BLOGUL LUI

Stefan -

MINDFUL ADDICT

MESAJE DE RECUPERARE

Parerile exprimate pe acest blog sunt personale si nu implica in niciun fel Comunitatea AA.

.

.

.

MESAJ:


INTRAND INTR-O NOUA DIMENSIUNE

<< În ultimele stadii ale alcoolismului, voinţa de a rezista ne-a părăsit. Cu toate acestea, când recu­noaştem că am fost învinşi cu desăvârşire şi suntem gata să încercăm principiile AA, obsesia ne pără­seşte şi pătrundem într-o nouă dimensiune – liber­tatea sub tutela lui Dumnezeu, aşa cum Îl înţelegem noi.

(ÎN VIZIUNEA LUI BILL)


Am norocul să mă număr printre aceia care în viaţă au avut parte de această transformare nemaipomenită. Când am intrat pe uşa AA-ului, singur şi disperat, eram dispus să cred tot ce auzeam. Unul dintre lucrurile pe care le-am auzit a fost: „Aceasta ar putea fi ultima ta mahmureală, sau poţi s-o iei de la capăt iar şi iar”. Omul care a spus aceasta o ducea, în mod evident, mult mai bine decât mine. Mi-a plăcut ideea de a mă da bătut şi de atunci am început să trăiesc liber! Inima mea a auzit ceea ce mintea n-ar fi putut auzi niciodată: „Nu-i chiar aşa grav să fii neputincios în faţa alcoolului”. Sunt liber şi sunt recunoscător! >>


Twelve steps to freedom. Start with one.

Cum am fost

Nu puteam sa dorm noaptea.

Adormeam greu.
Ma trezeam in timpul noptii si, neputand sa mai dorm, ma dadeam jos din pat sa beau ceva. Pentru somn! Incercam apoi sa adorm si iar ma trezeam. Iar beam. De data asta pentru ca nu puteam sa dorm, ziceam eu.
Dimineata eram spart ...

Citeste mai departe:

DESPRE MINE


PUNEREA IN PRACTICA A TRADITIILORCUPRINSTRADITIA 1 : “ESTE NECESAR CA PROSPERITATEA NOASTRA COMUNA SA SE AFLE PE PRIMUL LOC; RESTABILIREA PERSONALA DEPINDE DE UNITATEA COMUNITATII A.A..”
1. Am eu, in grupul meu A.A., o atitudine sanatoasa? Repar ce gresesc ? Ma port ca un om care s-a integrat grupului sau merg pe principiul dezbinarii. Cum stau cu barfa ? Fac eu inventarul altor membrii ?
2. Sunt eu de principiul “pacea este foarte importanta” ? Sau plonjez conform piosului principiu: “de dragul discutiei” in discutii contradictorii.
3. Sunt eu bland cu cei cu care am “frecusuri” ? Sau sunt “tepos” ?
4. Ma trezesc facand remarci competitive, ca de pilda, comparatii
intre diverse grupuri sau procedee A.A. diverse, din diferite localitati ?
5. Refuz eu sa fac anumite servicii A.A., ca si cum eu as fi superior, daca n-as participa intr-unul sau altul dintre aspectele A.A.-ului ?
6. Sunt eu informat asupra A.A.-ului, ca intreg? Sprijin eu A.A.-ul prin toate mijloacele care sunt la dispozitia si in puterea mea ?
7. Am eu aceeasi consideratie fata ceilalti membri, pe care vreau ca ei s-o aiba fata de mine ?
8. Trag eu “tromboane” despre iubire, in timp ce tainuiesc o atitudine interioara aflata pe muchia dusmaniei ?
9. Frecventez eu destule intruniri si citesc eu suficienta literatura A.A., ca sa tin strans legatura cu A.A.-ul cu adevarat ?
10. Impartasesc eu, altor membri A.A., despre tot ce am spiritual, si bune si rele ? Accept eu ajutorul A.A.-ului ? Il daruiesc eu-insumi altora ?

TRADITIA 2 : “INTRU ATINGEREA SCOPULUI NOSTRU COMUN, DE GRUP, NU EXISTA DECAT O AUTORITATE FUNDAMENTALA : UN DUMNEZEU AL IUBIRII ASA CUM SE POATE EXPRIMA EL IN CONSTIINTA NOASTRA DE GRUP.”
1. Ii critic pe membrii grupului care isi asuma sarcini ori sunt alesi pentru ele, sau am incredere in ei si le acord sprijinul meu ?
2. Sunt eu 100% de incredere, in munca de intrajutorare a Pasului 12 si in alte responsabilitati A.A. ?
3. Caut sa obtin favoruri prin sarcinile mele A.A. sau laude pentru ideile mele ?
4. Se intampla sa port o masca, in discutiile cu grupul, sau ma pot supune cu  inima usoara constiintei grupului si actiona fara nici o suparare, in functie de aceasta ?
5. Indiferent de vechimea mea in A.A., am bunavointa de a-mi face partea de corvezi pentru grup ?
6. In discutiile de grup, ma trezesc afirmand cu aplomb lucruri despre care stiu putine sau in legatura cu care nu am nici o experienta ?

TRADITIA 3 : “SINGURA CERINTA PENTRU A DEVENI MEMBRU A A ESTE DORINTA DE A INCETA BAUTUL.”
1. Pun eu pariuri in sinea mea ca unii nou veniti nu vor reusi sa prinda programul ?
2. Exista vreun tip de alcoolic pe care nu l-as dori in grupul meu ?
3. Imi asum eu dreptul sa-l judec pe un nou venit, daca este sincer sau prefacut ?
4. Las eu limba, religia (sau lipsa acesteia), rasa, educatia, varsta sau alte asemenea lucruri sa se amestece in transmiterea mesajului din partea mea ?
5. Sunt eu super-impresionat de prezenta celebritatilor in grup (un
medic, un preot, un fost detinut, profesor, inginer, etc.) ? Sau pot sa-i tratez simplu si natural, ca pe orice fiinta umana care sufera exact de aceeași boala ca fiecare dintre noi?
6. Cand cineva cere ajutorul sau informatii A.A.-ului (chiar daca nu le poate cere cu voce tare), chiar are importanta pentru mine ce face omul acela ca sa-si castige existenta, unde locuieste, daca este casatorit sau nu, daca a mai fost sau nu in A.A., ce alte probleme mai are?

TRADITIA 4 : “ESTE BINE CA FIECARE GRUP SA FIE AUTONOM IN TOATE PRIVINTELE, CU EXCEPTIA CHESTIUNILOR CARE AFECTEAZA ALTE GRUPURI SAU A.A. IN ANSAMBLU.”
1. Tin mortis ca exista doar cateva modalitati corecte de practicare a programului A.A. ?
2. Tine grupul meu cont de bunastarea A.A.-ului ca intreg ? De bunastarea grupurilor invecinate ? A singuraticilor din zone fara grupuri si intruniri A.A. ? A grupurilor si membrilor care ne-au ajutat sa demaram ?
3. Cand un alt membru are un comportament diferit de al meu, il pun eu la punct pe acel membru sau invat ceva din comportamentul lui?
4. Tin eu mereu minte faptul ca, pentru cei din afara A.A.-ului care stiu despre apartenenta mea la A.A., s-ar putea sa reprezint intr-un fel, intreaga Comunitate ?
5. Sunt eu dornic sa-l ajut pe un debutant sa mearga pana in panzele albe ale lui, nu ale mele, ca sa-si mentina abstinenta ?
6. Daruiesc eu cu generozitate din uneltele A.A. cunoscute mie, și altor membri, care poate nici nu au auzit de ele ?

TRADITIA 5 : “NICI UN GRUP NU ARE ALT SCOP PRIMORDIAL UNIC DECAT SA TRANSMITA MESAJUL SAU ALCOOLICULUI CARE MAI SUFERA.”
1. Ma eschivez eu vreodata spunand: “Nu sunt un grup, de aceea una sau alta traditie nu mi se potriveste” ?
2. Chiar cu riscul de a-l face sa se supere pe mine ca nu i-am imprumutat bani, sunt eu gata sa ii fac cunoscute cu fermitate limitele ajutorului A.A. unui nou venit ?
3. Am abuzat eu astazi de un membru A.A. cerandu-i o favoare sau o consideratie speciala numai ca suntem membrii ai A.A.-ului ?
4. Suni eu gata sa fac cei doisprezece pasi cu un nou venit, fara a tine seama cine e si ce inseamna el pentru mine ?
5. Ajut eu grupul meu in orice fel, asa cum pot, ca sa-si atinga scopul sau primordial ?
6. Imi amintesc eu ca si cei cu vechime in A.A. pot fi alcoolici care inca sufera ? incerc eu in egala masura sa-i ajut pe ei si, in acelasi timp sa invat de la ei ?

TRADITIA 6 : “ESTE FOARTE NECESAR CA NICI UN GRUP A.A. SA NU SPRIJINE, SA NU FINANTEZE SI SA NU INTITULEZE CA A.A. NICI UN ALT ORGANISM, INRUDIT SAU NU CU ALCOOLICII ANONIMI, CA NU CUMVA PROBLEMELE DE BANI, PROPRIETATE SAU PRESTIGIU SA NE DISTRAGA DE LA OBIECTIVUL NOSTRU PRIMORDIAL. “
1. Ar fi corect ca, impreuna cu alti membri ai grupului meu, sa mergem si sa adunam bani pentm utilarea cu paturi pentru A.A. a spitalului local ?
2. Este recomandabil pentru un grup sa inchirieze o mica cladire?
3. Sunt membrii clubului A.A. local la curent cu “Ghidul pentru cluburi” care se poate obtine de la G.S.O. ?
4. Este corect ca secretarul grupului nostru sa faca parte din comitetul pentru alcoolism de pe langa primaria locala ?
5. Unii alcoolici vor ramane in jurul A.A.-ului numai daca avem o sala pentru televizor si jocuri de carti. Daca acest lucru pare necesar pentru a face sa ajunga la ei mesajul nostru, credeti ca ar trebui sa avem o astfel de sala ?

TRADITIA 7 : “ESTE BINE CA FIECARE GRUP A.A. SA SE AUTOFINANTEZE DUPA NEVOI SI SA REFUZE CONTRIBUTII DINAFARA.”
1. Cu toata onestitatea, fac eu tot ce imi sta in putinta sa ajut A.A.-ul (grupul meu, biroul nostru central, G.S.O.-ul meu) sa se poata finanta singur ? Pot sa pun eu un pic mai multi bani in cosulet poate si pentru cel nou venit care eventual nu-si poate inca permite sa dea bani? Cat am fost eu de generos cand plateam cate-o tura la ortacii de baut in carciuma ?
2. Ar trebui oare ca “Grapevine” (publicația A.A.) sa vanda in spatiul sau locuri pentru reclame ca sa poata face un profit si sa devina o revista mare, in culori si care sa coste mai putin exemplarul ?
3. Daca in unii ani, sa zicem ca G.S.O. nu mai are destui bani, ar fi corect sa lasam guvernul sa subventioneze grupuri A.A. in spitale sau inchisori ?
4. Ce este mai important: sa se obtina contributii mari de la mai putini oameni, sau contributii mici la care participa mai multi membrii?
5. Trebuie ca cel care se ocupa de trezoreria grupului sa raporteze si cheltuielile neimportante ? Cum vede el lucrurile ?
6. Cat de important este pentru recuperarea mea sentimentul respectului de sine, fata de sentimentul ca ma aflu permanent sub povara obligatiilor care rezulta din situatia de a primi mereu de la altii?

TRADITIA 8 : “ESTE IMPORTANT CA ALCOOLICII ANONIMI SA RAMANA MEREU NEPROFESIONISTI, DAR CENTRELE NOASTRE DE SERVICII POT ANGAJA PERSONAL CALIFICAT .”
1. Este comportarea mea descrisa in mod clar de “traditii” ? Daca nu, ce schimbari sunt necesare ?
2. Cand am dubii asupra unei anumite traditii, oare imi dau eu seama cum ii afecteaza aceasta pe ceilalti ?
3. Incerc eu oare cateodata sa obtin unele recompense, (chiar daca nu e vorba de bani) pentru eforturile mele personale in cadrul A.A.-ului ?
4. Incerc eu oare sa apar in A.A. ca un expert in alcoolism, in recuperare, in medicina, in sociologie, in A.A., in psihologie sau in chestiuni spirituale ? Sau chiar, Dumnezeule mare, chiar in umilinta?
5. Incerc eu oare sa inteleg ceea ce fac angajatii A.A.-ului ? Ce fac ceilalti lucratori ai altor agentii pentru alcoolism ? Pot sa fac o distinctie clara intre ei ?
6. Gasit-am eu oare in viata mea de A.A. ceva care sa ilustreze intelepciunea acestei traditii ?
7. Am acordat oare atentia cuvenita cartii “12 Pasi si 12 Traditii” ? Sau cartuliei A.A. “Traditia – cum s-a dezvoltat” ?

TRADITIA 9 : “ESTE BINE CA A.A., CA SI COMUNITATE, SA NU AIBA O ORGANIZARE STRICTA VREODATA, DAR PUTEM CONSTITUI CONSILII SAU COMITETE DE SERVICII DIRECT RESPONSABILE FAȚA DE CEI IN SLUJBA CARORA SE AFLA.”
1. Am eu tendinte de sefie in A.A. ?
2. Opun eu inca rezistenta structurii de organizare a A.A. deoarece ma tem ca-mi va impune reguli restrictive ?
3. Sunt eu oare destul de pregatit ca sa inteleg si sa folosesc diferitele elemente ale programului A.A. in spiritul raspunderii personale, chiar daca nimeni nu mi-o cere ?
4. Folosesc eu oare in orice munca legata de A.A. rabdare si smerenie ?
5. In activitatea mea in cadrul A.A.-ului, stiu eu oare fata de cine sunt responsabil in cadrul A.A.-ului ?
6. De ce nu are fiecare grup nevoie de o constitutie sau de reguli?
7. Am invatat eu oare cum sa ma retrag dintr-o munca A.A. in mod delicat si sa profil in acest mod, cand a sosit momentul ?
8. Ce are de a face rotatia cu anonimitatea sau cu smerenia ?

TRADITIA 10 : “COMUNITATEA A.A. NU EXPRIMA NICI O OPINIE REFERITOARE LA VREUN SUBIECT EXTERIOR; ESTE FOARTE IMPORTANT CA NUMELE A.A. SA NU FIE AMESTECAT NICIODATA IN CONTROVERSE PUBLICE.”
1. Dau eu vreodata impresia ca exista o opinie impotriva antiabuzului, a calmantelor, a doctorilor, a psihiatrilor, a bisericii, a spitalelor, a inchisorilor, a alcoolului, a guvernului, a vitaminelor, a alanonului, etc ?
2. Pot eu oare sa ma pronunt deschis asupra acestor chestiuni fara sa creez impresia ca aceasta opinie este cea oficiala a A.A.-ului ?
3. In istoria A.A.-ului, ce sta la baza aparitiei traditiei a zecea?
4. Am avut eu o experienta asemanatoare in viata mea din cadrul A.A.-ului ?
5. Ce ar fi A.A.-ul fara aceasta traditie ? Unde as fi eu ?
6. Incalc eu oare, intr-un fel sau altul, chiar poate intr-un mod subtil sau inconstient traditia a zecea sau alte traditii ?
7. Cum  pot   manifesta   spiritul  acestei   traditii   in   viata   mea personala din afara A.A.-ului ? Dar in cea dinauntrul A.A.-ului ?

TRADITIA 11 : “POLITICA NOASTRA DE RELATII PUBLICE SE BAZEAZA MAI DEGRABA PE ATRAGERE DECAT PE RECLAMA; NE ESTE INTODEAUNA NECESARA PASTRAREA ANONIMATULUI PERSONAL LA NIVEL DE PRESA, RADIO, FILM.”
1. Oare promovez eu cateodata A.A.-ul cu atata fanatism incat apare neatractiv ?
2. Ca  membru  A.A.,  pastrez  eu  oare  intodeauna  cu  sfintenie increderea acordata ?
3. Ma feresc eu oare de a arunca in stanga si in dreapta cu numele colegilor, chiar si daca numai in cadrul A.A.-ului?
4. Ma rusinez cand spun ca  sunt un alcoolic in recuperare ?
5. Ce s-ar alege de A.A. daca nu am fi ghidati de ideile traditiei a unsprezecea ? Unde as fi eu ?
6. Oare este sobrietatea mea destul de atractiva pentru un betiv bolnav, sa-l faca pe el insusi sa-si doreasca asa ceva ?

TRADITIA 12 : “ANONIMATUL ESTE BAZA SPIRITUALA A TUTUROR TRADITIILOR NOASTRE SI NE REAMINTESTE NEINCEATAT SA PLASAM PRINCIPIILE DEASUPRA PERSONALITATILOR.”
1. De ce constituie o metoda buna plasarea intereselor inlrgului A.A. inaintea intereselor mele personale ? Ce s-ar intampla cu mine daca A.A.-ul ca intreg ar disparea ?
2. Daca nu as avea incredere in actualii slujitori ai A.A.-ului, cine as prefera sa-i indrepte pasii pe drumul cel bun ?
3. Impun eu oare,  in opiniile si observatiile mele despre alti membri A.A., alte criterii decat cele bazate pe dorinta de a ramane abstinent ?
4. Incerc eu oare vreodata sa impun unui grup standardele mele si nu ale acelui grup ?
5. Am reusit eu oare sa ma fac raspunzator in a ajuta un grup A.A. sa-si indeplineasca scopul primordial ? in ce a constat partea mea ?
6. Reflecta oare comportamentul meu traditia a sasea, sau e in contradictie cu ea ?
7. Fac eu tot ce imi sta in putinta sa suport din punct de vedere financiar A.A.-ul ? Cand a fost ultima data cand am oferii in mod anonim un abonament la Grapevine ?
8. Ma plang eu oare despre anumite conduite in activitatea A.A.-ului ? in special ale celor platiti de A.A.? Cine mi-a dat dreptul sa fiu asa de destept ?
9. Imi indeplinesc oare obligatiile mele fata de A.A. in asa fel incat sa-mi satisfac chiar si constiinta proprie ? Chiar asa o fi?
10. Comentariile mele refiecta intodeauna traditia a zecea, sau hranesc eu scepticismul criticilor A.A.-ului ?
11. Pastrez eu oare secretul apartenentei mele la A.A., sau amintesc aceasta ori de cate ori poate sa ajute un alt alcoolic (dar si pe mine) ? Este apartenenta mea la A.A. un lucru destul de atragator ca sa-i faca si pe alti alcoolici sa o doreasca ?
12. Care e importanta mea adevarata in mijlocul a mai mult de un milion de membrii A.A. ?

*** Aceste intrebari au fost publicate pentru prima data in revista A.A. Grapevine, in legatura cu o serie de articole dedicate Celor 12 Traditii, serie inceputa in noiembrie 1969 si continuata pana in septembrie 1971. Intentia initiala a autorilor era ca aceste intrebari sa vina in sprijinul membrilor individuali, dar multe grupuri le-au folosit, de atunci, ca baza pentru discutii mai ample. ***


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu