BLOGUL LUI

Stefan -

MINDFUL ADDICT

MESAJE DE RECUPERARE

Parerile exprimate pe acest blog sunt personale si nu implica in niciun fel Comunitatea AA.

.

.

.

MESAJ:


INTRAND INTR-O NOUA DIMENSIUNE

<< În ultimele stadii ale alcoolismului, voinţa de a rezista ne-a părăsit. Cu toate acestea, când recu­noaştem că am fost învinşi cu desăvârşire şi suntem gata să încercăm principiile AA, obsesia ne pără­seşte şi pătrundem într-o nouă dimensiune – liber­tatea sub tutela lui Dumnezeu, aşa cum Îl înţelegem noi.

(ÎN VIZIUNEA LUI BILL)


Am norocul să mă număr printre aceia care în viaţă au avut parte de această transformare nemaipomenită. Când am intrat pe uşa AA-ului, singur şi disperat, eram dispus să cred tot ce auzeam. Unul dintre lucrurile pe care le-am auzit a fost: „Aceasta ar putea fi ultima ta mahmureală, sau poţi s-o iei de la capăt iar şi iar”. Omul care a spus aceasta o ducea, în mod evident, mult mai bine decât mine. Mi-a plăcut ideea de a mă da bătut şi de atunci am început să trăiesc liber! Inima mea a auzit ceea ce mintea n-ar fi putut auzi niciodată: „Nu-i chiar aşa grav să fii neputincios în faţa alcoolului”. Sunt liber şi sunt recunoscător! >>


Twelve steps to freedom. Start with one.

Cum am fost

Nu puteam sa dorm noaptea.

Adormeam greu.
Ma trezeam in timpul noptii si, neputand sa mai dorm, ma dadeam jos din pat sa beau ceva. Pentru somn! Incercam apoi sa adorm si iar ma trezeam. Iar beam. De data asta pentru ca nu puteam sa dorm, ziceam eu.
Dimineata eram spart ...

Citeste mai departe:

DESPRE MINE


AL-ANON - PASUL 10

Pasul Zece
„Ne-am continuat inventarul personal şi ne-am recunoscut greşelile de îndată ce ne-am dat seama de ele”
Pasul Zece este începutul a ceea ce unii membrii consideră a fi paşii de susţinere. Alţii îi numesc paşii de dezvoltare continuă. Pasul Zece ne ajută să păstrăm în viaţa noastră cotidiană principiile şi instrumentele cu care am lucrat în paşii anteriori. Pentru a ne menţine calmul şi pentru a continua să trăim, încercăm să ne inventariem pe noi înşine şi să îndreptăm relaţiile cu ceilalţi.
Dacă am fost atenţi şi oneşti în munca noastră din Pasul Unu până în Pasul Nouă, atunci, am început un proces de clarificare profundă a pierderilor din trecutul nostru. Noi ne-am schimbat defectele de caracter într-o Putere mai mare; acum, depunem un efort continuu de a schimba vechile noastre comportamente în unele mai bune. Am început să avem grijă de noi înşine şi de nevoile noastre; în loc să reacţionăm negativ în faţa vieţii şi să fim alcoolici, acum acţionăm pentru binele nostru. Începând cu pasul zece încercăm să rămânem curaţi, adică să nu reveni la pattern-urile auto-distructive. În general, greşelile se pot întâmpla în perioadele de stres, când este natural să se revină la vechile comportamente defensive.
Există numeroase metode de continuare a auto-evaluării. Membrii consideră că au găsit trei metode utile de a te auto-evalua: o verificare de moment, o verificare zilnică şi o verificare pe termen lung. Verificarea de moment poate fi folosită  în orice perioadă a zilei când simţim că ceva nu este în regulă. Putem avea o responsabilitate imediată a actelor noastre, doar dacă ne oprim în momentul recunoaşterii problemei şi ne punem întrebarea cum putem acţiona diferit.
Este posibil să nu ne dăm seama de fiecare greşeală ce apare, dar o verificare zilnică ne poate ajuta să devenim mai conştienţi şi mai dispuşi de a ne schimba comportamentul. Putem să ne acordăm în fiecare seară câteva minute pentru a revedea experienţele pozitive şi negative din ziua respectivă. Unii aleg ca acest lucru să facă parte din ritualul sfârşitului de zi, exact cum este spălatul pe dinţi. Aceasta nu trebuie să fie o verificare scrisă; ea poate fi făcută în minte sau poate prin scrierea unor idei principale în legătură cu ceea ce a mers bine şi ceea ce se poate îmbunătăţi. Putem avea un plan de a sancţiona orice greşeală din a doua zi. Dacă cerem curaj şi voinţă să ducem la capăt ceea ce ne-am propus, putem observa că suntem capabili să dormim şi vom începe ziua următoare cu conştiinţa curată. Cei care se scoală de dimineaţa, preferă să facă acest lucru în timpul ritualului de dimineaţă, poate în timp ce merg cu maşina la serviciu.
În mod periodic se poate dori o auto-evaluare mai detaliată. Anual, în mod regulat, sau de două ori pe an, auto-evaluările făcute în compania liderului, ne pot  ajuta să lucrăm mai mult asupra trăsăturilor de caracter ce sunt mai puternic întipărite iar pe cele noi care apar să considerăm că ne ajută să evoluăm spiritual. O inventariere ne poate aminti să ne recompensăm pe noi înşine pentru progresele pe care le-am făcut dar nu le-am observat în viaţa cotidiană. Uneori, folosim o evaluare completă şi detaliată folosind proiectul nostru pentru progres: cei patru paşi spre evaluare Al-Anon sau cărticica cu cei patru paşi spre evaluare Alateen. Se poate să ne revizuim evaluarea noastră de început. Uneori ne concentrăm asupra unei singure părţi a vieţii noastre. De fiecare dată când ne înnoim legământul de a continua propria examinare, creştem spiritual. Dacă a face o schimbare este înspăimântător, ne dăm seama că prin simplul fapt că facem un efort adevărat în fiecare zi, frica se diminuează.
La fel ca şi în Pasul Patru, este foarte important să includem în fiecare evaluare  lucrurile pe care le-am făcut bine pe lângă greşelile pe care le-am făcut. Ne putem întreba pe noi înşine ce îmbunătăţiri în comportamentul nostru sau ce caracteristici pozitive am dezvoltat. Pot exista multe zile în care ne-am descurcat bine şi nu am folosit nici unul din vechile comportamente.
Partea a doua a Pasului Zece spune “când greşim, să admitem imediat”. Continuarea procesului de admitere a greşelilor şi repararea lor faţă de noi înşine şi faţă de alţii, ne ajută să facem faţă realităţii şi să-i acceptăm pe alţii aşa cum sunt. Această auto-disciplinare, făcută în mod repetat, ne aminteşte de un vechi proverb plin de înţelepciune: ”A greşi este uman; a ierta este divin”. Atât umanitatea cât şi spiritualitatea se dezvoltă atunci când acceptăm şi iertăm propriile greşeli şi ale celorlalţi. Descoperim că este o uşurare că nu trebuie întotdeauna să avem dreptate. Trebuie să-i lăsăm pe alţii să câştige de pe urma alegerilor lor, precum şi să sufere consecinţele propriilor alegeri. Ne simţim din ce în ce mai bine în propria noastră piele.
Dacă lucrăm cu Pasul Zece folosind metodele de bază, vom continua să cerem ajutor de la Puterea Superioară. Când ne întrebăm ce am făcut într-o zi, vom admite faptul că am întrerupt relaţia noastră cu Dumnezeu şi trebuie ca umili să-I cerem să ne ajute să îndepărtăm această lipsă de comunicare. De asemenea realizăm o listă cu persoanele cărora le-am pricinuit rău iar în viitorul apropiat trebuie îndreptat acest rău. În evaluările făcute în Pasul Zece, noi, de fapt folosim Paşii anteriori , ce ne ajută să ne tratăm cu compasiune şi dragoste. Deoarece am experimentat durerea cauzată de boala noastră, nu vrem ca acum să ne întoarcem iar la ea. Continuăm să lucrăm la programul nostru de parcă calitatea vieţii noastre ar depinde de el - şi chiar depinde!
Completarea Pasului Patru până la Pasul Nouă nu ne asigură că de acum înainte vieţile noastre vor fi senine şi  lipsite de probleme. Vor fi timpuri în care poate că vei simţi că te-ai întors la prima ta zi în Al-Anon cu  toate defectele tale de caracter nevindecate. Muncind la Pasul Zece, ne ajută să ţinem timpurile rele cât mai puţin şi mai departe de noi. faptul că , continuăm să ne evaluăm ne ajută să avem mintea limpede, să menţinem viaţa noastră spirituală, emoţională şi psihică într-o stare mai bună  şi, de asemenea, să rezolvi mai bine situaţiile dificile ce apar în viaţa de zi ci zi.

Membrii îşi împărtăşesc experienţa, puterea şi speranţa...
Prima oară când am început să vin la Al-Anon, am vorbit destul de dur cu o membră a grupului, simţindu-mă în acelaşi timp destul de justificată pentru ceea ce am spus. Curând, mi-am dat seama că i-am rănit sentimentele. Am descoperit că începusem să-mi justific comportamentul- dacă nu ar fi făcut asta şi asta, atunci nu ar fi trebuit să...atunci. slavă Domnului, Pasul Zece mi-a venit în minte.
Dintr-o dată, mi-am dat seama că în loc să mă scuz şi să mă justific pentru ceea ce făcusem, este timpul să spun pur şi simplu” Îmi pare rău”.
Ştiind acest lucru şi practicându-l, m-a scutit de multe ore pierdute încercând să scap de resentimrnte şi de incidente ce era mai bine să fie uitate.
Nu mai ştiu despre ce era vorba în acest incident îndepărtat, tot ce ştiu este că şi acum sunt prietenă cu această membră a grupului.

În Pasul Zece, unul dintre cuvintele care mi-au rămas în minte a fost” continuă”. Mi-a reamintit că am început auto-evaluarea în Pasul Patru. De asemenea, cuvintele” şi atunci când greşeşti, imediat să recunoşti acest lucru”, mi-a reamintit de munca pe care deja o făcusem în Paşii Cinci, Opt şi Nouă.
Pentru a lucra cu Pasul Zece, experienţa pe care am dobândit-o în cei Nouă Paşi anteriori, mi-a arătat de ce am nevoie.În mod concret, aveam nevoie să-mi recunosc punctele mele slabe reflectate asupra altor oameni. Aveam nevoie să cred că Dumnezeu mă poate ajuta. Aveam nevoie să-i permit Puterii mele Superioare să aibă grijă de mine. Trebuia să-mi evaluez comportamentul, astfel încât să pot recunoaşte atât punctele mele tari, cât şi pe cele slabe.
Aşa cum am învăţat în Pasul Patru, este foarte important să-mi găsesc punctele mele tari, astfel încât să pot să lucrez pe ele. Când am găsit locuri în care existau” găuri negre”, a trebuit să le aflu cauza. A trebuit să recunosc faţă de mine însumi unde greşesc şi să dau la o parte toate scuzele şi justificările. Nu a trebuit să accept vina pentru ceea ce alţi oameni făcuseră, dar a trebuit să mă opresc să-i folosesc pe alţii drept ţap ispăşitor pentru greşelile mele. Cu această nouă înţelegere asupra mie însumi, a trebuit să admit greşelile mele faţă de Dumnezeu şi faţă de orice altă fiinţă umană.
Pasul Zece m-a ajutat să recunosc că anumite defecte de caracter vor exista şi de acum înainte în viaţa mea. Nu mi-am scuzat greşelile, totuşi, a trebuit să caut în mine însumi să  văd pe cine am mai rănit şi să încerc să îndrept greşeala. Am apreciat sugestia ca Pasul Zece să fie făcut în fiecare seară. Când am început să urmez instrucţiunile, am început să mă simt mai bine- şi chiar îmi plăcea sentimentul. Apoi, am aflat că nu trebuie să fac acest lucru doar o dată pe zi, aşa că am început să fac lucrul ăsta după servici, astfel încât nu mai trebuia să iau cu mine acasă sentimentele pe care le aveam în timpul serviciului. M-am gândit să las afară din casă acele lucruri care nu aparţineau familiei mele.
Am găsit şi altceva care m-a ajutat. În timpul celor Doisprezece Paşi, am învăţat să-mi aleg un obiectiv principal şi să mă concentrez asupra lui indiferent de situaţie şi să încerc să-mi menţin acest obiectiv. Ca rezultat, am început să-mi fac şi o evaluare după-amiaza. Am clarificat orice interacţiune pe care am avut-o în timpul dimineţii. Dacă rănisem altă persoană şi mă simţeam vinovat de acest lucru, am avut timp să rezolv această situaţie până seara.
Eventual, mi-am stabilit anumite momente de evaluare- în drum spre servici, dimineaţa devreme, după-amiaza. Cu timpul, am început să-mi dezvolt automat capacitatea de a-mi inventaria acţiunile, gândurile şi cuvintele. Ocupându-mă de lucruri şi apoi lăsându-le să treacă, m-au făcut să mă simt mai bine. M-am oprit să mă mai simt de parcă vreau să mă bat pentru ceva anume.
Recent, am primit o vedere de la prietenii Al-Anon. Îmi prezentau un acronim pentru” Think- gândeşte”.
T - Is it Thoughtful?-Este serios?
H - Is it Honest?- Este cinstit?
I - Is it Intelligent?- Este inteligent?
N - Is it Necessary?- Este necesar?
K - Is it Kind?- Este amabil?
Dacă da, atunci, probabil că este O.K. pentru mine să spun acest lucru.
Să continuăm să ne auto-evaluăm iar atunci când greşim să recunoaştem imediat.
Unii membrii sunt de părere că este folositor să facem un tabel care să includă o listă cu slăbiciuni personale tipice dar şi cu puterile de care dispunem  şi care să poată fi verificată înainte de a merge la culcare.
O trecere în revistă mentală a ceea ce s-a întâmplat în ziua respectivă sau scrierea unor notiţe a oricăror evenimente care au dus la formarea unor sentimente negative, de asemenea pot ajuta. Următoarele întrebări pot ajuta la dezvoltarea unor obiceiuri de continuare a evaluării.
1.      Care este scopul Pasului Zece?
2.      Ce simt eu despre continuarea unei evaluări personale?
3.      Ce înseamnă să realizez o evaluare zilnică, este confortabil pentru mine acest lucru?
4.      Ce mă va ajuta să continui să aplic programul atunci când viaţa devine dură?
5.      Cum pot fi răbdător cu mine însumi când simt că nu mă dezvolt destul de repede?
6.      Când cred că am nevoie de o verificare de moment?
7.      Ce pot să realizez cu verificarea de moment?
8.      Într-o evaluare zilnică, pot să mă întreb:
9.      Care au fost evenimentele importante ale zilei?
10.  Ce sentimente am experimentat?
11.  Cum m-am descurcat cu ele?
12.  M-am implicat într-o situaţie astăzi care nu avea nimic de-a face cu mine?
13.  Ce mă poate ajuta să accept faptul că fac greşeli tot timpul?
14.  Frica sau speranţa mi-au condus acţiunile astăzi?
15.  Cum pot să admit că dispreţul meu, mândria şi frica pot fi folosite împotriva mea?
16.  Greşesc că încerc să-mi găsesc pacea cu orice preţ? Care îmi sunt motivele?
17.  Cum ştiu când trebuie să îndrept lucrurile şi când nu?
18.  Ce atitudini pozitive am experimentat astăzi?
19.  Ce atitudini negative am experimentat astăzi
20.  Cum am încercat să îndrept lucrurile astăzi?
21.  Cum pot să” Las şi să-l las pe Dumnezeu?”
22.  Mi-am  abandonat propriile nevoi astăzi? Cum?
23.  Am fost prea comod că am spus”da”, când de fapt doream să spun” nu”?
24.  Mi-a fost frică de o persoană autoritară? De oricine altcineva? Dacă da, de ce sau de ce nu?
25.  Ce lucruri practice pot să fac pentru mine însumi?
26.  Am luat astăzi asupra mea responsabilitatea unei alte persoane?
27.  Ce mi-e frică că se va întâmpla dacă nu-mi asum o responsabilitate în plus?
28.  Dacă am greşit, am admis acest lucru imediat?
29.  Ce pot să fac ca să am grijă de mine astăzi?
30.  Este ceva de care ar trebui să am grijă mai atent? Ce este?
31.  Am făcut ceva dificil sau ceva foarte bine astăzi? Cum mă pot aprecia pentru acest lucru?
32.  Faptul că împărtăşesc evaluarea mea zilnică a celor Zece Paşi cu o altă persoană, cum ar fi liderul, mă ajută într-un fel?
33.  Ce caracteristici ies la iveală mai mult în evaluarea mea?
34.  De ce rezist ca ele să nu fie scoase din comportamentul meu?

35.  După ce am practicat cei Zece Paşi, s-au schimbat sentimentele mele în legătură cu acest lucru?  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu