care-l afisam cand conduceam beti - argumentul ca sofam mai bine cand suntem bauti decat atunci cand suntem trezi si resentimentul indreptat impotriva acelora care credeau altceva in legatura cu aceasta parere.
     7. Starea fizica critica la care ajungem si suferinta continua pe care o induram din cauza neputintei de a controla consumul de alcool.
     8. Riscurile financiare pe care ni le asumam - rusinea, durerea si deseori saracia care se abate asupra familiilor noastre.
     9. Resentimentele prostesti care ne umplu mintea - pierderea clara a responsabilitatii - retragerea noastra la nivele copilaresti de ilaritate - credinta eronata ca putem "sa bem sau sa renuntam" - risipa inutila de bani. 
     10. Amneziile alcoolice.
     11. Incercare de sinucidere sau ganduri despre aceasta.. 
     Acestea sunt cateva simptomuri, comune alcoolicilor, indicand imbolnavire mentala. Ele justifica deductia noastra ca alcoolul, in doze mari sau mici, devine o otrava care induce un comportament imprevizibil si limiteaza coordonarea mentala.
     Nu are rost sa ne pacalim cu privire la soarta alcoolicului, a bautorului inrait, daca acesta va continua sa bea. Are doar doua evadari din bautura: una este nebunia, cealalta este coma alcoolica. Scopul programului A.A. ca "Mod de viata" este de a evita ambele variante prin stoparea alcoolismului.
 

     Ca alcoolici nu putem sterge comportarea noastra trecuta; putem totusi sa folosim cunostintele legate de scaparea de nebunie si de coma alcoolica ca pe un indemn pentru a lua legatura cu Dumnezeu pentru a ne ajuta sa ne abtinem pe viitor de la baut.
     In acest moment este privilegiul nostru sa chemam ajutorul unei Puteri Superioare noua insine pentru a ne aduce pe calea cea buna. Admiterea aspectului alcoolic al trecutului nostru nu reprezinta baza dupa care va fi judecat viitorul nostru. Avem o pagina noua in fata noastra; suntem invitati sa "ne completam biletul". Abstinenta, echilibrul mental, securitatea si pacea mintii se afla la indemana noastra.
     Viitorul, cu ajutorul programului A.A. ca "Modul  Nostru de Viata", ne va aduce vieti fericite, utile si sanatoase. Ne-am invatat lectia; adica, faptul ca pentru noi alcoolul reprezinta otrava care duce la imbolnavire mentala si comportament nesanatos. 
     Cu siguranta, avand aceste cunostiinte, nu vom mai tinde niciodata spre echilibru mental daca  o vom lua de la capat cu  Prima Bautura.

  BETIA MENTALA 

     In ciuda tuturor acestor cunostinte, unii dintre noi continua sa fie ego-centrici. Ne ignoram boala mentala si dam uitarii golurile spirituale care duc la reintoarcerea la bautura. Verificand motivul esecului nostru descoperim ca dupa o perioada de timp suntem plini de resentimente, autocompatimire, frica, oboseala fizica si mentala si ca increderea noastra intr-o Putere mai Mare decat Noi era inadecvata. N-ar trebui sa uitam niciodata  ca betia fizica este precedata intotdeauna de betia mentala, care se transforma intr-un gol spiritual. Acest lucru poate fi evitat daca observam semnalele periculoase, care sunt evidente de-a lungul aparitiei betiei mentale.

       PASUL TREI :

Am hotarat sa ne lasam vointa si viata in grija unui Dumnezeu asa cum si-l inchipuia fiecare dintre noi. 
     Scopul studiului Pasilor Unu, Doi si Trei este de a identifica alcoolismul ca pe o boala cu trei aspecte, care a facut fisuri in sanatatea noastra fizica, in sanatatea noastra mentala si in echilibrul nostru spiritual.
     O cunoastere completa a raului pe care l-am suferit cand ne aflam sub jugul bauturii este indispensabila pentru recuperarea noastra din alcoolism. 
     Scopul Pasului Trei este de a recunoaste si trata maladia pe care nici unul dintre noi nu a privit-o ca pe o boala; aceasta maladie este o boala spirituala. A.A., ca "Mod de viata", este in principal un program spiritual care ne scapa de alcoolism pe masura ce dezvoltam in interiorul nostru adevaratul simt al responsabilitatii fata de Dumnezeu si fata de semenii nostri.
     Cunoasterea si tratarea bolii noastre mentale si fizice sunt necesare, dar nu putem obtine niciodata o recuperare deplina pana nu ne invingem raul spiritual.
     Ca bautori necontrolati, ne-am trait vietile atragand asupra noastra, in mod voit si egoist, nefericire, necazuri si dezaprobare.   Slabiciunea noastra in ceea ce priveste alcoolul a cantarit mai mult decat grija fata de securitatea proprie sau decat intentiile bune fata de cei dragi. 
     Remuscarea pe care ne-a adus-o bautura ne-a umplut de intentii bune vizavi de rudele si prietenii  merituosi, dar nu ne-a permis niciodata o revansa completa. Hotararile si intentiile bune ne-au invadat cu o credinta puternica in timpul perioadelor de abstinenta, dar fiind bolnavi spiritual nu ne-am putut indeplini planurile. Existenta noastra "caineasca" a fost usurata ocazional de fapte rationale si echilibrate in timpul momentelor de lucide, dar numai pentru a se sfarsi la urmatoarea betie, pana cand ne-am pierdut increderea in noi insine. Am fost puternic motivati in toate problemele, cu exceptia capacitatii noastre de a controla bautura, comportamentul nostru la betie sau tratamentul aplicat celorlalti.
   Nu devenim "satui" de incapacitatea noastra de a ne asuma sau de a executa responsabilitati normale pana cand nu suntem constienti pe deplin de aceste lucruri. Numai atunci cand realizam si admitem faptul ca "necazurile noastre erau autoimpuse si ca eram exemple extreme ca o vom lua razna", suntem gata sa cautam ajutor din afara.
     Alcoolicii care au acceptat si au practicat Pasul Trei cunosc valoarea predarii vointei si vietii lor in grija lui Dumnezeu, asa cum Il inteleg. Credinta in puterea lui Dumnezeu, asa cum Il inteleg, le-a adus fericire si cumpatare pe masura ce a ajutat la recuperarea din boala spirituala a alcoolismului.
      Unii dintre noi au ezitat sa infrunte cerintele acestui pas, de teama opiniei publice sau din cauza ca parea ipocrit sa se intoarca spre Dumnezeu pentru ajutor dupa ce L-au ignorat ani de-a randul. 

     Este bine sa ne dam seama ca apartinem unei societati anonime; ca publicul nu are cum sa stie ce facem, cu exceptia faptului ca nu mai bem. Adevarul este ca desi acestia nu ne accepta atunci cand bem,  ne vor primi si ne vor onora atunci cand renuntam la bautura.
     N-am reusit sa renuntam din proprie vointa; am incercat diverse cai pentru a ne controla la betie si pentru a ne trai viata normal; am facut tot ce ne-a stat in putinta si cunostiinta pentru a scapa de efectele alcoolismului.
     Singurul lucru de facut in acest moment, daca suntem seriosi in privinta renuntarii definitive la alcool, este de a renunta la falsa mandrie, asa cum au facut mii de alcoolici si sa lasam recuperarea noastra din alcoolism in grija lui Dumnezeu, asa cum Il intelegem. Faptul ca mii de alcoolici au fost recuperati si ca alte sute sunt recuperati zilnic cu ajutorul unei Puteri mai Mari decat Noi nu ar trebui sa lase nici o urma de indoiala in legatura cu sansele noastre de recuperare.* 
     Aceia dintre noi care sustin ipocrizia intoarcerii in acest moment catre Dumnezeu si solicitarii ajutorului pentru problemele legate de alcoolism, evita inca responsabilitatea. Stim ce ar trebui sa facem in legatura cu problema respectiva, dar nu suntem sinceri cu noi atunci cand refuzam ajutorul Lui. Motivatia noastra consta inca in evadarea din realitate; avem inca de-a face cu un pretext  tipic alcoolicului.
     Acest tip de motivatie va perpetua comportamentul nostru nesanatos si imbolnavirea spirituala pentru ca ne readuce la practicile din trecut. Trebuie sa acceptam nevoia si autenticitatea fiecarui pas din programul Alcoolicii Anonimi, daca vrem sa ne facem din acesta un "Mod de Viata". 
     Nu exista nici o prevedere in vreunul din cei Doisprezece Pasi care sa justifice punerea sub semnul indoielii a dorintei lui Dumnezeu de a mari ajutorul pentru recuperarea dumneavoastra, cu conditia sa fiti sincer in hotararea de a va face bine.
    Frica, mandria, resentimentul, egoismul, incapatanarea si toate trasaturile indezirabile care formeaza personalitatea alcoolicului ar trebui supuse grijii lui Dumnezeu pentru supraveghere si reconditionare constructiva.
     Uitand importanta coplesitoare evidenta a problemelor noastre alcoolice, trebuie sa invatam sa ne bazam pe puterea Lui.   Devine mai putin dificil sa renuntam la vointa proprie, atunci cand ne gandim la rolul pe care aceasta l-a jucat in "distrugerea vietilor noastre".
     Ganditi-va pentru un minut la inutilitatea existentei unui alcoolic ego-centric; amintiti-va goliciunea si suferinta unui alcoolic inspirat de auto-exaltare; amintiti-va infrangerea si disperarea pe care ni le-a adus sanatatea proasta, gandirea irationala si comportamentul nebunesc.
    Trebuie sa fim de acord cu faptul ca orice vointa, alta decat a noastra, ne-ar fi rezolvat mai bine treburile. Cu siguranta ne-am batut suficient joc de noi. Este timpul sa acceptam intelegerea vointei lui Dumnezeu si sa devenim fagas pentru exprimarea acesteia. 
     Avem inaintea noastra exemplele membrilor A.A. care au facut totul pentru a cunoaste intelesul vointei lui Dumnezeu si pentru a atrage in mod constant puterea Sa in ajutor. Este interesant de observat ca acesti membri si-au schimbat vechile personalitati de alcoolici cu personalitatea fericita si cumpatata a unui membru A.A. sincer. 
     Onestitatea, umilinta si dorinta de a stabili o constiinta treaza a acestei Puteri Superioare noua insine, este prima cerinta in incercarea de a-l intelege pe Dumnezeu.
       Reusita imbunatatirii contactului nostru constient cu Dumnezeu rezulta din credinta in puterea Lui, din meditatie, din rugaciune, din observarea membrilor pe care i-ati simtit ca au luat contact cu El, din discutarea Pasului Trei cu astfel de membri.* 
Nu ajungem nicaieri incercand sa fortam un contact sau intelegerea. Acest lucru trebuie sa vina de la sine, pe masura ce Ii incredintam problemele noastre. Castigam o intelegere a acestei probleme daca ne implicam in mod neegoist in intelegerea problemei unui alt camarad si incercam sa-l ajutam. Adesea Dumnezeu ne arata raspunsul la problemele noastre prin solutionarea dificultatilor altui individ. Credinta pe care o exersam cu rabdare in timp ce lucram la progamul A.A. in Doisprezece Pasi,  ne asigura o intelegere a acestei Puteri Mai Mari decat Noi.
       Noul membru nu trebuie sa confunde vreo parte din filosofia Alcoolicilor Anonimi cu biserica lui sau cu o organizatie religioasa. Faptul ca doreste sa-si inchine vointa si viata grijii lui Dumnezeu asa cum Il intelege este un concept spiritual al programului nostru, necesar pentru reabilitarea alcoolicului. 
     Optiunile religioase sunt lucruri despre care se discuta in afara A.A. Conceptia  ta despre Dumnezeu, asa cum Il intelegi , faptul ca tu crezi intr-o Putere Mai Mare decat Tine pentru a-ti reface sanatatea spirituala, este tot ceea ce cere programul nostru. 
*De indata ce un om spune ca are credinta sau doreste sa creada, il asiguram ca este pe calea cea buna.
         "S-a dovedit in mod repetat printre noi ca datorita acestei baze simple de plecare se poate construi o structura spirituala minunata."
     Increderea si credinta in Dumnezeu sunt necesare alcoolicului; in acestea el gaseste solutia unei vieti cumpatate si fericite. Ii aduc o pace a mintii, o viata folositoare activa, puterea si intelegerea
necesare combaterii problemelor zilnice, puterea de a rezista alcoolului, capacitatea de a dezvolta sanatatea mentala si spirituala, oportunitatea de a-si corecta greselile din trecut.
     Putini dintre noii veniti au nevoie de inocularea ideii in existenta un Fiinte Divine. Cei mai multi dintre noi au invatat acest lucru inca din tinerete. Am vazut cu totii dovada unei Puteri mai Mari decat Noi in lumea noastra bine-stabilita a anotimpurilor fixe, a zilei si a noptii; a caldurii si a umezelii; populata prin reproducerea vietii omenesti si in care se poate trai prin intermediul dragostei si toleranta fiintelor omenesti.
     Multi dintre noi au studiat perfectiunea universului, animatia vietatilor, actiunea mintii umane, puterea dragostei. Toate aceste lucruri par sa denote o Forta de Viata dinamica aflata in spatele, inauntrul si in interiorul a tot ceea ce ne priveste. Aceasta forta pare ca dirijeaza toate lucrurile armonios, dar irezistibil catre un deznodamant  util, clar si natural. 
     Nu este greu sa recunosti in aceasta Forta a Vietii o Putere mai Mare decat Noi. Simtim in ea energie creativa si sens, inteligenta si putere, care-l fac pe om - prin comparatie - sa para nesemnificativ.
     El ramane nesemnificativ atata timp cat ignora Puterea, dar devine o sursa de energie constructiva cand se identifica cu aceasta si devine un agent pentru implinirea ei.
Ne identificam cu aceasta Forta a Vetii, aceasta Putere Superioara noua insine, atunci cand:
  1. Ne asumam o atitudine de predare a intereselor ego-centrice.
  2. Ne asumam o atitudine smerita de credinta, sustinuta de o dorinta sincera de abstinenta.
  3. Devenim dispusi sa ne rugam neconditionat, fara egoism.
  4. Ne asumam credinta ca suntem bolnavi spiritual.
  5. Ne asumam responsabilitatea de a ne invinge boala.
  6. Luam hotararea de a ne lasa vointa si viata in grija lui Dumnezeu pentru tratament.
  7. Ne rugam fara sa avem resentimente in inima noastra.
8. Ne gandim la lucrurile pozitive care ne-au indepartat de defectele morale din trecut.
9. Simtim necesitatea purificarii sufletului.
10. Devenim iertatori fata de altii.
11. Recunoastem potentialul spiritual din interiorul nostru.
12. Incercam sa-L intelegem pe Dumnezeu astfel incat sa ne dezvoltam acest potential. 
     Importanta este bunavointa de a incerca. Fiecare barbat si femeie poseda posibilitati spirituale. Trebuie sa invatam sa le scoatem in evidenta, sa ne formam convingeri si sa le ajutam sa se dezvolte.
     Atunci cand este posibil, ar trebui sa ne luam sotiile sau rudele apropiate drept confidenti in incercarea noastra de a urma acest pas. Am aflat ca exista o putere si un ajutor mare pentru acel membru care are de partea lui increderea si cooperarea celor apropiati lui. Daca acestia nu sunt cooperanti el trebuie sa se descurce singur.
     Ar trebui sa evitam greseala obisnuita de a ne incurca mintile cu ganduri anxioase privind timpul si maniera in care Dumnezeu se va manifesta fata de noi. Intelegerea noastra va veni in mod treptat, pe masura ce o castigam si o dezvoltam.
     Este neobisnuit pentru un membru sa aiba o transformare spirituala drastica. Trezirea spirituala sau experienta vin incet si adesea pe cai ciudate. Ea vine, totusi, dar intr-un mod atat de natural, incat de multe ori ratezi recunoasterea ei.
     Treaba noastra este sa fim pregatiti si sa dorim aceste experiente, sa fim stimulati de exemplul membrilor care traiesc conform programului A.A., sa fim deschisi in incercarea noastra de a-L intelege pe Dumnezeu, sa ne dam seama ca acest lucru nu se face printr-o singura realizare mare, ca se castiga putin cate putin, si ca inspiratia noastra va fi influentata de atitudinea si actiunea noastra.* Membrul activ care ia in serios programul, aplicandu-l in viata de acasa, in afacerile sale, in tratarea noilor membri, admitand greselile si indreptandu-le, este cel mai in masura sa realizeze brusc prezenta lui Dumnezeu in viata sa.
  
     Perioadele linistite de relaxare si rugaciune sunt de cea mai mare necesitate pentru realizarea acestui pas. Alcoolicul ar trebui sa retina, de asemenea, in afara de rugaciune, valoarea relaxarii. N-ar trebui sa trecem cu vederea faptul ca toti alcoolicii sunt agitati, ca neodihna si tensiunea alcatuiesc o parte a necazului, ca intr-un timp ne-am calmat aceasta stare cu alcool, ca acum cautam sa o corectam sub supraveghere divina.
        Alcoolicul trebuie sa invete sa "dea drumul" ori de cate ori devine suparat,
 *Recuperarea noastra din alcoolism pare sa depinda de aprecierea preocuparii Puterii Superioare de a ne ajuta. 

cand suprasolicitarea ii induc sentimente de extenuare psihica si mentala, cand devine extrem de nerabdator, cand ii este frica, cand este plictisit, cand este nemultumit. 
    Relaxarea ii va restabili starea de bine si ii va permite o utilizare mai buna a facultatilor mentale care sunt necesare pentru o intelegere a lui Dumnezeu suficienta ca sa aiba ca efect recuperarea de la alcoolism.
     Privim indeplinirea acestui pas cu incredere deplina pentru ca stim din exemplul celorlalti membri ca vointa Domnului poate fi inteleasa, ca intelegerea grijii Sale ne va aduce personalitati noi care exclud alcoolul - personalitati care ne asociaza in mod fericit cu Dumnezeu, cu o lume conventionala si cu concetatenii nostri.
     PASUL PATRU :
Am facut fara tema un inventar moral amanuntit al propriei persoane. 
Scopul realizarii unui inventar moral este de a arata trasaturile vatamatoare de caracter ale personalitatii noastre alcoolice, de a le elimina din noile noastre personalitati alcoolice pe care ne propunem acum sa le dezvoltam cu ajutorul Programului Alcoolicii Anonimi ca "Mod de viata".
     Folosirea in A.A. a termenului "personalitate" se refera la dezvoltarea unor trasaturi de caracter noi, necesare recuperarii noastre din alcoolism. Acest lucru nu are nici o legatura cu magnetismul personal care provine din sanatate fizica, frumusete sau farmec. 
     Masuram personalitatea A.A. prin maturitatea A.A., ce se evidentiaza prin calitati cum ar fi: Tarie si intelegere provenite de la o Putere mai Mare decat  Noi, renuntarea la egoism, onestitatea, sinceritatea, practicarea celor Doisprezece Pasi, ganduri creative, actiune pozitiva in recunoasterea greselilor si corectarea acestora, serviciul pus in slujba celorlalti si exemplul unei vieti abstinente si fericite. 
     Inainte de a putea spera sa dezvoltam calitatile ce vor crea personalitati A.A. dezirabile, trebuie sa descoperim cauzele slabiciunii noastre fata de alcool; dorim sa stim de ce ne-am razboit cu noi insine; propunem sa revelam si sa studiem limitarile pe care alcoolismul le-a impus vietii noastre.
 

Speram sa ne depasim limitarile alcoolice, sa ne intarim vietile de necontrolat, astfel incat sa ne incercam personalitatile alcoolice, "Sa descoperim fisurile din machiajul nostru care ne-au cauzat esecul."*
     Gravitatea problemei noastre legate de bautura este adanc inradacinata; ea implica obiceiuri egocentrice, emotii, stari, atitudini si conceptii gresite dobandite de-a lungul anilor, care ne-au diminuat puterea vointei, ne-au slabit rezistenta psihica si au alimentat o actiune si gandire irationala. Acest lucru ne-a cauzat dificultati extreme mentale si psihice si  a produs neliniste si suferinta celorlalti.
 

     Eradicarea alcoolismului nu este posibila pana cand nu avem cunostinta de propriile defecte, de aceea, facem pasi hotarati inspre corectarea defectelor noastre spirituale, mentale si psihice atunci cand ne realizam fara teama propriul inventar moral; in momentul in care scuzam in mod responsabil pe un alt confrate si ne expunem cu adevarat propriile greseli.
     Incepatorul nu se poate sa nu fie impresionat de multitudinea de defecte de caracter pe care le va descoperi si pe care va dori sa le corecteze. In momentul in care urmezi acest pas avertismenul ce trebuie dat este ca Putini dintre Noi Suntem Pregatiti si Dornici sa Renuntam La Toate Defectele Noastre. Am dori sa pastram cateva dintre acestea si facand astfel vom avea probleme in viitor sub forma unei reabilitari partiale, care nu face parte din planul programului de recuperare A.A.
       Acest pas cere un inventar complet;        programul nostru nu este de acord cu jumatatile de masura sau de efort; obiectivul nostru este reabilitarea completa. Nu realizezi acest scop daca nu te angajezi in efectuarea  100% a inventarului.
Cititi paginile 63 (jos) pana la pagina 64 din cartea Alcoolicii Anonimi
     Nu putem face rapid un inventar moral al unei vieti petrecute sub imperiul bauturii si nici nu este o inregistrare ce poate fi formulata pur si simplu. Gasim in acesta complexitati multiple care cer studiu si meditatie. Inventarul trebuie sa fie onest, sincer si amanuntit. Pentru a fi eficient trebuie sa fie un inventar scris, deoarece mai tarziu va fi confruntat si se va face referire la acesta. Autoestimarea mentala este in principal un supliment al unui inventar scris. Este necesara, dar nu este suficienta in sine. 
     Experienta ne-a invatat ca acest pas ar trebui inceput imediat, dar lasat deschis pentru o referire viitoare, astfel incat in timpul procesului nostru de purificare spirituala si mentala sa putem adauga elementele noi care se vor ivi. 
     O discutie scurta asupra catorva imperfectiuni strecurate in aceasta carte este total nepotrivita pentru meditatia si timpul de care aveti nevoie pentru aplicarea acestui pas la problema dumneavoastra alcoolica.
     Referinta de la pag.64 pana la 71 inclusiv din Cartea Alcoolicii Anonimi vor dezvalui o discutie detaliata a Pasului Patru. Din aceste pagini veti afla modul in care fondatorii nostri ne-au sfatuit sa ne ducem la indeplinire descoperirile. 
     Veti descoperi ca diversele manifestari ale egocentrismului stau, fara indoiala, la baza problemei noastre si ca unele dintre aceste manifestari se prezinta sub forma de Resentiment - Necinste - Autocompatimire - Gelozie - Critica - Intoleranta - Frica - Furie.   
R E S E N T I M E N T U L 
     Resentimentul este comun tuturor alcoolicilor. Nu ne aflam niciodata in siguranta vizavi de el si, asa intangibil precum poate parea,  ne ataca in mod concret cu o forta si energie destructiva.
Resentimentul reprezinta dinamita pentru alcoolic.
     Studiind cartea Alcoolicii Anonimi ni se reaminteste ca "resentimentul este Inamicul Numarul 1". El distruge mai multi alcoolici decat orice altceva. Din acesta provin toate formele bolii spirituale, deoarece am fost nu numai bolnavi psihic si mental, am fost si tulburati spiritual. Cand maladia spirituala este invinsa, ne intarim din punct de vedere mental si fizic.
 

     "Cand avem de-a face cu resentimente le asternem pe hartie. Enumeram oamenii, institutiile si principiile care ne-au produs suparare. Ne intrebam de ce eram suparati. In cele mai multe dintre cazuri ne dam seama ca stima de sine, gandurile    noastre ascunse, legaturile (inclusiv sexul), ambitiile noastre erau ranite sau amenintate. Asa ca sufeream; eram arsi in interior."
     Intocmiti propria lista cu dusmaniile dumneavoastra; vedeti pe cine includeti in cercul dumneavoastra de ura; ganditi-va de ce ii tineti acolo. A fost viata dumneavoastra mai fericita din cauza acestui resentiment? Reprezentau acestia intr-adevar inamicii?
Fondatorii Asociatiei Alcoolicii Anonimi raspund acestei intrebari printr-o declaratie hotarata: "Este clar ca viata in care sunt incluse resentimente adanci duce numai la inutilitate si nefericire. In masura in care le permitem acestora sa se extinda, vom risipi in van orele care ar fi putut fi folosite altfel." 
     Acestia explica faptul ca resentimentul impiedica mentinerea si dezvoltarea experientei spirituale, care este singura speranta a alcoolicului si ca fara lumina acestei experiente alcoolismul revine si ne apucam din nou de baut.

 

LIPSA DE ONESTITATE 
     "Aceia care nu se reabiliteaza cu ajutorul programului nostru sunt de obicei barbati si femei care nu s-au identificat cu programul si care sunt incapabili prin structura lor sa fie onesti cu ei insisi."
     Nesinceritatea nu are nevoie de alte comentarii. Nu-si gaseste locul in programul nostru. Trebuie eradicata daca vrem sa reusim.
     Onestitatea fata de tine, de Dumnezeu si de semenii tai este piatra de temelie a podului A.A. care trece peste prapastia in care se zbate alcoolicul inspre o abstinenta fericita.
     Fara onestitate programul Alcoolicii Anonimi ar reprezenta un mod de viata plictisitor. Ar deveni negativ si ar inceta sa fie constructiv. Practicarea nesinceritatii sub orice forma ajuta la prabusirea apararii alcoolicului impotriva primei bauturi pe care o va consuma, in cele din urma, daca nu poate fi sincer cu sine insusi.
 

CRITICA 
     Critica constructiva reprezinta intr-adevar un element de cooperare care arata un interes prietenesc ce tinde sa imbunatateasca conditiile necesare realizarii cu succes a unui interes comun.
     Critica cu intentii bune, care este necesara, poate fi de cel mai mare ajutor si este incurajata datorita sinceritatii sale.
     Critica negativa nu se pune in discutie, este oaia neagra a familiei Alcoolicilor Anonimi si nu duce la o abstinenta implinita.
    Interesul Comun al Acestui Program Este Abstinenta. Dreptul la folosirea criticii se masoara prin influenta sa rea sau buna in ajutorarea unui individ sau a unui grup intreg, pentru a castiga sau a mentine ABSTINENTA. 
     Critica defaimatoare si barfa vor distruge o mare parte din efortul constructiv al programului A.A. Ele nu servesc unui scop nobil, asa ca ar trebui controlate cu toleranta si intelegere, ocolind astfel tendintele noastre inspre critica negativa. 
     Daca este necesar sa critici, rezuma-te la practicarea autocriticii.
 

AUTOTOCOMPATIMIREA 
     Autocompatimirea nu este privita in general de catre alcoolici ca pe un sentiment daunator. Ne-am complacut cu totii in diferite forme de autocompatimire, cea mai obisnuita fiind cea pe care am experimentat-o in timp ce induram torturile mahmurelii. Alte forme de autocompatimire implica resentimentul si ura cauzata de rele inchipuite sau reale, de actiuni ale lui Dumnezeu, de ghinion sau de boala.
     Autocompatimirea este adesea o revolta injusta indreptata impotriva circumstantelor create de noi, cand simtim mila pentru noi insine si cand ne asumam o atitudine negativa asupra vietii.
     Nu intelegem necesitatea eliminarii acesteia, pana cand nu vedem in aceasta emotie dovada resentimentului si pana cand nu realizam ca ne ofera o atitudine gresita fata de viata si fata de aceia cu care ne-am asociat.
     Alcoolicul trebuie sa se elibereze de toate formele de resentiment; fericirea sa in viata depinde de atitudinea sa si de ajutorarea celorlalti. El nu-si poate permite sa se autocompatimeasca datorita legaturii sale cu resentimentul si inferioritatea. Aceasta ii intarzie, de asemenea, recuperarea din alcoolism, inchizandu-i mintea la oportunitatile multiple de ajutor pentru el si ii directioneaza efortul mental spre interiorul sau, care ar trebui centrat pe actiunea de cooperare cu o Putere Superioara lui.
     Experienta ne-a invatat ca dezvoltarea maturitatii in cadrul programului A.A. este impiedicata de autocompatimire. Pe masura ce traim si invatam, castigam intelegerea asupra valorii inabusirii interesului de sine in cadrul problemelor noastre, preluand in inima noastra problemele celorlalti.
     Tratamentul pentru autocompatimire este simplu. Este la indemana noastra. Cauta pe cineva ale carui necazuri le depasesc pe ale tale si ajuta-l sa le depaseasca. Castigul va fi de doua ori mai mare si problemele tale vor disparea de la sine, pe masura ce castigi o putere noua prin ajutorul dat unui camarad aflat in suferinta pentru a-si rezolva problemele. 
GELOZIA 
     Putini barbati si femei, daca exista,   scapa de aceasta monstruozitate emotionala. Aceasta se masoara numai prin egoism si interes. Profunzimea sa consta in furie si resentiment.
     Gelozia pe starea buna a unui individ,  pe personalitatea acestuia, pe talentul lui sau pe bunurile personale poate presa mintea umana pana cand o raneste sau o distruge, asemenea unui cancer malign.
      Incepatorul care isi face timp sa analizeze gelozia gaseste in aceasta o combinatie a tuturor imperfectiunilor proprii. Sunteti sfatuiti sa va faceti o astfel de analiza si sa va acomodati astfel cu structura ei detaliata. 
     Sfasiati camuflajul astfel incat sa vedeti elementele periculoase ale constructiei sale.
     Un control amanuntit va dezvalui o paleta larga, coplesitoare de defecte morale. Ele pot apare in forma pasiva sau moderata, totusi se afla toate acolo: Autocompatimirea - Intoleranta - Nesinceritatea - Critica - Furia - Ura - Frica. Este interesant de observat, de asemenea, ca, in mod aparent, ignoranta le reuneste pe toate.
     Este bine sa evitam aceasta emotie complicata, care poate pune in pericol atat de usor sanatatea mentala a membrului si il conduce spre resentiment, ura amarnica si betie.
 

INTOLERANTA 
     Lipsa tolerantei are mult de-a face cu prima bautura careia, in anumite imprejurari, alcoolicul nu-i poate rezista. 
     Aceasta stare exista atunci cand am trait extenuarea psihica, atunci cand realitatile devin prea solicitante pentru timpul si energia noastra; atunci cand tensiunea mentala a fost puternica, cand resentimentul, acasa sau la serviciu, devine de nesuportat,  cand afacerile merg prost, cand devenim obositi din cauza excesului de activitate sau cand suntem pusi in fata altor imprejurari confuze. Simtim ca starea sufleteasca a ajuns pe punctul de a ceda; devenim intoleranti fata de acestea, asa ca ne imbatam.
     Este bine sa ne amintim greutatile pe care le-am suferit din cauza intolerantei noastre si ca unele stari vor parea de netolerat chiar si atunci cand primim ajutor de la o Putere Mai Mare decat Noi, dar ca practicarea tolerantei ne ofera echilibru A.A., ne conditioneaza caracterul si ne ajuta sa ramanem stabili din punct de vedere emotional si sa ramanem abstinentii.
     Dovada intolerantei unui membru nu este un semn bun. Arata lipsa echilibrului si indica simptome ale unei stari spirituale si mentale instabile. Atitudinea noastra de toleranta, atunci cand este cazul, reflecta intelegerea noastra si exersarea filosofiei A.A. ca "Mod de viata." 
      Alcoolicul a beneficiat din plin de toleranta oamenilor. Are multe de indreptat in aceasta privinta si ar trebui sa-si schimbe de indata pozitia, aratand consideratie acolo unde este necesar. 
     Nu credem ca toleranta in situatii nepotrivite este un lucru bun. Dumnezeu ne-a daruit inteligenta pentru a alege intre bine si rau, totusi, descoperim la fel de mult rau fiind toleranti fata de o actiune sau un gand gresit, pe cat descoperim in intoleranta fata de lucruri bune.  
     Rezerva in folosirea tolerantei este necesara, dar daca practicam programul A.A. ca pe un  "Mod de viata", ne vom intalni la jumatatea drumului cu acei oameni fata de care am fost multa vreme intoleranti.  Toleranta atat fata de noii membri, cat si fata de membrii cei vechi, care incearca in mod sincer sa traiasca conform acestui program, este esentiala pentru recuperarea noastra din alcoolism. Daca acestia incearca in mod sincer sa faca din programul A.A. un "Mod de viata", le  datoram ajutorul.
      Nu este intelept sa devii intolerant in imprejurari pe care nu le poti schimba; programul A.A. va sfatuieste sa ajungeti la o intelegere a vointei lui Dumnezeu. Imprejurarea care nu poate fi schimbata poate fi impotriva vointei lui Dumnezeu. N-ar trebui sa o priviti cu intoleranta, ci mai degraba sa va indreptati timpul si energia spre o activitate constructiva, in care sunt posibile rezultate satisfacatoare.
   "Doamne, da-ne seninatatea sa acceptam lucrurile pe care nu le putem schimba, curaj sa schimbam ceea ce putem, si intelepciunea de a le deosebi”.
 

TEAMA 
Tendinta alcoolicilor de a subestima teama ca  factorul care contribuie la evolutia alcoolismului, ii face deseori pe cei nou veniti sa o desconsidere la intoc-
mirea inventarului personal. Ei asociaza teama in mod eronat cu lasitatea si nu
vor sa aiba de a face cu ea. Cu toate astea, teama avusese o contributie esentiala la bautul lor, si constientizarea deplina a acesteia este vitala pentru recuperare.
Este un sentiment care isi are locul bine definit in viata tuturor fiintelor umane. Omul primitiv n-ar fi putut supravietui fara ea. Experienta l-a facut sa se teama de lucrurile distructive sau periculoase impotriva carora nu avea putere si atunci frica i-a furnizat energia suplimentara necesara pentru evitarea sau scaparea de acestea. 
     Atunci cand este utilizata in scopul autoconservarii, frica ne ofera precautia si rezerva necesara cerintelor de trai zilnice. Frica ne impinge sa luam masuri de siguranta si sa ne protejam familiile impotriva saraciei si bolilor. Sub impulsul acesteia castigam energia de a construi case, de a ne angaja in afaceri profitabile si de a ne asuma responsabilitatea. 
    Ca alcoolici am observat cateva dintre aceste calitati pozitive, dar le-am folosit in cea mai mare parte pe cele negative, distingandu-se o crestere mare a anxietatii, a fricii, a grijii, a nesigurantei si presimtirea ranirii sau a raului, care pare intotdeauna ca se afla chiar dupa colt. Ne era teama, practic, de tot, in special de insomnia fara bautura. De fapt, nu ne puteam inchipui o viata fara bautura. Ne temeam de pierderea sanatatii, a afectiunii familiei noastre, a capacitatii de a castiga bani, incredererii de sine, ca sa nu mai vorbim despre dominatie, mahmureala  si despre opinia publica ca despre amenintari constante pentru linistea noastra.
     Elementele negative ale fricii tin de inventarul nostru. Referinta de la pag.65 si 66 din cartea Alcoolicii Anonimi va dezvalui exemple ale fricii din vietile noastre si va sublinia un mod de clasificare. O parte a schimbarii personalitatii noastre tine de intelegerea si tratarea de catre noi a acestui sentiment.  
     Programul A.A. nu se bazeaza pe teama. Este un Mod de viata spiritual bazat pe Putere, alta decat a noastra, pe credinta intr-o Putere Superioara noua insine pentru a invinge teama si alte defecte ale personalitatilor noastre alcoolice. Am vazut membri incercand sa gaseasca drumul spre o abstinenta multumita bazandu-si incercarea pe autoeducare motivata de teama de alcool. Nu au ramas abstinenti mult timp. I-am cunoscut incercand sa se protejeze de bautura prin absenta totala din baruri si cluburi de noapte, presupunand ca vor fi prea putin tentati de acest mediu. Din experienta acestora credem ca aceasta grija anormala indica o incercare cu o jumatate de suflet a programului si, in realitate, este o dorinta nerecunoscuta de a bea din nou.
Pag.101-102 din cartea A.A. ne previne: "Credinta noastra este ca orice schema de combatere a alcoolismului care-si propune sa apere omul bolnav de tentatii este sortita esecului. Daca alcoolicul incearca sa se apere poate reusi pentru un timp, dar de obicei sfarseste printr-o explozie mai mare ca niciodata. Am incercat aceste metode. Aceste incercari de a realiza imposibilul au esuat. Astfel incat regula noastra este sa nu evitam locul in care se afla bautura daca avem un motiv legitim pentru a ne afla acolo... Du-te sau stai departe, cum crezi ca este mai bine. Dar sa fii sigur ca te afli pe un teren spiritual solid inainte de a incepe si ca motivatia ta pentru a continua este in intregime buna."
     Lucrul important este ca ne aflam pe un teren solid, dar nu trebuie sa trecem cu vederea peste faptul ca  avem un rol decisiv de jucat. Dumnezeu ne poate ajuta numai daca dorim si incercam sa ne facem bine. Realizarea faptului ca tentatia va fi prezenta intotdeauna si ca n-am reusit niciodata sa o evitam, ar trebui sa ne apropie de Dumnezeu pentru a fi ajutati. Nu stim cum si cand va sosi nevoia de a bea. Stim ca va sosi, totusi, si ca nu putem astepta pana cand se abate asupra noastra. Trebuia sa ne pregatim cu credinta in program si prin meditatie si rugaciune catre Dumnezeu.
 

     Pasii Unu si Doi pot fi foarte utili pentru a ne aminti de ce trebuie sa ne incredintam teama lui Dumnezeu. Nu trebuie sa uitam niciodata slabiciunea noastra fata de alcool; comportamentul nesanatos si existenta dificila pe care  o aduce. Natura respinge aceasta teorie plina de vise betive. Vise ce sunt atat de realiste incat ne umplu de o remuscare sincera si ne intaresc hotararea de a obtine abstinenta implinita. 
     Trebuie sa recunoastem ca suntem alcoolici, este bine pentru noi sa o facem. Toti membrii ar trebui sa se straduiasca pentru a cultiva o evaluare realista si sincera despre ceea ce le face alcoolul, ca pe o asigurare impotriva unei posibile reintoarceri la bautura. Acest lucru nu implica folosirea fricii ci, mai degraba, a inteligentei de a evita o alta cadere in patima alcoolului. Nu ne temem de alcool. Alcoolul poate fi in preajma noastra fara sa provoace efecte daunatoare, daca "terenul spiritual" este bun si practicam filosofia noastra timp de 24 ore. Ar trebui, totusi, sa ne temem sa il bem, la fel cum ne temem de orice alta otrava.
     Astfel ne fortificam mintile prin rugaciune si prin resursele mentale pe care ni le-a daruit Dumnezeu. Folosirea inteligenta a imaginilor mentale, bazate pe cunoasterea statutului nostru de alcoolic sunt de nepretuit pentru recuperarea noastra din alcoolism. Nu ne revoltam, in general, impotriva faptului ca nu putem consuma bautura sau ca nu putem utiliza otravuri. Abstinenta multumita va veni mai usor atunci cand vom invata sa eliminam alcoolul din randul bauturilor si sa-l asezam acolo unde ii este locul de drept pentru noi - in randul otravurilor.
     Membrii care sunt incapabili sa-si stapaneasca teama practicand programul A.A. ar trebui sa consulte un doctor sau un psihiatru care va putea, probabil, sa-I ajute. Acest ajutor si ajutorul din partea programului nostru ii intaresc, de obicei, si fac posibila abstinenta.
     Teama ce nu constituie o obsesie poate fi corectata de filosofia care se desprinde din programul nostru A.A. Frica nu este nimic altceva decat o credinta gresita in lucrurile negative din viata si lucrurile rele care poate ca ne pandesc.
     Filosofia A.A. nu se preocupa de anxietate si teama. Ca alcoolici eram instabili, la un moment dat, datorita problemelor si temerilor ce pareau imposibil de remediat. Conceptele spirituale ale acestui program le-au indepartat si le-au inlocuit cu pacea mintii. Nu mai suntem ingrijorati; am primit o gratiere spirituala. Dumnezeu imparte zilnic aceasta gratiere ca pe o recunoastere a aprecierii ajutorului sau si a ajutorului neconditionat pe care l-am acordat celorlalti.    

 

     Antidotul nostru pentru frica este credinta, nu o credinta deformata de frica, ci reabilitarea totala prin credinta in Dumnezeu, asa cum Il intelegem. Am aflat ca este o masura eficace pentru infrangerea tuturor temerilor la care este supus alcoolicul.
 

MANIA 
     Nu exista nici o situatie de-a lungul celor 12 Pasi in care mania sa aduca vreun beneficiu. Suntem condusi sa credem, totusi, ca este un fel de otrava mentala care are puterea de a produce gandire confuza si ca, sub influenta acesteia, suntem mai mult decat capabili sa reincepem, in cele din urma, sa consumam alcool.
    Mania este antagonica cu filosofia noastra. Ea nu tine cont de ratiune. Reabilitarea unui alcoolic "bate pasul pe loc" si progresul se opreste atat timp cat domina mania. Diversele grade ale maniei, incepand de la indignare pana la furie, indica diverse pericole pentru membrii care isi indreapta mintea si actiunile catre aceasta emotie puternica. 
     Citatul urmator din cartea A.A. prezice pericolul eminent pentru aceia dintre noi care ne permitem sa ne lasam provocati de amaraciune: "Daca este sa traim, trebuie sa ne eliberam de manie. Toanele proaste si tulburarile psihice nu sunt pentru noi. Or fi ele un lux dubios pentru oamenii normali, dar pentru alcoolici aceste lucruri sunt otrava." 
     O analiza simpla a acestei emotii ar trebui sa ne infranga alte tolerari . Impulsul de a rani fie un prieten, fie un dusman este tot timpul prezent in aceasta emotie. Cand atinge punctul culminant, finalul acestui impuls este de a ucide.
     Alcoolicul este un simplu om. El va fi supus tuturor impulsurilor umane si se confrunta adesea cu conditiile ce-l impresoara, dar nu trebuie sa fie ignorant in privinta naturii inselatoare a maniei sau fata de abuzul perfid pe care impulsurile acesteia il pot produce asupra recuperarii sale.
     In alcatuirea inventarelor noastre sa ne amintim de faptul ca suntem alcoolici, ca suntem bolnavi fizic, mental si spiritual; ca am fost incapabili sa ne vindecam de boala prin intermediul eforturilor proprii, dar ca mii de alcoolici inaintea noastra au realizat recuperarea, schimbandu-si personalitatile alcoolice cu personalitati abstinente si fericite, desprinse din modul de viata A.A Avand aceste lucruri in minte, cerem unei Puteri mai Mari decat Noi sa ne ajute sa alcatuim, fara teama si in mod amanuntit, propriul inventar moral, ca pe unul din pasii necesari recuperarii noastre.
 

PETELE NEGRE 
     In acest punct este preferabil sa realizam faptul ca, in ciuda efortului nostru sincer de a inventaria in mod cinstit toate "defectele din machiaj care ne-au cauzat esecul", unele nu vor fi inregistrate. De ce? Din simplul motiv ca nu reusim sa le vedem. Imaginea noastra mentala si morala a fost prea mult orbita de rationalizarea si limitarea alcoolica.
     Se sugereaza rezervarea in cadrul inventarelor noastre a unui spatiu alb pentru petele negre care vor fi completate mai tarziu. N-ar trebui sa fim ingrijorati de aceste defecte nestiute. Este totusi bine sa acceptam existenta acestora si sa lasam A.A. ca "Mod de Viata" sa ni le dezvaluie.  Apoi le vom enumera, in vederea corectarii.

    PASUL CINCI:

I-am marturisit lui Dumnezeu, noua insine si unei alte fiinte umane, natura exacta a greselilor noastre.

Daca am fost cinsititi si meticulosi in alcatuirea inventarului personal, am enumerat si am analizat resentimentele noastre si am sesizat raul pe care l-am cauzat celorlalti. 
     Avem o lista cu cele mai mari handicapuri si imperfectiuni ale noastre si, de asemenea, numele oamenilor care au avut de suferit ca urmare a vietii noastre de necontrolat si a comportarii noastre nesanatoase.
     Aceste fapte indica anumite defecte din viata noastra; ele fac obiectul inregistrarii greselilor noastre. Am stabilit punctele noastre slabe si nu ne-am propus doar sa le eliminam, ci sa si pregatim un plan de actiune care sa duca la recompensarea si fericirea barbatilor si femeilor care au suferit din punct de vedere fizic, mental sau financiar, ca urmare a consumului nostru  necontrolat de bautura.  
     Pasul Cinci este un pas pregatitor pentru restituirea pe care ar trebui sa o facem, pe masura ce indeplinim prevederile Pasului Noua, atunci cand corectiile sunt necesare si le facem.
     Natura exacta a greselilor noastre trebuie recunoscuta fata de Dumnezeu si de noi insine si apoi discutata cu o terta persoana.
     Tendinta generala potrivit parerii unui membru nou este sa nu tina seama de importanta recunoasterii vreunui lucru catre O Alta Fiinta Umana.
     Fondatorii miscarii noastre cunosteau valoarea acestui lucru; stiau ca numai facand acest lucru vom dobandi umilinta si inspiratia spirituala necesare pentru dezvoltarea continua in existenta A.A.
     Cei mai multi dintre noi am simtit ca autoevaluarile erau exacte si pentru ca I-am increditat lui Dumnezeu greseala comportamentului nostru din trecut si a gandirii noastre alcoolice, nu am mai simtit nevoia de a continua. Ne spuneam ca Dumnezeu stie, ca El ne va ierta si astfel chestiunea este inchisa. 
     Este o gandire dulceaga de alcoolic. Aceasta urmeaza un tipar vechi dar nu este decat o amagire, o noua forma de scapare de responsabilitate. Trebuie sa ne incredintam secretele stranse in timp unei alte persoane, daca vrem sa ajungem la pace sufleteasca, incredere si respect de sine.
     Umilinta pe care acest pas ne-o aduce este vitala pentru bunastarea noastra viitoare. Nu vom avea inspiratie spirituala, nu vom scapa de neliniste si teama pana cand nu scoatem la suprafata secretele din interiorul nostru. Trebuie sa renuntam sa ne ascundem de oameni si sa incepem sa privim in fata faptele si problemele daca dorim sa fim eliberati de teama si tensiune.
     Pasul Cinci este un pas pivot. El cheama la actiunea care incepe o trezire spirituala reala pe masura ce ne recapatam CREDINTA si LUCRARILE VERBALE.
     Daca acest pas vi se pare dificil (si s-ar putea sa para asa) amintiti-va ca dumneavoastra nu constituiti o exceptie. Multi dintre noi au experimentat aceeasi reactie. Aceasta reactie nu este nimic altceva decat reflexele unei personalitati alcoolice muribunde, incercand sa evite realitatea - a trecut prea putin timp de la schimbarea noastra brusca de la rationalizarea alcoolicului la un comportament reabilitat necesar programului nostru. Suntem dominati, in mod incostient, de vechile noastre idei. Acestea constituie doar ganduri de razvratire de moment. Vor lasa loc repede puterii purificatoare a noii noastre filosofii daca vom fi deschisi si vom avea credinta ca Dumnezeu ne va ajuta sa ajungem la solutia potrivita.
 

     Pasul subliniaza in mod specific cum trebuie actionat. Atunci cand soseste timpul potrivit aranjeaza o discutie cu orice persoana din afara gruparii A.A.*, care va intelege, dar nu va fi afectata de povestirea ta. Nu trebuie sa intreprindem acest pas cu cineva care nu ne-ar respecta confidentele. Din acest motiv, cea mai buna alegere ar fi un preot sau un medic psihiatru. Cea mai mare parte dintre cei mentionati sunt calificati si vor fi onorati de increderea pusa in ei atunci cand vor auzi povestea noastra. 
     Nu exista un timp prestabilit pentru efectuarea acestui pas - nu trebuie sa ne grabim. Este o stare a mintii care va creste in interiorul tuturor membrilor sinceri care "s-au ratacit" prin filosofia A.A. si care va indica in mod clar momentul in care sunt pregatiti. Totusi, atunci cand soseste timpul trebuie sa actionam imediat. Amanarea realizarii acestuia nu este buna pentru planul nostru de recuperare. 
     Daca aveti indoieli in legatura cu momentul realizarii Pasului Cinci - faceti-l imediat. Este mult mai bine sa-l realizati inainte de a crede ca sunteti pregatiti decat sa il amanti si apoi sa nu-l mai faceti deloc. Multi membri care de multi ani au ajuns la abstinenta in cadrul asociatiei A.A., gasesc ca realizarea Pasului Cinci ii ajuta, din cand in cand, sa-si mentina abstinenta implinita. Pasul Cinci aduce catarsis spiritual si mental si ar trebui efectuat periodic.
     Nu sunteti angajat intr-o afacere cu Dumnezeu si o alta fiinta omeneasca. Daca inventarul dvs. a fost minutios "va aflati in pozitia de a va ascunde mandria", de a spune o poveste "care va aduce la lumina fiecare rasucire de caracter, fiecare fisura intunecata din trecut". Nu aveti nici un motiv sa va indoiti de valoarea spirituala si psihologica oferita. Veti fi bine rasplatiti pentru efortul dvs si va veti afla in pozitia de a nu va gasi cuvintele pentru a va putea exprima gratitudinea. Intelegerea acestor lucruri vine doar o data cu experienta.
Interpretarea semnificatiei adanci a recunoasterii greselilor proprii fata de Dumnezeu, fata de noi insine si fata de o alta fiinta omeneasca se rezuma logic spunand: "Odata realizat  acest pas, fara sa avem nimic de ascuns, suntem incantati. Putem privi lumea in ochi. Incepem sa simtim apropierea de Creatorul nostru. Am avut, cu siguranta, convingeri spirituale, dar ACUM AM INCEPUT SA AVEM PARTE DE O EXPERIENTA SPIRITUALA.'*

   RECAPITULARE :
Schimbarea  de la un alcoolic la o PERSONALITATE NOUA A.A. devine  mai evidenta dupa finalizarea Pasului Cinci. Suntem impresionati de simplitatea acestui mijloc spiritual eficient, care a avut semnificatia unui inceput al desteptarii spirituale in fiinta noastra. Pasul reprezinta o provocare directa la sinceritate, intrucat ne-a promis umilinta si experienta spirituala cand am discutat despre defectele noastre cu o a treia persoana. 
      Acesta este un pas din program care  
iti arata ce sa faci in momentul finalizarii lui. Acest sfat este oferit in cartea noastra A.A. El spune: "Intorsi acasa vom gasi un loc in care putem sa stam linistiti timp de o ora, revazand cu grija ce am facut. Multumim Domnului din adancul sufletelor noastre pentru faptul ca Il cunoastem mai bine. Luand aceasta carte de pe raft, intoarcem paginile ce contin cei 12 Pasi. Citim cu atentie primele cinci propozitii, ne intrebam daca am omis ceva, pentru ca noi construim O Punte Pe Care Vom Pasi in Final Ca Oameni Liberi. Pana acum consideram munca noastra drept solida? Aceste pietre sunt asezate la locul potrivit? Ne-am zgarcit la turnarea betonului in fundatie? Am incercat sa facem mortar fara nisip? Daca putem raspunde la aceste intrebari cu satisfactie, putem sa ne indreptam privirea spre Pasul Sase. 
                                          Pasul sase:
 Am consimtit fara rezerve ca Dumnezeu sa ne scape de toate aceste defecte de caracter* 

PASUL SAPTE:
Cu umilinta I-am cerut sa ne indeparteze slabiciunile 
     Numai dupa ce am terminat Pasul Cinci, cand umilinta a fost experimentata si a fost restabilit respectul de sine, ca rezultat al recunoasterii fata de Dumnezeu si fata de o alta fiinta umana naturii exacte a greselilor noastre, ne aflam intr-o stare spirituala potrivita pentru a indeplini in mod sincer prevederile Pasului Sase si Pasului Sapte.
     Aceasta actiune ne aduce un sentiment necunoscut pana acum de putere morala. Pentru prima oara ne confruntam cu Adevaratul nostru Eu, al carui radacini uscate au fost atinse si care acum aduc la suprafata o sursa negresita de siguranta, putere si securitate.
     Aflam, odata cu terminarea acestor pasi, o Pace Noua, o eliberare de Tensiune si Anxietate, pentru ca acum ne incredintam parerile gresite sau defectele de caracter in mainile Domnului. Il rugam sa le elimine din vietile noastre. Ne straduim din rasputeri sa cooperam mental cu Dumnezeu. Simtim o umilinta extrema care striga dupa recunoasterea si Ajutorul Divin. 
     Viata spirituala, apropierea de Creatorul nostru, care va fi simtita in urma invocarii  ajutorului Sau, precum si bunavointa noastra de a fi eliberati de gandurile vointei si obisnuintei proprii, toate acestea sunt esentiale pentru efectuarea cu succes a acestor Pasi.
Igiena mentala si “curatenia” spirituala pe care am inceput-o in inventarul nostru, si am continuat-o in Pasul Cinci, isi atinge punctul culminant cand ne lasam in totalitate vointa in grija lui Dumnezeu si dorim sa Ii predam toate imperfectiunile noastre morale.  
Cele cateva obiective ale Pasilor Sase si Sapte sunt:    
1. Sa castigam un contact apropiat cu aceasta Putere mai Mare decat Noi.
2. Sa ne perfectionam in practicarea rugaciunii neegoiste.
3. Sa fim constienti de imperfectiunea trasaturilor noastre de caracter.
4. Sa dorim indepartarea acestora.
5. Sa eliminam complet toate defectele de caracter.
6. Sa credem ca Dumnezeu le poate indeparta.
7. Sa-L rugam sa le indeparteze pe toate.
 

     Rezultatele la care ne asteptam urmarind aceste obiective sunt: 
1. O reconciliere cu modul ales de Dumnezeu de a infaptui lucrurile. Devenim "satui" de calea noastra si de practicarea in continuare a trasaturilor noastre slabe de caracter.
2. O dorinta de a pune la punct un plan pentru suprimarea egoismului prin intermediul castigarii unui contact constient cu Dumnezeu.
3. Sa experimentam insatisfactia si remuscarea ca pe un rezultat al practicilor noastre alcoolice si sa cautam o inspiratie spirituala care ne va aduce o stare interioara de echilibru si securitate. 
4. Credinta crescuta, inimi si minti curate, capacitatea de a darui rugaciuni neegoiste.
5. Un curaj spiritual care nu se teme de viziunea asupra vietii; o dorinta de a recompensa pe cei care au avut de suferit de pe urma consumului nostru de bautura.
6. O dorinta de a renunta sa ii inducem in eroare pe altii, si de a darui lui Dumnezeu, in mod onest, sansa sa indeparteze din vietile noastre tot ceea ce sta in calea utilitatii noastre fata de El si ceilalti.
7. Eliminarea trasaturilor noastre imperfecte de caracter si dobandirea umilintei.
     Atitudinea spirituala si cadrul satisfacator al mintii, necesare unei impliniri efective a acestor pasi au lucrat in mod progresiv pentru desavarsirea celor cinci pasi din programul nostru.
     Cunoasterea bolii noastre - alcoolismul - ne indeamna sa ne intoarcem inspre Dumnezeu pentru ajutor. Alcoolicul trebuie sa se roage. Nu exista o forma de rugaciune standard de folosit. Remuscarea noastra pentru greselile din trecut si o dorinta sincera sa le corectam ne va arata cum sa ne rugam.
     Am venit cu totii in fata lui Dumnezeu ca oameni bolnavi. Nu avem nici o scuza. N-avem nici o aparare. Stam in fata Lui, supusi slabiciunii fata de alcoolism. Ne rugam pentru intelegerea acestei boli si pentru puterea si ajutorul Sau pentru impiedicarea acesteia. Dorim sa o impiedicam, dar numai din motive lipsite de egoism. Cerem iertare pentru greselile pe care le-am comis. Ne rugam pentru protejarea de autocompatimire, de resentiment si de toate formele de egoism. Cerem intelepciune si intelegere pentru a cunoaste vointa Sa. Ne rugam pentru putere spirituala si fizica pentru a executa vointa Sa. Il rugam sa ne mentina dornici de a urma programul A.A. Ii multumim pentru ajutorul pe care ni l-a acordat noua si celorlalti. Il rugam sa acorde fondatorilor programului ajutorul Lui. Ne cunoastem multitudinea de defecte. Il rugam cu umilinta sa le indeparteze.
 

    Nu este nimic iesit din comun in rugaciunea unui alcoolic catre Dumnezeu. Este doar o legatura simpla si sincera, in care alcoolicul nu are nimic de pierdut, ci din care castiga ABSTINENTA - COMPORTAMENT SANATOS si O GANDIRE SANATOASA - PACE SUFLETEASCA si FERICIREA LUI SI A FAMILIEI SALE.
     Exista o putere latenta in fiecare fiinta umana care raspunde contactului constient cu Dumnezeu. Acest contact, daca este sincer si altruist, genereaza o putere echilibrata, solida, care surmonteaza imprejurari ce par imposibile. Prin Ea, Miracolul A.A. Este Posibil.
     Pasii Sase si Sapte folosesc acest contact pe care mii de alcoolici l-au folosit cu umilinta pentru realizarea indepartarii defectelor lor de caracter.  
     In acesti doi pasi se gaseste forja in care ne-am incalzit si ne-am format legaturi distincte ce intra in lanturile noii personalitati pe care o construim. Fara ei reabilitarea noastra este imposibila.
  

PASUL OPT
Am facut o lista cu toate persoanele carora le-am facut necazuri, si am consimtit sa reparam aceste rele* 
PASUL NOUA
Ne-am reparat greselile direct fata de acele persoane acolo unde a fost cu putinta dar nu si atunci cand le-am fi putut face vreun rau lor sau altora 
     Obiectivul Pasului Opt si Noua este de a sublinia si de a pune in practica un curs functional de conduita care va modifica in mod direct raul sau jignirea pe care bautura noastra s-ar putea sa o fi produs celorlalti, si in acelasi timp inceperea stabilirii unei relatii armonioase cu viata si cu semenii nostri. 
     Practicarea filosofiei Alcoolicilor Anonimi indeplineste in mod adecvat aceste cerinte. Este un "Mod de viata" demonstrat prin care alcoolicul isi corecteaza greselile din trecut si le rascumpara fata de rude, prieteni sau dusmani, pe masura ce realizeaza recuperarea proprie din deteriorarea mentala si fizica pe care alcoolul le-a produs asupra acestuia.
     Multi alcoolici sunt de acord cu eficienta filosofiei noastre, dar nu pot beneficia de ea din cauza ca trateaza cu prea multa usurinta seriozitatea acestei deteriorari mentale si fizice si nu doresc sa fie deranjati de prevederile programului nostru. Gasesc, de asemenea, dificil sa inteleaga ca sunt invalizi din punct de vedere spiritual.
     Membrii nu elimina alcoolismul si nici nu obtin recuperarea doar fiind de acord cu principiile filosofiei A.A. - Se Recupereaza Doar Daca Le Traiesc. 
* Studiati paginile 76 pana la 84, inclusiv din cartea Alcoolicii Anonimi
     Acesti pasi lucreaza in conjuctie unul cu celalalt. Avem o lista a acelora carora le-am produs rau - avem lista cu aceia carora le suntem obligati financiar. Putini dintre noi realizeaza ca numele nostru se afla la inceputul listei acelora fata de care am gresit si ca, traind conform acestui program ne recompensam in primul rand pe noi, fiintele noastre de nesuportat, mintile noastre confuze si spiritele noastre tulburate.
 

     Nu este un lucru dificil sa enumeram oamenii care au suferit pentru ca noi consumam alcool. Problema noastra reala este de a ajunge la o stare mentala care recunoaste raul pe care l-am facut si doreste in mod sincer sa il corecteze. 
     Pasul Noua nu este indeplinit cu usurinta sau repede. Unele dintre recompensari le incepem dupa ce acceptam programul A.A. ca "Mod de Viata". De obicei acest lucru este destul de limitat, deoarece nu se realizeaza decat dupa ce am petrecut cateva luni in asociatia A.A. si ne-am intarit abstinenta cu o cunoastere fundamentala a programului pentru a dobandi curajul spiritual si intelegerea de a face discret reparatii.
     Membrul se confrunta cu multe obstacole in observarea acestui pas. Credem ca amanarea reprezinta o piedica pentru unii dintre membri. Acest lucru ar trebui evitat. Pe de alta parte, exista cei care sunt prea ambitiosi ca sa reconstruiasca, vor sa termine cu acest lucru imediat. Amintiti-va ca, in cele mai multe dintre cazuri, veti avea o viata intreaga pentru a finaliza Pasul Noua. Unii dintre membrii se afla sub inspiratia noilor personalitati si actioneaza in mod spontan.    Actiunea lor pripita poate avea putine sanse de reusita. Mandria este un alt obstacol. Confuzia, datorata interpretarilor nepotrivite ale scopului acestui pas, este un handicap obisnuit.
      Membrii mai vechi vor fi de ajutor daca sunt consultati ori de cate ori exista nedumeriri. Nu actionati in mod pripit sau daca aveti indoieli - cereti-le parerea, apoi formulati un plan de actiune in care sa-L includeti pe Dumnezeu si incercati sa corectati greselile de care sunteti responsabili.

     Pentru a face corectii sunt necesare rugaciunea si meditatia. Nu trebuie indreptat nimic daca nu este precedat de rugaciune, deoarece va fi lipsit complet de scop si eficienta. Contactul constient cu Dumnezeu pentru indreptarea greselilor nu numai ca va duce la un rezultat mai satisfacator, dar ne va ajuta, de asemenea, sa decidem asupra evitarii acelor corectii care ar putea sa-i raneasca pe ceilalti. In cadrul acestei legaturi, discretia este imperativa. 
     Prezenta lui Dumnezeu in vietile noastre subliniaza si modifica acum activitatile noastre mentale si fizice. Ne ofera umilinta de care avem nevoie pentru a face corectii si un stimulent pentru a incepe. "Incercam Sa Ne Punem in Ordine Vietile. Facem Acest Lucru Servindu-L pe Dumnezeu si pe Ceilalti din Jurul Nostru."
     Se ridica acum o intrebare: Ale cui nume apartin listei noastre? Cum ne descurcam pentru a ne indrepta greselile fata de acesti oameni? Ce procedeu sa urmam?
     Raspunsurile noastre la aceste intrebari se gasesc in Cartea Alcoolicii Anonimi de la pag.88 pana la 96 inclusiv.
     Urmatorul rezumat al anumitor sfaturi preluate din acele pagini este incomplet si trebuie dezvoltat de fiecare membru prin aplicarea la nevoile sale particulare. 
      Gasim ca este imposibil sa acoperim aceasta problema complexa in intregime, dar am listat cateva sugestii si exemple pentru ghidare. Lista noastra clasifica patru tipuri de oameni si comenteaza al cinci-lea tip, care, in general nu este inclus in lista in care sunt cerute reparari ale greselilor, totusi de care trebuie sa se tina seama in mod constant, daca va fi sa ne pastram permanent abstinenta.
 

GRUPUL UNU - PRIETENII 
     Din acest grup fac parte oamenii cu care am fost prieteni apropiati, asociati in afaceri etc., aceia cu care ar trebui sa fim prietenosi, dar cu care legaturile s-au deteriorat din cauza resentimentelor, mandriei sau greselilor prostesti, aceia pe care i-am tratat in mod nedrept, dar care nu au avut de suferit din cauza cuvintelor dure sau din  cauza actelor de comportare prosteasca si carora nu le suntem indatorati. 
     Tehnica de notat in abordarea oamenilor din aceasta clasa se bazeaza pe sinceritate. Abordarea noastra este "calma, franca si deschisa". Scopul nostru este sa convingem grupul de intentiile noastre bune si sa-l asiguram ca regretam tratamentul pe care l-a primit din partea noastra.
     Noi explicam propria boala alcoolica, natura resentimentelor si a urii in raport cu abstinenta noastra. Subliniem intentiile noastre bune si le cerem iertare si cooperare in viitoarele noastre asocieri. Scopul nostru este de obtine bunavointa si de a castiga prietenie.
 

      Evitam sa impresionam pe cineva cu ideea ca suntem fanatici religiosi, dar nu evitam niciodata  problema spirituala sau nu Il negam pe Dumnezeu daca El este pomenit in conversatie.
     Nu incercam sa facem corectii catre cei "care sunt inca jigniti din cauza unei nedreptati recente" si nu mai facem niciodata vreun rau unei alte persoane. 
       Vor exista cateva cazuri in care avansurile noastre vor fi respinse. Daca nu putem sa stabilim o reconciliere si nu suntem primiti in mod favorabil, pur si simplu renuntam la problema in speranta ca, in cele din urma, abstinenta noastra si faptele viitoare vor repara ruptura dintre noi.
     Ideea principala de tinut minte este ca  trebuie sa indeplinim o datorie, ca nu ne vom supara sau descuraja de primirile neplacute sau moracanoase, ca intentia vizitei noastre este una  armonioasa si ca Sub Nici Un Motiv Nu  Vom Trai Animati de Resentimente sau Furie
GRUPUL DOI - FAMILIILE* 
     Oamenii din acest grup se regasesc, in general, in familiile noastre. Exemplele importante le constituie sotiile alcoolicilor, sau in cazul femeilor alcoolice, sotii. Urmeaza apoi mamele, tatii, fiii, fiicele si, adesea, prietenii apropiati ale caror vieti le-am tulburat din cauza obiceiurilor noastre nechibzuite si egoiste. Am fost "ca o tornada ravasind in cale vietile celorlalti", sfaramand inimi si "ucigand relatiile dragi". Raul pe care l-am facut 
*Cititi de la paginile 122 la 135 inclusiv din cartea Alcoolicii Anonimi 
acestui grup s-a intins de-a lungul a multor ani. Va dura multi ani sa-l reparam. 
     Tehnica noastra de apropiere nu reprezinta o problema in acest caz,  in fara cazului in care casniciile au fost destramate si separarea duce la imposibilitatea intalnirii pentru  corectarea greselilor. Chiar si atunci,  membrul va beneficia de pe urma practicarii programului, abstinenta lui intrand de obicei intra in atentia celui pe care l-a jignit. Pentru a obtine reconcilierea s-ar putea sa avem nevoie de timp, dar de regula, imbunatatirile satisfacatoare sunt gata sa apara. Adesea, acestea se realizeaza prin intermediul corespondentei, dar este preferabil contactul direct in toate cazurile ori de cate ori este posibil.
      In cazul in care casnicia este inca intacta, familia membrului este constienta de dorinta lui de a-si trata alcoolismul si adesea dau gres in incercarea de a-l indrepta spre acest scop.
     Este important ca acestia sa citeasca cartea "Alcoolicii Anonimi" pentru a capata o intelegere a alcoolismului si pasii trasati in programul nostru pentru tratarea acestuia. Un membru nou are nevoie de intelegerea si colaborarea deplina a familiei sale. Corectiile sale fata de acestia sunt cele mai profunde si sunt realizate cu o mai mare usurinta atunci cand constientizeaza ceea ce incearca sa faca.
     Abstinenta noastra este o binecuvantare pentru persoanele din Grupul Doi. De regula, este singura si cea mai mare recompensa pe care le-o putem aduce, este totusi doar o recompensa partiala ce trebuie urmata de acte rationale si sincere.* Abstinenta in sine nu este suficienta. Trebuie sa fim atenti si sa avem respect fata de familie in intregul ei. Trebuie sa domneasca armonia si cooperarea. Dovada dragostei noastre si a dorintei de a deveni demni de respectul lor va fi de cel mai mare ajutor. Nu este neobisnuit ca un rau sa fie de nereparat. Cand il intalnim putem sa-l recompensam printr-o manifestare evidenta a dorintei noastre de a indrepta aceasta stare de fapt, daca este posibil. Nu pierdem timpul ca sa facem recompensari ce nu sunt posibile.
     Problemele sexuale complica vietile multor alcoolici. Primul lucru de luat in considerare pentru a ne descurca cu acestea este de a elimina necazul de la sursa. Sinceritatea este un prim factor in vietile tuturor membrilor si nu lasa loc adulterului.
      Trebuie luata in considerare jignirea celorlalti pentru rezolvarea problemelor noastre sexuale. Gelozia, cand apare, constituie un obstacol major in calea progresului nostru. Trebuie sa ne bazam pe obiectivitate, meditatie si rugaciune. Lasam problema in mainile Domnului si suntem condusi apoi de dictatele vointei si inspiratiei sale.
 

GRUPUL TREI - CREDITORII 
     "Sa nu ne ascundem de creditori"*. Creditorul, de obicei, stie ca bem. Daca nu, ar trebui "sa punem cartile pe masa". Daca plata este imposibil de facut, aranjeaza cel mai bun targ pe care poti sa-l faci. Poate sa fie o intalnire viitoare,
* O revedere a capitolului referitor la sotii, pagina 104 din cartea Alcoolicii Anonimi
* Cititi paragraful 2, pagina 78 din cartea Alcoolicii Anonimi 
cand vom incepe sa-i platim sau, daca se poate, putem plati chiar sume mici pana cand devenim capabili din punct de vedere financiar pentru a le mari. Ideea principala este ca acestia sa inteleaga.
Trebuie sa tratam cu relaxare aceasta legatura, altfel frica ne poate readuce la bautura. Atunci cand creditorul intelege natura bolii noastre alcoolice, isi va da imediat seama ca banii nu-i vor fi restituiti daca nu ne mentinem abstinenta si astfel va primi mai bine propunerea noastra.
 

GRUPUL PATRU - DECEDATII 
     Raul pe care l-am facut rudelor si prietenilor pierduti constituie adesea o cauza de autocondamnare. N-ar trebui sa fie asa; este o practica daunatoare care nu este inteleapta, deoarece nu exista nici un remediu pentru ea. 
     Trebuie sa realizam inutilitatea remuscarii fata de greselile care nu pot fi corectate. Sa nu permitem unor astfel de erori ale trecutului sa impiedice utilitatea noastra viitoare. Credem ca raul facut va fi indepartat partial de filosofia noua dupa care traim. Asta, cu atat mai mult cu cat, pentru ca nu putem ajunge la cei pierduti, putem inca sa facem compensatii rudelor care traiesc. Daca acest lucru este imposibil, apelam la Dumnezeu prin rugaciune, rugandu-L sa vada dorinta din inimile noastre si sa ne ierte in legatura cu acesti oameni. 
     Apoi exista compensatiile pe care trebuie sa le facem zilnic catre Dumnezeu. Acestea devin automate; sunt cerintele fiecaruia din cei 12 Pasi. Programul A.A. reprezinta O Mare Compensatie impartita in douasprezece parti.
     Inainte de a rezolva raul facut celorlalti trebuie sa eliminam sursa devastarii morale si psihice proprii. 
      Alcoolismul este boala noastra. Acesta este responsabil pentru cauzarea ranirii famiilor noastre, prietenilor si a acelora pe care odata i-am iubit si care au disparut. Este responsabil pentru indatorarea noastra; este responsabil pentru starea noastra psihica deteriorata; ne-a adus o gandire irationala, comportament nesanatos si boala spirituala.
     Facem corectii catre noi insine, personalitatilor noastre de dinainte de a deveni alcoolici,   intelegand boala noastra,  dezvaluind defectele noastre de caracter, eliminandu-le  din viata noastra, prin ingrijirea fizica inteligenta a trupurilor noastre, restaurandu-ne aparatul  mental prin intermediul abstinentei si prin tratarea bolii noastre spirituale, recurgand  la intelegerea si practicarea Vointei Divine. Reabilitarea alcoolicului face posibile compensatiile si va dura Atata Timp Cat Traieste.
 

     Suntem inclinati adesea sa ne incurcam lista cu greseli usoare, uitate de mult si care nu au importanta mare. Corectiile de acest tip nu se vor sfarsi niciodata; ar trebui uitate. Multi dintre noi au fost nesiguri in privinta oportunitatii de a face corectii. Unitatea de masura de utilizat in legatura cu acest lucru este constiinta dumneavoastra, daca va supara greseala, fara indoiala ca aceasta trebuie reparata. 
   Pasul Noua a reparat multe prietenii stricate; a adus pace si fericire in vietile acelora care au suferit din cauza alcoolismului. Puterea mare de reabilitare a acestuia a afectat, de asemenea, vietile a mii de alcoolici prin trezirea spirituala pe care au experimentat-o. Datorita acestui pas aceeiasi alcoolici si-au recapatat autorespectul, au capatat curaj si incredere si si-au asumat responsabilitatea. Ei au simtit prezenta lui Dumnezeu si, o data cu prezenta Sa, a venit si realizarea faptului ca vietile lor au devenit din nou controlabile.

       PASUL ZECE:

Ne-am continuat inventarul personal si ne-am recunoscut greselile de indata ce ne-am dat seama de ele.* 
     Pasul Zece este unul dintre pasii principali. Scopul sau este acela de a ne reaminti ca defectele morale pe care le-am recunoscut in egoism, nesinceritate, resentiment si teama constituie inca probleme de care ne lovim zilnic; ca acestea  continua sa ramana un handicap intr-o viata normala si fericita; ca ar trebui sa punem la punct un inventar perpetuu pentru a ne pazi de acestea si ca ne recunoastem de buna voie greselile.
     George A.Dorsey a scris un articol   interesant  despre instabilitatea naturii umane spunand: "Omul constituie ceva care se intampla tot timpul; este preocupat continuu; isi stabileste regulile; isi revizuieste formulele si isi modifica structura in actul existentei si din mers. Este in Natura Omului Sa Nu Stea Linistit.
     Valoarea inventarului perpetuu este de a ne impiedica sa ne Plafonam. Ne ajuta sa Ramanem Treji.
     Prin el evitam experientele nefericite ce urmeaza atunci cand suntem dominati de forme de egoism care incearca sa se strecoare din nou in vietile noastre.
     Am facut din inventar un fel de departament al inteligentei care identifica atat defecte morale vechi cat si defecte morale noi. Este o Galerie a lui Rogue, in care catalogam fiecare defect si aliatii sai astfel incat atunci cand egoismul, de exemplu, se deghizeaza in forma de multumire de sine sau plictiseala,  
*Cititi paginile 84 si 85 inclusiv din cartea Alcoolicii Anonimi 
detectam deceptia si o evitam.
     Aceste defecte reprezinta o sursa mare de pericol pentru noi. Ele au mult de a face cu durerea pe care am suferit-o odata din cauza consumului anormal de bautura. Acestea ne pot reintoarce la Boala Alcoolismului.
      Pasul Patru ne-a oferit un inventar care a servit unui scop definit. A aratat defectele de caracter pe care in trecut am refuzat sa le recunoastem - defecte care au impiedicat o existenta de succes. Necesitatea cunoasterii acestor defecte este foarte clara in acest moment, dar nu era atat de evidenta atunci cand inventarul nostru nu era facut.
     Inventarul ne-a oferit o intelegere a problemei noastre. Ne-a adus fata in fata cu noi insine, cu defectele noastre, in sensul indepartarii acestora cu ajutorul lui Dumnezeu. A fost indispensabil in acel moment, dar si-a implinit menirea de indata ce s-a inregistrat natura indaratnica a defectelor si obiceiurilor de alcoolic. Fara aceasta inregistrare, progresul in cadrul asociatiei A.A. ar fi fost imposibil. 
     Datorita acestui program s-a inregistrat progresul. Cunoasterea defectelor morale si practicarea programului A.A. ne-au schimbat complet vietile, atitudinea noastra fata de problemele proprii si sentimentul fata de concetatenii nostri.
     Am castigat increderea si respectul celorlalti. Multi dintre prieteni si-au exprimat admiratia cu privire la abstinenta pe care am dobandit-o. Aceasta realizare este urmata de mandrie si satisfactie. Ne place securitatea noastra si atitudinea prietenoasa a celorlalti fata de noi.
 

      Pasul Zece va proteja acest progres daca ne vom continua inventarele personale si daca recunoastem prompt atunci cand gresim.
     Sa nu uitam, totusi, ca alcoolicii nu par niciodata sa stea linistiti. Fondatorii nostri stiau acest lucru din experienta proprie. Stiau ca obiceiurile bautului de lunga durata vor striga tare dupa privilegiile performantei obisnuite.
     Stiau ca vor aparea noi defecte de caracter si ca multe dintre cele vechi se vor prezenta intr-o forma diferita. Din acest moment inventarul perpetuu anunta aparitia fiecarui obicei vechi si este un fel de santinela mentala de paza pentru a le detecta pe cele noi. 
     Interpretarea Pasului Zece nu ne permite acceptarea inventarului realizat in Pasul Patru ca pe unul complet sau final.
     Motivatia acestui lucru apare in momentul in care ne gandim la inclinatia noastra naturala de a privi inregistrarea greselilor listate in Pasul Patru ca fiind completa. Este adevarat ca aceasta lista a acoperit greselile noastre in acel moment, dar ne pacalim singuri atunci cand nu mai lasam loc pentru slabiciunile aditionale dezvoltate intre timp.
      Planul filosofiei noastre este de a trai fiecare pas. Obiectivul Pasului Zece nu este doar acela de a ne continua inventarul personal, ci si de a verifica zilnic progresul pe care-l facem o data cu fiecare pas din programul A.A. 
     Revazandu-le ne regasim adesea "fara aureola". Acest lucru este o pata mare pentru un alcoolic care merge invariabil pana in panzele albe daca nu sunt  luate imediat masuri de corectie. 
     Corectia este posibila daca realizam pericolul in momentul in care inventarele noastre ni-l arata. Este necesar sa actionam cu promptitudine asupra acestei descoperiri. Nu este neobisnuit sa ne descoperim asa cum suntem - ideea este de a merge mai departe. Inventarul este esential pentru aceasta cerinta.
     Ar fi mai bine sa enumeram cateva din pozitiile "fara aureola", pentru ca membrii cei noi sa le poata recunoaste:
 

1. Cand ati uitat ca sunteti alcoolic - ca aveti un sistem nervos care este incapabil sa tina piept "influentei linistitoare" a alcoolului. 
2. Cand sentimentul de automultumire va doboara garda si permite resentimentului si intolerantei sa se strecoare din nou in viata dvs.
3. Cand incepeti sa trageti foloase din A.A. si ramaneti destul de umani pentru a le trece cu vederea.
4. Cand deveniti increzut fata de succesul dumneavoastra vizavi de programul A.A. si rupeti contactul cu Dumnezeu.
5. Cand va pierdeti intereseul fata de membrii noi si n-aveti chef sa ii ajutati. 
6. Cand deveniti plictisiti de intruniri si artagosi cu ceilalti membri. 
7. Cand isi face aparitia  plictiseala. 
8. Cand incepeti sa lipsiti de la intrunirile A.A.
9. Cand calatoriti fara cartea A.A. 
     Cand inventarul va va arata ca prezentati vreuna dintre aceste simptome puteti sa fiti siguri ca unul dintre necazurile dvs. importante este egoismul. Continuarea investigatiei va dezvalui un caz sever de constipare spirituala.
    Antidotul acestor necazuri este sa facem un studiu aprofundat al programului nostru. Cititi cartea. Discutati programul A.A. cu membrii. Interesati-va sincer de grupul dumneavoastra A.A. Asistati la mai multe intruniri.  Puneti umarul la treaba. Identificati-va cu programul.  Lucrati cu membrii noi. Revedeti miracolul pe care Dumnezeu l-a facut in viata voastra. Fiti sinceri si inaltati o rugaciune de apreciere. Purtati intotdeauna la dumneavoastra cartea A.A. atunci cand plecati in calatorii in afara orasului.
     Cea de-a doua parte a Pasului Zece:
"ne-am recunoscut greselile de indata ce ne-am dat seama de ele", nu trebuie tratata cu usurinta. Acesta reprezinta un pas determinant pentru un caracter bun. Recunoasterea unei greseli nu este suficienta; ar trebui urmata de recunoasterea verbala.  Cerintele programului nostru sunt de a face corectii in cazul in care a fost ranit cineva. Inventarul ne tine in alerta  responsabilitatea cu privire la aceasta problema.
     Un membru sincer va aplica aceste lucruri sie insusi. Va cauta semnificatia "Recunoasterii Faptei Atunci Cand Greseste."
     Va amintiti Pasul Cinci, cand am recunoscut fata de Dumnezeu, fata de noi insine si fata de alta fiinta umana natura exacta a greselilor noastre? Cum am reflectat, in cadrul Pasului Sase si al Pasului Sapte, la defectele noastre? Cat de vital a fost pentru starea noastra de bine in acel moment?  
     Este inca vital. Nu ne-am razgandit in aceasta privinta si nu o vom face niciodata. Alcoolismul a fost invins, dar nu ne-am vindecat.
     Nu este in firea alcoolicului sa stea linistit. Trebuie sa-si recunoasca greselile pentru a primi sentimentul de noblete si exaltare care il mentin in starea spirituala si mentala potrivita pentru mentinerea unei abstinente permanente si satisfacatoare.
     Continuati zilnic acest inventar. Cand gresiti intelegeti valoarea de a va usura sufletul de indata. Nu va fie teama sa va recunoasteti greselile. Este o prostie sa ne aparam gafele. Scapati de acest obicei*. Amintiti-va ca Personalitatea Dumneavoastra Noua Nu Este Compatibila cu Defectele Morale sau Erorile Ascunse.
     Ne face mai autocritici si mai putin capabili sa-i criticam pe ceilalti. Ne mentine pe lungimea de unda potrivita.
     Verificati-va amanuntit. Nu transformati viata dumneavoastra intr-o farsa. I-o datorati Domnului, voua insiva si familiilor dumneavoastra, pentru a face un progres real. Trebuie Sa Ganditi Abstinent  Pentru a Trai Abstinent.
     Inventarul va va ajuta sa cunoasteti nu doar gradul de succes pe care l-ati   atins in cadrul programului A.A. Va va arata in ce situatie sunteti. Va va mentine intr-o Conditie Buna.

 Observarea si practicarea acestui pas va va aduce cunoasterea si dezvoltarea capacitatii dumneavoastra de a-l folosi. Pasul Zece va crea un echilibru mental stabil de cel mai mare ajutor pentru o stare spirituala mai buna, atat de necesara pentru recuperarea din alcoolism. 

PASUL UNSPREZECE
Am cautat prin rugaciune si meditatie sa ne intarim contactul constient cu Dumnezeu asa cum si-l inchipuia fiecare dintre noi, cerandu-i doar sa ne arate voia Lui in ce ne priveste si sa ne dea puterea s-o implinim. 
     Acest pas poate fi impartit in trei parti. Sa ne gandim in primul rand la prima parte, care recomanda nevoia de rugaciune si meditatie pentru a imbunatati intelegerea noastra fata de Dumnezeu, contactul nostru cu El.
     O rugaciune pentru imbunatatirea contactului cu Dumnezeu, pentru cunoasterea vointei Sale si pentru atingerea energiei spirituale, psihice si mentale, cere efortul coordonat al tuturor facultatilor noastre.
     Cunoasterea nevoii referitoare la acest pas se bazeaza pe experienta din trecut a membrilor A.A., a acelora carora li s-a demonstrat capacitatea de a uita de faptul ca Nu S-au Vindecat de Alcoolism. Ei au ratat recuperarea prin tratament, astfel incat dupa cateva luni de abstinenta au considerat inutila practicarea filosofiei A.A. Au trecut cu vederea peste faptul ca mintea omeneasca nu a fost facuta pentru a-si aminti durerea si suferinta pricinuite de boala. Ei si-au insusit personalitatile schimbate Mai Mult Pe Gratis, crezand ca o data dobandite vor ramane cu acestea pentru totdeauna.
 

     A fost nevoie de ajutorul lui Dumnezeu doar atunci cand au avut o urgenta, dar acum s-a rezolvat. Ei spun "Nu vom mai bea niciodata, nici macar nu ne vom mai gandi la acest lucru." Isi lasa garda jos si slabesc contactele spirituale si serviciul pus in slujba altora.
   Se recomanda o atitudine pozitiva fata de o abstinenta permanenta . Este atitudinea pe care toti membrii ar trebui sa o adopte.
     Faptul ca nu mai avem dorinta sau intentia sa bem niciodata reprezinta un cadru mental bun de mentinut pentru noul membru. Reprezinta ambitia noastra, o stare mentala pentru care suntem recunoscatori, Dar Una Care Favorizeaza Prea Des Multumirea De Sine Ce Ne Poate Conduce Catre Necazuri Daca Dumnezeu Nu Ne Ofera Intregul Ajutor Ca Sa Ne Bucuram de Abstinenta.
     Atunci cand multumirea de sine se dezvolta suntem capabili sa uitam rolul pe care Dumnezeu L-a jucat in reabilitarea noastra. Omitem faptul ca sistemul nostru nervos este inca acela al unui alcoolic. Se pare ca uitam ca suntem susceptibili, ca alcoolici, la stari si emotii pe care in trecut le-am domolit cu alcool. Multumirea de sine ascunde cunoasterea faptului ca recuperarea noastra din bratele alcoolismului a fost permisa de O Putere Superioara noua insine, ca fara contactul cu Dumnezeu este posibila revenirea noastra la niveluri spirituale si fizice scazute. 
     Colaborarea cu o Putere Superioara noua insine ne-a indepartat din calea alcoolului. Pasul Unsprezece este un pas de mentinere conceput pentru a ne pazi si a ne face sa stam linistiti.  
     Ne mentine activi din punct de vedere spiritual si in concordanta cu Dumnezeu. Ne asigura impotriva pierderii inspiratiei, pe masura ce se diminueaza problemele alcoolice proprii.
     Intelegerea acestei situatii si cunoasterea faptului ca, din cand in cand membrii isi fac inventarul din punct de vedere spiritual, reprezinta prima noastra linie de aparare. Intarim aceasta aparare, mentinand in cel mai inalt grad in mintea noastra faptul ca "In realitate ne aflam intr-o Pasuire Zilnica, ca amanarile noastre Depind de Starea Noastra Spirituala."*
    Experientele amare ale membrilor care au insistat sa afle calea dificila - viciosii reintorsi la bautura - stau marturie a adevarului acestei declaratii.
     Invariabil, problema lor Porneste In Primul Rand de la Neglijarea Rugaciunii si atinge apogeul atunci cand abandoneaza complet contactul cu Dumnezeu si ajutorarea celorlalti.
     Realizarea ajutorului din trecut a lui Dumnezeu ne  impresioneaza prin faptul ca acesta poate fi folosit  chiar mai bine  in viitor. O cale sigura de crestere a acestui ajutor si de realizarea contactului nostru cu Dumnezeu este posibila prin rugaciuni simple de apreciere sincera. Meditati asupra asupra ajutorului pe care ni L-a daruit, recunoasteti sursa lui, si fiti sinceri in multumirile pentru intelegerea Sa a problemelor noastre alcoolice si pentru puterea pe care El ne-a oferit-o pentru a le depasi. 
     El a relevat un miracol in vietile noastre, astfel incat problema noastra nu mai este in intregime una de realizare. Am dobandit abstinenta si ne bucuram de beneficiile acesteia. Prin intermediul ei ne-am recastigat sanatatea si normalitatea mentala si am castigat respectul de sine, a celor de acasa si a prietenilor nostri. Este privilegiul si datoria noastra sa pazim si sa protejam acest miracol. El a fost dobandit prin umilinta, incredere si rugaciune, pe masura ce am incercat in mod activ sa-L intelegem si sa-I indeplinim vointa. 
* Cititi pagina 85 din cartea Alcoolicii Anonimi 
     Rugaciunile de apreciere nu reprezinta tot ceea ce putem face, dar ele sunt lipsite de egoism si reprezinta cele mai rapide mijloace pentru noi de a ajunge in prezenta Lui. Legatura cu Dumnezeu prin multumiri si apreciere va aduce rapid inspiratia care merge mana in mana cu imbunatatirea intelegerii noastre si apropierii fata de El. Astfel de contacte  ne reinnoiesc credinta si ne tin activi.
     Fiecare membru va avea, in mod natural, propria tehnica de imbunatatire a contactului cu Dumnezeu, dar daca   rugaciunile de apreciere lipsesc acum, tehnica ar trebuia dezvoltata astfel incat sa le cuprinda. Este mai practic sa te rogi pentru o anumita imprejurare dupa ce ai fost recunoscator si ti-ai exprimat multumirile pentru primirea uneia anterioare.
     Rugaciunea si meditatia pentru imbunatatirea contactului constient cu Dumnzeu pare cel mai usor de realizat cand suntem relaxati si linistiti, cand neintelegerea, frica si resentimentul sunt lasate deoparte si cand ne aflam in armonie cu cei din jurul nostru. Din acest motiv este recomandabil sa va ganditi la importanta calmului mental si relaxarii fizice inainte sa va preocupe rugaciunea si sa le priviti in continuare ca pe stabilizatori ai firii nelinistite a alcoolicului. 
     Faptul care trebuie retinut este ca cei Doisprezece Pasi vor calauzi pe multi dintre noi inspre recunoasterea nevoii   de ajutor spiritual, dar nu se preocupa de faptul ca am putea sa abuzam de sursa noastra de energie mentala si fizica. 
     Relaxarea mintii si a trupului si supunerea vointei noastre catre Dumnezeu sunt necesare, fara indoiala, inainte de a incepe o rugaciune satisfacatoare si meditatia.
   Ii datoram lui Dumnezeu atat umilinta, cat si respect; I-L aratam prin eliberarea noastra, pe moment, de considerente materiale, de autocompatimire, frica sau anxietate si daruindu-I intreaga noastra atentie.
     Este in avantajul nostru sa intelegem valoarea mentinerii trupurilor noastre intr-o stare sanatoasa, sa tinem post  si mentinem pacii sufletesti.
     Alcoolicul este capabil sa aiba o dispozitie nelinistita care il conduce catre supra-activitate. Nu numai ca practica acest lucru prin intermediul consumului de bautura necontrolat, dar face dovada nelinistii sale in multe alte moduri.    De aceea, recomandam relaxarea drept ajutor pentru rugaciune si sugeram faptul ca un moment de liniste, insotit de rugaciune, va fi benefic pentru toti alcoolicii.*
     Obiceiul relaxarii, practicat de-a lungul momentelor zilnice de liniste, la anumite intervale, este exact ceea ce ne trebuie. Autoritati medicale de prestigiu au fost permanent de acord in aceasta privinta.
     Intervalele vor fi hotarate de atitudinile si starile noastre mentale, de raspunsul nostru la frica, furie, extenuare, stres emotional, sau ori de cate ori simtim presiune sau o tensiune nervoasa mare.
     Efectele daunatoare ale acestor lucruri asupra starii mentale a alcoolicului afecteaza in mod decisiv comportamentul acestuia. Ele constituie un pericol care pune in primejdie sansele de recuperare.
     Acestea sunt lucrurile de care scapa altadata cu ajutorul bauturii. Nu poate sa le ignore acum si sa se astepte sa functioneze normal sau sa obtina acel grad de eficienta mentala sau spirituala
*Cititi paginile 87 si 88 din cartea, Alcoolicii Anonimi
pe care i le-ar aduce linistea sufleteasca. 
      Cum realizam acest lucru? Incercam sa suspendam pe moment toate activitatile mentale si fizice. Incercam sa ne relaxam intregul corp, apoi ne inchidem mintea grijilor si nelinistilor in ceea ce ne priveste.
     La ce ne gandim? La nimic. Lasati sa treaca totul, odihniti-va doar si invatati "Sa O Luati Incet."
     Cat de mult timp continuam asa? Hotarati dumneavoastra. Poate fi o chestiune de minute, daca este necesar. Stim, totusi, din experienta, ca si Treizeci de Secunde de Relaxare Completa a mintii si a trupului poate realiza trucul. Este simplu. Incercati. 
     Ti-o datorezi tie insuti si oamenilor din jurul tau. Contactul tau constient cu Dumnezeu este cu greu complet fara acest lucru.
      Partea a doua a acestui pas se ocupa cu Rugaciunea pentru Cunoasterea Vointei Sale. Aceasta cunoastere va duce la folosirea potrivita a vointei noastre, care pare impartita intre autonegare si dorinta de a-i servi pe ceilalti.
     Intrebarea cu care s-au confruntat in mod repetat membrii este - Care este Vointa lui Dumnezeu? - Cum Pot sa O Deosebesc de Vointa Proprie?
     Nu incercam sa raspundem direct la aceasta intrebare. Nu intra in responsabilitatea noastra. Este datoria bisericii si a religiei organizate de a interpreta vointa lui Dumnezeu.
     Ca membrii ai asociatiei Alcoolicii Anonimi ne putem folosi inteligenta pe care ne-a dat-o El, totusi, ajungem si prin deductie la intelegerea proprie a vointei Sale in ceea ce ne priveste, in cadrul asociatiei A.A. Meditand asupra problemei respective, va oferim urmatoarea explicatie:
      Vointa Domnului n-ar fi fost dificil de executat daca n-ar fi existat nimeni in aceasta lume la care sa te gandesti, in afara de tine insuti.
      Nu te-ai minti pe tine, asa cum o faci in imprejurarile actuale; tradarea n-ar fi numai inutila, ar fi imposibila. Nu ai putea sa comiti adulter si n-ar  exista nici scuza sau ocazia de a trai o viata dubla.
   Betia in aceste circumstante nu va dauna nimanui decat tie insuti. Valorile morale ar fi cu totul schimbate, comiterea unui pacat ar fi imposibila daca nu Il negi complet pe Dumnezeu. Natura rugaciunilor noastre s-ar asemana prea putin cu rugaciunile pe care le rostim acum. Nevoia principala  pe care am fi avut-o vizavi de Dumnezeu ar fi fost atunci aceea de contact personal pentru alungarea singuratatii, pentru inlaturarea pericolului, pentru vindecarea bolii si pentru asigurarea securitatii in viata de apoi.

     O astfel de existenta autocentrata s-ar transforma in curand in plictiseala, mai presus de credinta. Am fi tanjit dupa tovarasie omeneasca. Dupa cineva cu care sa ne impartim vietile, care sa ne auda povestirile despre suferinta si pe care sa le ajutam. Succesul nostru si insuccesele ar  insemna putin daca nu le-am putea imparti. Natura omului consta in aceea ca  este cel mai fericit atunci cand se asociaza cu cineva si isi imparte soarta cu ceilalti. Asa l-a creat Dumnezeu si nu isi poate implini destinul in alt mod. Din fericire, nu suntem singuri in acest univers, dar suntem unul dintre milioanele care sunt dependenti in intregime unul de celalalt pentru necesitatile vietii si pacea mintii care fac sa merite existenta.
     De aceea, deducem ca propria intelegere a Vointei Divine Trebuie Regasita in Atitudinea Fata de Concetatenii Nostri si in Tratamentul pe care Il Acordam Acestora. "Nu putem trai Singuri cu noi insine."
     Experienta spirituala  valoroasa pe care am avut-o cu totii vine intr-adevar dupa ce am renuntat la egoism, ne-am recunoscut greselile, am facut corectii sau am facut fapte caritabile ce au fost in beneficiul altora, pentru care ne-am cheltuit timp si bani. Am simtit usor prezenta lui Dumnezeu si ne-am apropiat de vointa Lui numai atunci cand ne-am angajat in gand si actiune de aceast tip. Raspunsul la rugaciunea noastra referitor la aceasta intelegere vine fara cel mai mic efort atunci cand ne ocupam timpul cu misiuni spirituale de ajutorare si servire a familiilor noastre si a prietenilor sau atunci cand lucram cu noii membri. Eforturile noastre in aceasta directie, ajutate de credinta si rugaciune pentru indrumare, ne-au adus aproape de Dumnezeu. 
     Practicarea zilnica a programului Alcoolicilor Anonimi ne apropie de nevoile psihice si spirituale ale umanitatii. Sunt multe de facut pentru reabilitarea sa; pe masura ce ne interesam de acest lucru si il aducem la indeplinire Multumita Celor Mai Bune Abilitati  si  a  Cunostiintelor Noastre Castigam O Intelegere a Vointei lui Dumnezeu datorita Ajutorului pe Care Il Oferim Celorlalti .
     Membrul activ care incearca sa aduca zilnic in viata sa vointa Domnului, n-ar trebui sa se descurajeze atunci cand este criticat acasa sau de catre ceilalti membri din organizatie, atata timp cat motivele sale sunt sincere si constructive. Daca greseste, o recunoaste si cauta in continuare intelegere de la Dumnezeu. Continua sa incerce.  Trebuie sa-si pastreze credinta in munca sa si in rugaciune.
     Aprecierea acestei situatii este necesara pentru toti membrii. Nici unul dintre noi nu ar trebui sa puna la indoiala munca altora pana cand nu cunoastem daca motivul aflat in spatele acestora este strain de vointa lui Dumnezeu.
     Critica, chiar atunci cand este necesara, trebuie sa fie de natura constructiva. In momentul in care o faceti, ar trebui facuta cu intentia de cooperare si nu rezultatul resentimentului sau al invidiei.
     Membrii mai vechi se misca sau pledeaza pentru metode care sunt in general logice si rationale, pentru ca se bazeaza pe intelegerea experientelor din trecut. Un novice le-ar putea pune sub semnul intrebarii si, din lipsa de intelegere, ar putea capata o fixatie impotriva adoptarii lor.
     De aceea, suntem precauti sa punem la indoiala faptele oricarui membru, pana cand nu ii cunoastem motivele sau pana  cand nu stim daca greseste. Daca are dreptate putem sa apelam cu usurinta la vointa Domnului. Scopul nostru este de a ne conforma acesteia, Niciodata Sa Ne Opunem Acesteia.
     A treia parte a acestui pas se refera la rugaciune pentru puterea de a Duce la Indeplinire Vointa Domnului. Aceasta rugaciune este pentru Eficienta Mentala, pentru Putere Spirituala si pentru Rezistenta Fizica.
     Trebuie sa meritam puterea pe care o cerem in primul rand prin imbunatatirea eficientei noastre. Energia mentala, puterea spirituala si rezistenta fizica nu ne sunt acordate pana nu suntem calificati pentru ele. Ne putem ruga pentru ele si ar trebui sa o facem, dar ele nu pot fi obtinute doar rugandu-ne. Trebuie castigate printr-un efort sincer.
     Puterea se dezvolta pe masura ce renuntam la egoism si prin consideratie, prin toleranta si umilinta preluam supravegherea problemelor altei persoane.
     Nu ii putem trai viata, dar o putem ajuta sa se ajute singura. Interesul nostru cu privire la progresul sau ne va imbogati propria ingeniozitate pe masura ce schitam cai si mijloace pentru recuperarea lui. Pe masura ce o ajutam sa-si dezvolte puterea, vom castiga noi insine, in mod inconstient, putere si tarie.
      Nu este intelept sa te rogi pentru putere in mod egoist sau cu resentiment, invidie sau autocompatimire in suflet. Aceasta rugaciune nu este permisa niciodata. Filosofia A.A. nu este construita pe astfel de cai. Nu asteptam niciodata rezultate, pana cand nu ne depasim defectele si pana cand nu tinem lucrurile sub control.  Atunci cand se realizeaza acest lucru ne  rugam nu numai pentru rezultate bune, ci credem cu tarie ca ne vor fi acordate.

     Din cand in cand parem sa ne uitam "Modul de Viata"  si incercam sa fortam rezultatele. Confundam propria dorinta cu Vointa Divina si, prin devierea puterii de vointa indeplinim anumite obiective. Sursa adevarata a unei astfel de puteri devine in curand evidenta. Ne descoperim in dezacord fata de ceilalti membri. Nu simtim acel sentiment de satisfactie. Ne lipseste inspiratia potrivita. Suntem neapreciati si neintelesi. Realizam lucruri din care nu deriva nici o placere si care nu sunt prea folositoare celorlalti. Cand se intampla acest lucru putem fi siguri ca puterea pe care o generam nu are nici o legatura cu Puterea Superioara noua insine
     Este bine sa folosim aceasta comparatie ca etalon pentru a cantari sursa si calitatea puterii noastre.

     Daca nu primiti inspiratie sau fericire din eforturile voastre, cu siguranta nu aveti atitudinea potrivita fata de cei din jurul vostru. Corectati acest lucru discutand cu alti membri, apoi concentrati-va atentia si energia asupra unei fapte care nu va fi in beneficiul vostru, ci va ajuta pe altcineva. Acest lucru deschide calea catre vointa lui Dumnezeu si elibereaza puterea Lui in interiorul tau. Nu poti da gres in scopul tau daca porti cu tine constiinta lui Dumnezeu.
     Trebuie luate in considerare emotiile in relatie cu dorinta noastra pentru puterea de a duce la indeplinire vointa lui Dumnezeu.
     In mod paradoxal, emotiile unui alcoolic ori il ajuta, ori il doboara. Pare necesar sa invatam cum sa le folosim in mod constructiv.
     Exista o solutie practica la problemele noastre emotionale, un procedeu care raspunde unei aplicatii inteligente a datelor pe care le-a furnizat stiinta. 
     Cunoastem din experienta ca frica si supararea au mult de-a face cu dobandirea si mentinerea unei stari alcoolice. Suntem de acord, in general, ca sentimentul de ura, critica, resentiment, autocompatimire, gelozie, intoleranta si alte astfel de manifestari ale emotiilor sau sentimentelor prelungesc si agraveaza conditia noastra alcoolica.
     Psihologia ne invata ca Emotiile si Sentimentele Sunt Surse de Energie. Exemple ale acestei energii se regasesc in emotiile pricinuite de SEX, FRICA, FURIE si DRAGOSTE. Am fost invatati apoi ca Omul trebuie sa posede aceasta energie emotionala pentru a functiona din punct de vedere mental si fizic. Fara acestea el ar fi anormal.
     Suntem informati, de asemenea, ca fara imboldul energiei emotionale, omul ar fi o creatura neajutorata, tintuita la pat. I-ar lipsi capacitatea de a se angaja in rutina zilnica a vietii. Nu s-ar gandi si nu s-ar misca. Ar fi practic imobil. Ar retine doar propriile actiuni reflexe, nimic altceva.
     Deductiile simple din aceste date sunt acelea ca alcoolicul a trecut cu vederea peste valoarea fructificarii propice a energiei emotionale. El a folosit energia puterii negative pentru risipirea puterii pozitive. 
     Evident, imboldul pentru sex, frica si furie a fost angajat instictiv. In mod ironic, ne-am concentrat asupra puterii acestor forte in detrimentul propriei bunastari. N-am gasit destul timp ca sa vizualizam incapacitatea noastra de a ne opune cerintelor unei astfel de energii concentrate. 
     Am omis o sursa mai mare de energie, pe care suntem capabili sa o generam: DRAGOSTEA.
     Atunci cand mintea si trupul sunt activate de aceasta emotie deplina, energia umana se afla la limitele sale maxime si este cea mai constructiva.
     Este bine sa credem, totusi ca Puterea de A Indeplini Vointa lui Dumnezeu Trebuie Sa Vina Din Inspiratia si Energia Care Se Gasesc In Emotia - DRAGOSTE. Dragostea fata de Dumnezeu. Dragostea Fata De Semenii Nostri. Recunoasterea Si Aprecierea Amandurora. 
SUMAR: Am pus la punct o anumita disciplina pentru 24 de ore pentru supravegherea noastra emotionala. Incepem in fiecare zi cu un moment matinal de rugaciune, rugandu-ne pentru eliberarea de egoism, teama si minciuna. Planuindu-ne ziua, ne rugam pentru cunoasterea vointei lui Dumnezeu; pentru indrumare Divina si pentru luarea unor decizii potrivite. Rugaciunile noastre ar trebui sa fie neegoiste si folositoare celorlalti.
     Acest pas recomanda sa ne relaxam si sa incetam cu pierderea prosteasca de energie. Sa stabilim o perioada zilnica pentru citirea cartii Alcoolicii Anonimi; sa citim literatura spirituala; sa ne golim mintile de motive gresite; sa invatam sa traim si sa-i lasam pe ceilalti sa traiasca.
     In fiecare noapte ne inventariem activitatile zilei respective. Recunoastem greseala pe care am comis-o. Cerem iertare Domnului si Il consultam cu privire la corectiile pe care trebuie sa le facem, incheind ziua cu o rugaciune de apreciere pentru ajutorul Sau; pentru abstinenta noastra.*
 *Acest sumar se gaseste in paginile 86-88 din cartea Alcoolicii Anonimi. Studiati-le si apoi stabiliti-va propriul program de 24 ore de existenta A.A.

PASUL DOISPREZECE:
Ajungand la o trezire spirituala ca rezultat al acestor pasi, am incercat sa transmitem acest mesaj altor alcoolici si sa aplicam aceste principii in toate domeniile vietii noastre.* 
     Pasul Doisprezece este in cea mai mare masura informativ, subliniind in mod specific faptul ca trezirea spirituala este posibila numai daca am trait fiecare dintre pasii anteriori si sugerand apoi ca am invatat din proprie experienta si cunoastere un mesaj obiectiv pe care il transmitem altor alcoolici interesati. Ne sfatuieste apoi sa continuam programul Alcoolicii Anonimi ca pe un "Model de Existenta", ca pe viitorul nostru "Mod de Viata".  
     La interpretarea si aplicarea practica a Pasului Doisprezece s-a ajuns simplu, prin tratarea separata a celor trei diviziuni in care este impartit.   
PRIMA DIVIZIUNE
"Ajungand la o trezire spirituala
ca rezultat al acestor pasi"
       Noul membru recunoaste greu o experienta spirituala in cadrul  noului sau "Mod de Viata"; de fapt, termenii "Experienta Spirituala" sau "Trezire" il deruteaza indepartandu-i gandurile de la intelesul uzual intentionat de programul A.A. inspre aura, aparitia aripilor, religie, fenomene mistice sau caderi emotionale drastice.
     Referinta din paginile 569 si 570 din Anexa II a cartii Alcoolicii Anonimi, clarifica intelesurile acestor termeni spirituali, explicand ca schimbarile revolutionare de caracter nu sunt  
*Cititi paginile 89 pana la 113 inclusiv din cartea Alcoolicii Anonimi 
obisnuite, dar ca pe masura ce ne largim propriile concepte spirituale putem sa dezvoltam o cunoastere a lui Dumnezeu care ne va schimba in intregime reactia fata de viata si atitudinea fata de semenii nostri. 
      Pentru a ajunge la imaginea adevarata a acestei metamorfoze A.A. este bine sa reflectam la propria experienta spirituala ca la o pasire peste stanci inspre  Personalitati Noi, pe care le castigam prin practicarea zilnica a celor Doisprezece Pasi.  
     Majoritatea experientelor noastre sunt ceea ce psihologul William James numeste "varietatea emotionala" din cauza ca acestea se dezvolta incet, dupa o perioada de timp. Adesea, prietenii nouvenitului sunt constienti de diferenta cu mult inaintea acestuia. El isi da seama in final ca a suferit o schimbare profunda in reactia sa fata de viata; ca o asemenea schimbare ar fi fost realizata cu greu de unul singur.
 Simtim apoi lucrarea acestei Puteri Mai Mari decat Noi pentru ca in cateva luni am dobandit abstinenta, pace sufleteasca si comportament sanatos pe care ani de autodisciplina nu le puteau aduce. 

      Nu trebuie multa imaginatie sa atribui sursa puterii care ne-a impins sa renuntam la alcoolism;   ar trebui sa ne dea putina bataie de cap recunoasterea, in constientizarea acestei puteri, a "esentei experientei spirituale."
     Dovada ajutorului pe care ni l-a acordat Dumnezeu poate fi descoperita in umilinta pe care am dobandit-o, in responsabilitatea pe care ne-o asumam zilnic, in abstinenta multumitoare de care ne bucuram si in interesul lipsit de egoism pe care il avem cand ii ajutam pe semenii noastri alcoolici.
     Retinerea pe care o manifestam cu privire la resentiment, suparare, critica; corectiile pe care le facem; sinceritatea noastra, onestitatea, toleranta - toate acestea sunt posibile datorita dorintei noastre de a accepta conceptele spirituale ale programului nostru.
     Insasi abstinenta este un miracol in cazul nostru. Privind inapoi inspre propriile vieti din urma cu cateva luni recunoastem o imbunatatire clara a punctelor noastre de vedere morale. Ne-am dezvoltat personalitatile constiente de Dumnezeu suficient de mult ca sa putem realiza recuperarea din alcoolism. Schimbarile care au facut posibila recuperarea noastra pot fi identificate ca experiente spirituale. Au ameliorat situatii din viata noastra ce pareau imposibile .
      Rezultatul statutului nostru spiritual imbunatatit si ajutorul adus celoralalti nu ramane nerasplatit. Dumnezeu iti daruieste in cele din urma un dividend, care nu se masoara printr-un etalon uman ci prin Plata Divina a Seninatatii. Ni se permite accesul la un depozit nesfarsit de armonie si buna stare. Cadem la pace cu lumea
     Fragmente din "Prietenii nostri din sud" din cartea Alcoolicii Anonimi mentioneaza aceasta seninatate. Ele spun "Dumnezeu produce armonie in aceia care primesc Spiritul Lui si urmeaza poruncile Sale... Astazi, cand devin mai armonios in interior, devin mai consonant cu creatia minunata a lui Dumnezeu....Exista perioade de intuneric, dar stelele stralucesc, indiferent de cat de neagra este noaptea. Exista turbulente, dar am invatat ca daca eu caut rabdare si clarviziune, va sosi intelegerea. Si o data cu aceasta, calea catre Spiritul lui Dumnezeu. Apusul soseste si o data cu el, mai multa intelegere, pacea ce e mai presus de intelegere si bucuria de a trai, care nu este tulburata din cauza imprejurarilor sau a oamenilor din jurul meu."* 
     Oricine care, fiind membru al Alcoolicilor Anonimi de suficient timp pentru a desavarsi unsprezece pasi, nu a avut o experienta spirituala, este ori nesincer cu sine insusi, ori a inteles complet gresit scopul acestui program. Ar trebui sa-si discute cazul cu un membru intelegator mai vechi care il poate ajuta sa-si depaseasca dificultatile. 
A DOUA DIVIZIUNE
"Am incercat sa purtam acest mesaj
altor alcoolici"
      O mare parte din efortul bine intentionat, dar directionat gresit, al unui membru sincer, se pierde atunci cand nu reuseste sa faca diferenta intre "A Purta Mesajul" si "A Lucra cu Ceilalti".
     "A lucra cu Ceilalti" se refera de obicei la o "Sponsorizare", este arta de a ajuta un alcoolic sa scape de boala. 
      Sponsorizarea consta intr-un pact dintre doi alcoolici in care unul, recunoscand ca este neputincios in fata alcoolului, cere ajutor si control de la un altul, un membru A.A. care, in schimb, este de acord sa-si dedice cele mai mari eforturi pentru ajutorarea celuilalt ca sa faca din filosofia A.A. "Modul sau de Viata."*
*Cititi paginile 497 pana la 507 inclusiv din cartea, Alcoolicii.[Nota editorului: Fragmentele de mai sus nu apar in cea de-a doua si cea de-a trei editie  a cartii Alcoolicii Anonimi, ci doar in editia originala 
  • Cititi paragraful 1, pagina 96 din cartea Alcoolicii Anonimi
    "Sponsorizarea”  sau indrumarea “nasului” are de-a face cu viata omeneasca si cu fericirea - este o afacere prea serioasa pentru a fi incredintata in mainile altuia decat a unui membru calificat. Succesul  ghidarii unui membru nou este intotdeauna o problema, chiar si in imprejurarile cele mai bune. Totusi, simtim ca este imperativ ca  noul  membru sa fie indrumat de un sponsor  experimentat. 
     Membrul care sponsorizeaza poarta mesajul, dar membrul care poarta mesajul nu este neaparat si sponsor.
     Prin acest lucru dorim sa spunem ca un membru care a fost in Alcoolicii Anonimi timp de 30 de zile poate purta mesajul catre alti alcoolici, dar, cu siguranta, nu ar fi acceptat sa ajute la intarirea ratiunii unui alt om sau sa il sponsorizeze cand inca nu isi intelege propriile probleme. 
     Intrebarea care se ridica in mod natural  este "Ce inseamna purtarea mesajului catre alcoolici, cat de departe mergem in aceasta privinta?"
     Lista cu metodele sugerate nu este completa, dar va furniza exemple si in acelasi timp va servi ca baza de comparatie pentru alte metode pe care le aveti in minte:
 1. Cel mai convingator mesaj pe care il puteti prezenta celor care au probleme de natura alcoolica este chiar propria abstinenta normala si multumitoare. 

     Aceasta declaratie elimina teoria potrivit careia exhibitionistul care isi cauta vechii prieteni de bautura pentru a le arata ca isi poate permite sa bea bauturi racoritoare toata noaptea, este o metoda aprobata de purtare a mesajului.
     Suntem de acord cu sfatul dat de fondatorii nostri in aceasta privinta. Ei spun: "Presupunand ca suntem potriviti din punct de vedere spiritual, putem face tot soiul de lucruri pe care alcoolicii nu le pot face."
     Veti observa ca am facut o precizare importanta, totusi, intrebati-va cu fiecare ocazie: "Am oare vreun motiv personal, de afaceri, social, pentru a merge in acest loc? Sau ma astept sa fur putina placere viciata din atmosfera unor astfel de locuri?... Dar sa fiti siguri ca va aflati pe un teren solid din punct de vedere spiritual inainte de a incepe si ca motivatia de a merge acolo este cu desavarsire buna".* 
2. Recunoscand fata de cineva ca esti alcoolic.
3. Povestind experienta ta A.A. unui om profesionist, pe care il cunosti indeaproape, de exmplu: doctori, avocati, judecatori sau preoti. 
4. Convorbirile cu membrii mai vechi care sunt sponsori.
5. Exemplul unei participari regulate la intrunirele A.A. Acest lucru include intruniri in afara orasului atunci cand calatoriti.
6. Devenind parte a grupului si asumandu-ti responsabilitatea.
7. Prin asumarea responsabilitatii de a discuta in fata grupurilor A.A., daca ti se cere sa ajuti la derularea unui program.
8. Prin credinta ta evidenta in faptul ca ai primit ajutor de la o Putere Mai Mare decat A Ta.
9. Convorbiri cu spitalul.
10. Telefonand noilor membri. 
11. Convorbiri personale cu membrii dupa intruniri, in mod deosebit cu membrii noi.
* Cititi paginile 100 si 103 din cartea Alcoolicii Anonimi.
12. Discutiile cu sotiile sau rudele care sunt interesate si vor sa inteleaga cum ar putea fi ajutati unii membri ai familiei lor. 
13. Prin practicarea tolerantei si intelegerii problemelor membrilor mai slabi pe care ii ajutati sa le dapaseasca prin cuvinte sau actiuni constructive. 
14. Prin observarea atenta si studierea programului nostru in Doisprezece Pasi ca mijloc de calificare pentru Sponsorizare.
15. Facand o impartire rezonabila a timpului, a banilor si a energiei tale. 
16. Prin detinerea uneia sau mai multor carti pe care sa le citesti si sa le imprumuti celorlalti membri.
17. Distribuirea literaturii noastre oamenilor interesati.
18. Sfatuind toti membrii noi sa detina Cartea cea mare Alcoolicii Anonimi. 
A TREIA DIVIZIUNE
"Si sa aplicam aceste principii in toate domeniile vietii noastre"* 
     Principiile celor Doisprezece Pasi sunt insumate intr-o filosofie logic practica  care garanteaza oricarui alcoolic recuperarea din boala sa, daca sunt traite in mod onest si cu dorinta.
     Recuperarea reprezinta tot ceea ce putem astepta sau cere pentru ca stim ca un alcoolic nu poate practica niciodata un control al bauturii, din cauza ca sistemul sau nervos nu este astfel constituit incat sa-i permita acest lucru.
     Cerinta rasei umane este comportamentul sanatos, efort folositor, securitate, pace a mintii si fericire.  
* Cititi paginile 151 la 164 inclusiv din cartea Alcoolicii Anonimi 
Aceasta este mostenirea noastra de drept, dar una care este negata de alcoolic atata timp cat nu recunoaste in alcoolism o boala intreita. 
     Mostenirea sa este restituita: 
1. Cand isi cunoaste boala sa.
2. Cand cauta ajutor la o Putere Superioara lui pentru a scapa de boala.
 

3. Cand isi studiaza si isi izoleaza defectele morale de caracter.
4. Cand isi recunoaste defectele fata de sine insusi, fata de  Dumnezeu si fata de o alta fiinta omeneasca.
5. Cand realizeaza ranile spirituale, mentale si fizice pe care aceste defecte le-au cauzat.
6. Cand recunoaste raul pe care viciul egoist al bauturii l-a rasfrant asupra celorlalti.
7. Cand ii cere lui Dumnezeu iertare pentru aceste rani si doreste sa faca compensatii acelora pe care i-a ranit.
8. Cand, ajungand la fericire, comportament sanatos si existenta folositoare prin intermediul abstinentei, o mentine prin verificarea zilnica a progresului sau si continua contactul constient pe care l-a stabilit cu Dumnezeu.
9. Cand impartaseste cunoasterea si experienta recuperarii sale din alcoolism cu  alti alcoolici care cer ajutor. 
10. Cand continua practicarea acestor principii in Toate Domeniile Vietii Sale
    
SERVICIILE EDUCATIONALE SI INFORMATIONALE HAZELDEN reprezinta o diviziune a Fundatiei Hazelden, o organizatie non profit. Din 1949, Hazelden a fost lider in promovarea demnitatii si tratarii oamenilor afectati de boli ale dependentei chimice. 
     Misiunea fundatiei este aceea de a imbunatati calitatea vietii indivizilor, familiilor si comunitatilor, furnizandu-le servicii de recuperare, educare si o informare nationala continua care sunt larg accesibile; de a largi domeniul prin intermediul cercetarii si antrenarii; de a ne imbunatati calitatea si eficienta printr-o imbunatatire continua  si prin  inovatie.
      Pornind de la acest lucru, misiunea acestei diviziuni este de a furniza informatie de calitate si ajutor oamenilor ori de cate ori s-ar afla in calatorii personale - de la educatie si interventie din timp, prin tratament si recuperare, la dezvoltarea spirituala si personala. 

     Desi programele noastre de tratament nu folosesc tot ceea ce publica Hazelden, materialele bibliotecii noastre terapeute ajuta misiunea noastra si filosofia Celor Doisprezece Pasi pe care se bazeaza. Noi incurajam comentariile dumneavoastra si feed-back-ul. 

     Sediul Fundatiei Hazelden este in Center City, Minnesota. Facilitati aditionale de tratament se afla in Chicago, Illinois; New York, New York; Plymouth, Minnesota; St.Paul, Minnesota si West Palm Beach, Florida. In aceste centre oferim ingrijire continua pentru barbati si femei de toate varstele. Centrul nostru din Plymouth este destinat in mod special tinerilor si familiilor.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu