BLOGUL LUI

Stefan -

MINDFUL ADDICT

MESAJE DE RECUPERARE

Parerile exprimate pe acest blog sunt personale si nu implica in niciun fel Comunitatea AA.

.

.

.

MESAJ:


INTRAND INTR-O NOUA DIMENSIUNE

<< În ultimele stadii ale alcoolismului, voinţa de a rezista ne-a părăsit. Cu toate acestea, când recu­noaştem că am fost învinşi cu desăvârşire şi suntem gata să încercăm principiile AA, obsesia ne pără­seşte şi pătrundem într-o nouă dimensiune – liber­tatea sub tutela lui Dumnezeu, aşa cum Îl înţelegem noi.

(ÎN VIZIUNEA LUI BILL)


Am norocul să mă număr printre aceia care în viaţă au avut parte de această transformare nemaipomenită. Când am intrat pe uşa AA-ului, singur şi disperat, eram dispus să cred tot ce auzeam. Unul dintre lucrurile pe care le-am auzit a fost: „Aceasta ar putea fi ultima ta mahmureală, sau poţi s-o iei de la capăt iar şi iar”. Omul care a spus aceasta o ducea, în mod evident, mult mai bine decât mine. Mi-a plăcut ideea de a mă da bătut şi de atunci am început să trăiesc liber! Inima mea a auzit ceea ce mintea n-ar fi putut auzi niciodată: „Nu-i chiar aşa grav să fii neputincios în faţa alcoolului”. Sunt liber şi sunt recunoscător! >>


Twelve steps to freedom. Start with one.

Cum am fost

Nu puteam sa dorm noaptea.

Adormeam greu.
Ma trezeam in timpul noptii si, neputand sa mai dorm, ma dadeam jos din pat sa beau ceva. Pentru somn! Incercam apoi sa adorm si iar ma trezeam. Iar beam. De data asta pentru ca nu puteam sa dorm, ziceam eu.
Dimineata eram spart ...

Citeste mai departe:

DESPRE MINE


*In viziunea lui Bill* - 138-156

*În viziunea lui Bill*


138. Două şosele pentru cei de modă veche


    Fondatorii multor grupuri, în cele din urmă,se vor împărţi în două categorii ,cunoscute în argoul AA ca: *înţelepţii tribului* şi *inimile rănite* .*Înţelepţii tribului * sunt aceia care văd multă înţelepcine în deciyia grupului ,care nu păstrează nici un resentiment în urma diminuării statutului lor; ei dovedesc o judecată sănătoasă ,întărită de o experienţă considerabilă ,şi au bunăvoinţa de a sta de o parte,aşteptând suita evenimentelor.*Inima rănită*este cel ferm convins că grupul nu se poate descurca fără el,cel care trage toate sforile posibile pentru a fi reales, şi care continuă să se lase ros de auto-compătimire .Unii *sângerează* atât de rău, încât – goliţi de tot spiritul şi de toate principiile AA –ului – se îmbată.Uneori, peisajul AA-ului pare să fie un câmp de luptă presărat cu răniţi.Aproape fiecare membru vechi  al Comunităţii noastre a trecut prin aceste faye ,mai mult sau mai puţin.Din fericire, cei mai mulţi le au supravieţuit şi învaţă să devină *înţelepţi ai tribului*.Ei devin conducerea reală şi permanentă a Comunităţii.

Doisprezece şi doisprezece.*În viziunea lui Bill*


139. Baza tuturor umilinţelor    Atâta vreme cât eram convinşi că nu puteam trăi decât prin inteligenţa şi puterile proprii, o credinţă funcţională într o Putere superioară ne era imposibilă. Acest lucru era valabil chiar şi atunci când aveam credinţa că Dumnezeu există. Unii am avut o credinţă religioasă cinstită, dar care rămânea neroditoare, pentru că încerc am să jucăm noi înşine rolul lui Dumnezeu .Când plasam încrederea de sine pe primul plan, încrederea autentică într o Putere superioară era exclusă. Ne lipsea acel ingredient de bază al smereniei:dorinţa de a căuta să aflăm şi să împlinim voia lui Dumnezeu.Doisprezece şi doisprezece.
*În viziunea lui Bill*


140. Defecte şi reparaţii


    Alcoolicul duce o viaţă duplicitară, într o mai mare măsură decât majoritatea oamenilor. El este mai degrabă un actor. În lumea de afară îşi prezintă personajul de scenă. Acesta este cel pe care îi place să îl vadă prietenii săi. El vrea să se bucure de o reputaţie reală, dar în sufletul său ştie că nu o merită.

   Vinovăţia este reversul monedei trufiei. Vinovăţia duce la auto- distrugere ,iar trufia duce la distrugerea celorlalţi.

   Inventarul moral este o examinare la rece a pagubelor pe care le am suferit în cursul vieţii, şi un efort sincer de a le privi dintr o perspectivă reală. Acesta are ca efect eliminarea din noi a paharului fundamental, a substanţei emoţionale care încă răneşte şi inhibă.

 1. Alcoolicii Anonimi
 2. Grapevine ,iunie 1961
 3. Scrisoare,1957


*În viziunea lui Bill*


141. Redă-ne sănătatea mintală     Sunt foarte puţini acei alcoolici activi care să aibă o cât de vagă idee despre cât sunt de iraţionali ,sau care – văzând cât sunt de iraţionali – să suporte acest adevăr. Unii se vor auto - intitula  *băutori –problemă* ,dar nu vor putea îndura sugestia că sunt foarte bolnavi mintal. Sunt ţinuţi în această ignoranţă şi de lumea care nu înţelege diferenţa dintre băutul normal şi alcoolism.*A fi normal* este * a fi în toate minţile* .Nici un alcoolic ajuns la abstinenţă şi care îşi analizează comportarea distructivă - fie asupra mobilei din sufragerie ,fie asupra fibrei sale morale – nu poate susţine că a fost *zdravăn la minte*.


Doisprezece şi doisprezece.*În viziunea lui Bill*


142. Instinctele date de Dumnezeu   Natura ne a înzestrat cu instincte, nu fără motiv. Fără ele, n am fi fiinţe umane complete. Dacă atât bărbatul,cât şi femeia, nu şi ar căuta siguranţa personală în faţa primejdiilor,dacă n ar face efortul procurării hranei şi al construirii unui adăpost, supravieţuirea n ar fi posibilă. Dacă omul nu s ar reproduce, pământul n ar fi populat. Dacă n ar exista instinctul social,dacă oamenii nu s ar sinchisi de traiul printre semeni,societatea n ar exista.
   Totuşi ,aceste instincte, atât de necesare existenţei noastre, adesea îşi depăşesc funcţiile proprii. Puternic,orbeşte,deseori subtil – ele ne conduc,ne domină, ne guvernează viaţa cu insistenţă.

    Am încercat să nu formăm un ideal sănătos pentru viitorul vieţii noastre sexuale. Am supus fiecare relaţie acestui test: a fost egoistă ,sau nu?I am cerut lui Dumnezeu să ne modeleze idealurile şi să ne ajute să trăim după ele. Ne am amintit întotdeauna că puterile noastre sexuale sunt date de Dumnezeu şi de aceea sunt bune, niciodată pentru a fi utilizate cu uşurinţă sau în mod egoist, nici pentru a fi dispreţuite sau detestate.

 1. Doisprezece şi doisprezece
 2. Alcoolicii Anonimi


   *În viziunea lui Bill*


143. Şcoala de viaţă a AA-ului

   Presupun că în interiorul AA-ului ne vom certa întotdeauna un pic.Cred că pe tema cum să facem cel mai mare bine pentru cel mai mare număr de băutori.Vom avea ciorovăieli copilăreşti asupra administrării banilor şi despre cine va conduce grupurile pentru următoarele şase luni.Orice grup de copii în creştere ( şi aşa ceva suntem noi) n ar fi el însuşi dacă n ar face aşa ceva.
   Acestea sunt durerile creşterii infantile, iar noi trecem prin ele la momentul actual.Depăşirea acestor probleme ,în şcoala mai degrabă aspră de viaţă a AA -ului ,este un exerciţiu sănătos.

AA ajunge la maturitate.


*În viziunea lui Bill*

144. Încredere oarbă?


   Mai  mult ca sigur, nu poate exista încredere acolo unde nu e dragoste, nici nu poate exista dragoste adevărată acolo unde neîncrederea îşi menţine guvernarea malignă.
    Dar această încredere cere să fim orbi la motivele altora, sau de fapt la cele proprii ? Nicidecum; aceasta ar fi o prostie .În mod cert va trebui să evaluăm capacitatea de a face rău, la fel ca şi capacitatea de a face bine, în fiecare persoană în care vom avea încredere. Un asemenea inventar particular poate releva gradul de încredere până la care ne putem extinde în orice situaţie.
   Oricum ,acest inventar trebuie făcut într un spirit de înţelegere şi dragoste. Nimic nu poate dezechilibra judecata noastră mai mult decât emoţiile negative ale suspiciunii, geloziei sau fricii.
    Odată ce ne am investit încrederea într o altă persoană ,se cuvine s o informăm despre sprijinul nostru total.Ca urmare, în cele mai multe cazuri, persoana va răspunde magnific, ca mult deasupra aşteptărilor noastre iniţiale.

Scrisoare,1966.


*În viziunea lui Bill*


145. Asumarea responsabilităţii


    Învăţarea traiului în cea mai deplină pace, cooperare şi frăţie cu toţi semenii ,bărbaţi sau femei,oricine ar fi, este o experienţă fascinantă şi emoţionantă.
   Dar fiecare membru AA a descoperit că poate progresa prea puţin pe acest drum în viaţă ,până nu face cu adevărat o investigaţie exactă şi fără rezerve a trecutului său, pentru a şti ce urme au lăsat ravagiile provocate de el în viaţa semenilor.

   Adevăratul spirit al Pasului Nouă este acela de a fi pregătiţi să acceptăm toate consecinţele faptelor noastre trecute şi, în acelaşi timp ,de a ne asuma responsabilitatea faţă de bunăstarea altora.

Doisprezece şi doisprezece.

*În viziunea lui Bill*


146. *Fă cum fac eu…*     Probabil mai des decât credem, nu luăm contactul profund cu alcoolicii care suferă de necredinţă.
     Cu siguranţă că nimeni nu este mai sensibil decât aceştia la îmbăţoşare ,trufie şi agresiune spirituală.Sunt sigur că uităm prea des acest lucru.
     În primii ani de AA ,şi eu aproape că mi am irosit eforturile cu acest tip de aroganţă .Dumnezeu ,aşa cum îl înţelegeam eu ,trebuia să fie acelaşi pentru toţi.Câteodată agresiunea mea era subtilă, alteori crudă.Dar în ambele cazuri era dăunătoare –poate chiar fatală- pentru un număr de necredincioşi.
     Desigur că acest gen de lucruri nu sunt potrivite cu munca Pasului 12.Este foarte indicat să fim îngăduitori în relaţiile noastre cu ceilalţi.Chiar şi acum mă surprind cântând acelaşi vechi refren creator de bariere: *Fă cum fac eu,crede cum cred eu- că altfel … !*

Grapevine ,aprilie 1961.

*În viziunea lui Bill*


147. AA-ul –steaua călăuzitoare


  
  Putem fi recunoscători oricărei agenţii sau metode care încearcă să rezolve problema alcoolismului – fie ea medicală ,religioasă, educaţională sau de cercetare .Putem să fim deschişi în faţa tuturor acelor eforturi şi putem compătimi atunci când ceva eşuează. Ne putem reaminti că AA –ul funcţionează de ani de zile pe bază de* încredere şi eşec.*
   Ca indivizi putem şi ar trebui să colaborăm cu aceia care promit succesul,chiar dacă un succes mic.

   Toţi pionierii din domeniul global al alcoolismului vor spune cu generozitate că, dacă ar fi existat dovada vie a recuperării în AA ,n ar fi putut merge mai departe. AA -ul a fost steaua călăuzitoare a speranţei şi ajutorului, care i a ţinut pe drumul cel bun.

Grapevine,martie 1958.


*În viziunea lui Bill*


148. Mai mult decât confort

   Când mă simt deprimat, îmi repet mie însumi declarații ca acestea:*Durerea este piatra de temelie a progresului *…*Nu te teme de rău*...*Va trece și asta*...*Această experiență poate fi transformată în beneficiu*.
  Aceste fragmente de rugăciuni aduc cu mult mai mult decât simplul confort.Ele mă păstrează pe drumul acceptării corecte;ele distrug temele compulsive de vinovăție,depresie,răzvrătire și trufie; și câteodată îmi oferă curajul de a schimba ceea ce pot, și înțelepciunea să le deosebesc.

Grapevine,martie 1962.*În viziunea lui Bill*


149. Ghidul spre o cale mai bună


  Rari au fost aceia dintre noi cărora ne a plăcut să ne autoexaminăm ,să ne dezumflăm orgoliul, să ne mărturisim defectele –ca cerințe ale unei însănătoșiri reușite și depline.Dar am văzut succesul altora prin această metodă.
  Ajunseserăm la convingerea că, așa cum trăiam noi ,viața noastră era inutilă și lipsită de speranță.De aceea, atunci când am fost abordați de cei care își rezolvaseră problema, nu ne mai rămăsese nimic altceva de făcut decât să folosim acele unelte spirituale simple care ne eraui= puse la dispoziție.

  Prin Tradițiile AA se află implicit mărturisirea că Frăția noastră are păcatele ei.Admintem că avem defecte de caracter ca și comunitate, și că acele defecte ne amenință în permanență.Tradițiile noastre sunt un ghid pentru un mod mai bun de a lucra și de a trăi, iar pentru grup înseamnă siguranță și armonie ,așa cum cei 12 Pași sunt pentru fiecare membru abstinență și liniște sufletească.

 1. Alcoolicii Anonimi
 2. AA ajunge la maturitate

*În viziunea lui Bill*


150. Fără hotare


   Meditația este ceva ce poate fi dezvoltat continuu.Este neliminată în adâncime și înălțime.Ajutată de toate instrucțiunile și exemplele pe care le putem găsi, ea rămâne o aventură individuală ,ceva ce fiecare dintre noi poate dirija după cum dorește.Dar obiectivul ei este întotdeauna același- îmbunătățirea contactului nostru conștient cu Dumnezeu, cu bunătatea, înțelepciunea și iubirea Lui.
   Și să ținem mereu minte că meditația este ceva deosebit de practic.Unul dintre primele sale roade este echilibrul emoțional .Prin acesta ,ne putem lărgi și adânci liniile de comunicație cu Dumnezeu, așa cum ni –L închipuim fiecare.

Doisprezece și doisprezece.


*În viziunea lui Bill*


151. Începe prin a ierta


    În clipa în care cugetăm la o relație strâmbă sau ruptă cu cineva anume, emoțiile pornesc în apărare.Ca să scăpăm de a privi lucrurile în față lucrurile rele pe care le am făcut noi altora, ne concentrăm cu ură asupra răului pe care ni l au făcut nouă persoanele respective.Triumfători ,ne legăm de comportamentul incorect al acelei persoane și l folosim ca o scuză perfectă ,pentru a minimaliza sau a da uitării propriul nostru comportament.
   Aici trebuie să ne stăpânim din scurt.Săneamintim că nu numai alcoolicii cad pradă sentimentelor bolnave.Deseori, chiar avem de a face cu persoane care suferă ca și noi, și nu dădeau două parale pe noi.În multe situații avem de a face chiar cu tovarăși de suferință ,cărora le am adâncit durerile.
  Dacă tot suntem pe punctul de a cere iertare pentru noi înșine, de ce n am începe prin a i ierta noi pe ei, o dată pentru totdeauna?

Doisprezece și doisprezece.


*În viziunea lui Bill*


152. Puterea miraculoasă


   În adâncurile fiecărui bărbat, femeie sau copil, există ideea fundamentală a unui Dumnezeu.Poate fi eclipsată de calamitate, de fastul,de venerația pentru alte lucruri, dar într o formă sau alta ea se află acolo.Căci credința într o Putere superioară nouă înșine și dovezilemiraculoase ale acelei Puteri în viața oamenilor sunt fapte atât de vechi ca și omul însuși.

  Credința poate fi adesea dată printr o educație inspirată, sau printr un exemplu personal convingător prin roadele sale.Uneori poate fi dobândită prin rațioune.De exemplu, mulți clerici cred că Sf.Toma d *Aquino a demonstrat existența lui Dumnezeu prin logică absolută.Dar ce se poate face atunci când toate aceste canale eșuează?Aceasta a fost propria mea dilemă dureroasă.
  Doar atunci când am crezut cu adevărat că eram neputincios în fața alcoolului, când am apelat la Dumnezeul care poate că există cu adevărat,doar atunci am experimentat o trezire spirituală.Această primire a libertății vine pe primul loc ,urmată imediat de credință – un dar adevărat!

 1. Alcoolicii Anonimi
 2. Scrisoare,1966
*În viziunea lui Bill*


153. Fără supărare


   Să presupunem că AA-ul ar ajunge ținta unui aspru atac public având de fapt o justificare șubredă sau chair deloc.Cea mai bunăapărare a noastră în aceste situații ar fi lipsa apărării ,altfel spus,tăcere completă la nivel public.Dacă, dintr un umor bun,vom lăsa criticile nerezonabile nebăgate în seamă, acestea se vor liniști cel mai repede.Dacă atacurile persistă și este clar că atacanții sunt dezinformați ,comunicarea particulară cu ei,într o manieră temperată și informativă ,poate fi o soluție.
   Dacă ,pe de altă parte o critic adusă AA –ului este parțial sau total justificată ,poate ar fi bines ă ne însușim în mod special această critic,împreună cu mulțumirile noastre.
  Dar în nici un caz, nu trebuie să manifestăm supărare sau orice intenție punitivă.

   Ceea ce trebuie să recunoaștem este să jubilăm în unele dintre defectele noastre.Supărarea auto-determinată poate fi foarte plăcută.Într un mod pervers, putem chiar obține satisfacție din faptul că unii oameni ne enervează; ne adduce un sentiment confortabil de superioritate.

 1. Douăsprezece concepte
 2. Doisprezece și doisprezece

*În viziunea lui Bill*


154.Recăderile - și grupul


    O frică timpurie era aceea a alunecărilor sau recăderilor .La început, aproape fiecare alcoolic pe care l am abordat începea prin recăderi, uneori fără să devină deloc abstinent.Alții stau *pe uscat* pentru șase luni, sau poate un an, după care au un derapaj.Aceasta a fost întotdeauna o catastrofă adevărată.Ne uitam unii la alții și spuneam: *Cine urmează?*.
  Astăzi, chiar dacă recăderile reprezintă o dificultate serioasă , ca și grup le depășim cu pași mari.Frica s a evaporat .Alcoolul amenință întotdeauna la nivel individual ,dar nu poate distruge bunăstarea comună.

  Nu pare să merite să te cerți cu *lunecoșii* despre metoda adecvată de a rămâne pe *uscat*.În fond, de ce ar trebui oamenii care încă beau să le spună celor *pe uscat* cum e mai bine de făcut?
  Doar glumiți cu tipii respectivi- întrebați i dacă se distrează .Dacă sunt prea gălăgioși sau turbulenți,dați vă la o parte din drumul lor.

 1. AA ajunge la maturitate
 2. Scrisoare,1942

*În viziunea lui Bill*

155. Construit de unul sau de mai mulți


    Îi aducem mulțumiri Tatălui nostru Ceresc, care, prin atât de mulți prieteni și prin atât de multe înțelesuri și canale, ne a permis să construim minunatul edificiu al spiritului, în care locuim acum-această catedrală ale cărei fundații se sprijinesc pe colțurile lumii.
  Pe podeaua sa măreață am înscris Cei Doisprezece Pași ai noștri pentru recuperare.Pe pereții laterali au fost montate suporturile celor Douăsprezece Tradiții AA, pentru a ne păstra uniți atâta timp cât Dumnezeu va voi aceasta.Inimi și mâini dornice au ridicat la locul său turla catedralei noastre.Acea turlă poartă numele Serviciului.Fie ca întotdeauna să fie orientată drept în sus,către Dumnezeu.

  Nu sunt puțini aceia cărora le datorăm dezvoltarea remarcabilă din comunitatea noastră și din abilitatea noastră de a transmite mesajul AA peste tot.Este vorba de mulți, de fapt este munca noastră a tuturor celor care suntem datori pentru aceste prime binecuvântări.

 1. AA ajunge la maturitate
 2. Scrisoare,1942

*În viziunea lui Bill*


156. Percepția umilinței


    O percepție îmbunătățită a ideii de umilință este începutul unei schimbări radicale a unghiului din care privim realitatea.Ochii noștri încep să se deschidă către imensele valori care provin direct din dureroasa dezumflare a orgoliului.Până acum, viața noastră fusese complet consacrată evadării durerii și a problemelor .Soluția noastră a fost mereu evadarea prin alcool.
  Apoi,în AA ,am privit și am ascultat.Pretutindeni vedeam eșecul și nenorocirea transformate de umilință în valori inestimabile.

  Pentru cei carde au făcut progrese în AA, cuvântul denumește o limpede cunoaștere a ce și cine suntem cu adevărat ,urmată de o încercare sinceră de a deveni ceea ce am putea fi.


Doisprezece și doisprezece.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu