BLOGUL LUI

Stefan -

MINDFUL ADDICT

MESAJE DE RECUPERARE

Parerile exprimate pe acest blog sunt personale si nu implica in niciun fel Comunitatea AA.

.

.

.

MESAJ:


INTRAND INTR-O NOUA DIMENSIUNE

<< În ultimele stadii ale alcoolismului, voinţa de a rezista ne-a părăsit. Cu toate acestea, când recu­noaştem că am fost învinşi cu desăvârşire şi suntem gata să încercăm principiile AA, obsesia ne pără­seşte şi pătrundem într-o nouă dimensiune – liber­tatea sub tutela lui Dumnezeu, aşa cum Îl înţelegem noi.

(ÎN VIZIUNEA LUI BILL)


Am norocul să mă număr printre aceia care în viaţă au avut parte de această transformare nemaipomenită. Când am intrat pe uşa AA-ului, singur şi disperat, eram dispus să cred tot ce auzeam. Unul dintre lucrurile pe care le-am auzit a fost: „Aceasta ar putea fi ultima ta mahmureală, sau poţi s-o iei de la capăt iar şi iar”. Omul care a spus aceasta o ducea, în mod evident, mult mai bine decât mine. Mi-a plăcut ideea de a mă da bătut şi de atunci am început să trăiesc liber! Inima mea a auzit ceea ce mintea n-ar fi putut auzi niciodată: „Nu-i chiar aşa grav să fii neputincios în faţa alcoolului”. Sunt liber şi sunt recunoscător! >>


Twelve steps to freedom. Start with one.

Cum am fost

Nu puteam sa dorm noaptea.

Adormeam greu.
Ma trezeam in timpul noptii si, neputand sa mai dorm, ma dadeam jos din pat sa beau ceva. Pentru somn! Incercam apoi sa adorm si iar ma trezeam. Iar beam. De data asta pentru ca nu puteam sa dorm, ziceam eu.
Dimineata eram spart ...

Citeste mai departe:

DESPRE MINE


Sugestii pentru recuperare

Sugestii pentru recuperare 1


ABSTINENTA - 
pe primul loc in viata noatra

Motto:

<< ... un singur scop primordial, acela de a rămâne abstinenţi şi de a transmite mesajul alcoolicilor care mai suferă.>>

First things first- Primele lucruri mai întâi

Abstinenta noastră este cel mai important lucru în viața noastră, fără excepție. Gândirea noastra ne-ar putea spune că locul de muncă, viața de acasă, de familie sau multe alte lucruri ar avea o prioritate mai mare în viața noastra. Dar e bine sa luam în considerare un lucru: dacă pierdem abstinenta s-ar putea sa nu mai avem nici loc de muncă, nici familie, nici sanatate, nici chiar viața. Ca dependenți care suferă de o boală cronică și primară, prioritatea noastră trebuie să fie întotdeauna recuperarea și sănătatea noastră. Vom vedea că, odată ce lucram programul, toate celelalte domenii ale vietii noastre se vor îmbunătăți. Prin practicarea principiului "First things first" ne reamintim ca prioritatea nr. 1 este sa stam departe de acel prim pahar. Nimic altceva nu este mai important, pentru că dacă pierdem abstinenta, cu siguranță și în mod inevitabil, vom pierde orice altceva.
Intr-un fel "First things first" este de bun simț. Suferim de o boală care ne pune în pericol viața, astfel incat avem nevoie sa ne punem intreaga energie și concentrare pe recuperare. Dar adictia, care este fundamental înrădăcinată în mintea noastră, face ca gândirea noastră sa incerce să ne păcălească să bem din nou. Gândirea noastră, mai ales la inceputul recuperarii, ne va spune că nu suntem alcoolici dependenti, ca nu e mare "scofală" cu starea noastra si că trebuie să rezolvam alte probleme din viața noastră mai întâi. Mulți dintre noi recidiveaza din cauza acestei iluzii. Vom începe să consumam din nou deoarece, după câteva luni în program, dintr-o dată credem că ne-am recuperat și prioritatea noastră devine un loc de muncă mai bun, o anume relatie sau altceva. Încă nu am învățat să pasim pe drumul recuperarii, dar noi dorim sa alergam ca la curse. Pentru a practica "First things first" e nevoie să păstram în minte că suntem alcoolici, ca nu exista vindecare, ci doar recuperare, și de aceea avem nevoie să avem grijă sa punem recuperarea pe primul loc, mai presus de orice altceva.


 Sugestii pentru recuperare 2


A trăi in intervalul zilei prezente


 Motto: Progres, nu perfectiune

 

2- One day at a time - Fiecare zi la timpul ei


Unul dintre cele mai importante instrumente pentru prevenirea recidivei este înțelepciunea găsită în sloganul "One day at a time". Se subliniaza intelepciunea lui "a ramane in prezent". Ne straduim să nu ne facem griji cu privire la ziua de ieri sau cea de mâine, iar acest lucru ne ajută să rămânem concentrați pe recuperare. Mulți dintre noi au recidivat deoarece ideea unei vieți fără bautura a fost copleșitoare; ne facem griji că nu vom fi niciodată în stare să facem față fără sa bem ceva. Dar dacă ne ținem de Fiecare zi la timpul ei  - uneori poate chiar o oră sau un minut la un moment dat - ne concentrăm pe ceea ce putem face chiar acum pentru a rămâne abstinenti. Adevărul este că astăzi este tot ce avem oricare dintre noi. Nimeni nu știe ce va aduce mâine și ieri nu putem schimba pentru ca a trecut.

Această sugestie, la fel ca si altele, nu este doar pentru nou-veniți. Practicarea "fiecare zi la timpul ei" amintește celor cu mulți ani de abstinenta că vechimea in recuperare este irelevantă atunci când vine vorba de alcoolism. Chiar și după ani de zile trebuie să lucrăm programul nostru zilnic in 12 pasi. Ne amintește să păstram întotdeauna abstinenta ca o prioritate în viața noastră și sa nu ne complacem sau să devenim aroganti privind durata abstinentei noastre.
Principiul de a trăi in intervalul zilei prezente ne permite să ne gestionam viata și să ne menținem abstinenti. Când trăim în prezent, nu suntem împotmoliti în autocompatimire, mila de sine sau vinovatie pentru ceea ce s-a întâmplat în trecut. Nici nu ne petrecem timpul cu griji referitoare la ceea ce ar putea aduce ziua de mâine. Adevărul este că nu avem prea multă putere asupra acestor lucruri. Singurul lucru pe care îl avem este astăzi si astăzi este tot pentru ce suntem responsabili.

Astăzi, voi face ceva, indiferent cât de putin, care sa duca la schimbarea și dezvoltarea mea. Schimbarea se intampla pas cu pas, unul dupa altul.
Responsabilitatea mea este să continui să fac acești pași, oricât de mici în fiecare zi, zi dupa zi.
Astăzi voi face acest mic pas, chiar dacă eu nu simt in felul in care mi se prezinta. Un pas mic în fiecare zi inseamna progres.
Când reușesc să realizez chiar si un lucru mic pe care mi l-am propus să-l fac, în fiecare zi, pot simți că fac progrese în recuperarea mea.

Am invatat ca acțiunea precede de multe ori motivația. Când merg inainte și fac cate un pas mic în fiecare zi, dezvoltarea mea sigură și constantă motivează în continuare recuperarea mea.


 Sugestii pentru recuperare 3


3 - Easy does it - Ia-o usor

Recuperarea este mult mai mult decât a fi abstinent; este vorba despre schimbarea comportamentului nostru adictiv și a întregii noastre atitudini față de viață. Acest lucru nu se întâmplă peste noapte și necesită răbdare. Deși traim fiecare zi la timpul ei, călătoria în procesul de recuperare este de lunga durata - nu cerem perfecțiunea si nu ne pedepsim daca facem greșeli de-a lungul drumului. Ne dam credit in lucrul cu programul și facem ce ne sta in putinta sa ramanem in recuperare. Când practicam "Ia-o usor" ii dam o provocare naturii noastre adictive. Ca si dependenți avem tendinta de a fi compulsivi. Avem tendința de a merge la extreme - dorind mereu perfecțiunea, mereu dorind mai mult, cerând întotdeauna ca lucrurile sa se intample chiar acum și cum vreau eu. Avem tendința de a exagera in tot ce facem. Ne lipsește ritmul normal pe care il au non-alcoolicii în viața lor, iar rezultatul este ne-am pregatit pe noi înșine pentru eșec. Sa ne aducem aminte de lucrurile extreme pe care le-am facut pentru a face rost de bautura și drama experimentata ca rezultat al căutărilor compulsive a unei realitati iluzorie.
Când practicam "Ia-o usor", devenim realiști cu privire la așteptările noastre de recuperare - și ceea ce ar trebui să facem pentru a menține recuperarea. Incepem sa renuntam la modul nostru de a fi prea ambițios, anxios și suferind de un sentiment nesfârșit de urgență - toate trăsături comune pentru persoane compulsive ca noi. "Ia-o usor" înseamnă a lua în considerare faptul că suntem în recuperare de o boala numita alcoolism, ceea ce necesita grija si atentia noastra zi cu zi și cu masura.
"Ia-o usor" este un ghid bun pentru toată lumea în recuperare, dar poate fi deosebit de valoros pentru cei care sunt la inceput, când exista tendinta de a da inapoi și sunt copleșiți de perspectiva unei vieți fără bautura. Ne reamintește să fie atenți la starea noastră și să nu avem așteptări prea mari fata de noi înșine. Ne reamintește că tot ce trebuie să facem astăzi este de a nu consuma și de a evita orice lucru care ar putea pune în pericol recuperarea noastră. Acceptăm că suntem responsabili pentru recuperarea noastră și că orice altceva poate aștepta.

Unele sugestii care pot ajuta in practicarea "Ia-o usor" în procesul de recuperare sunt:

a) Nu compara recuperarea ta cu a altora
Nu încerca să realizezi prea mult prea repede. În schimb, pastreaza o atitudine realistă cu privire la ce să te așteptăi în recuperarea ta. Unii o fac mai bine sau mai rău decât tine, așa că a te compara sau judeca progresul recuperării tale este inutilă. S-ar putea chiar sa te setezi pe dezamăgire și recidivă în cazul în care începi să-ti imaginezi că alții fac mai bine decât tine. Recuperarea nu este o cursă. Fă partea ta să rămâi abstinent și nu-ti bate capul cu ce fac altii. Progresul nu inseamna sa dovedesti altora cat de bine te descurci în recuperare. Fa totul cat poti de bine si da-ti credit ca vei reusi.

b) Nu duce lucrurile la extrem
Suntem oameni care tind să fie sensibili, usor de ranit, rebeli și suspiciosi. Putem fi aroganti și sa incercam sa controlam noi totul. Insistăm sa avem dreptate și vrem ca lucrurile sa se petreaca cum vrem noi, iar rezultatul este ca ii suparam pe cei din jurul nostru. Când aducem aceste atitudini în comunitate vrem să spunem altora cum trebuie lucrat programul. Sau devin o sursă de discordie la întâlniri pentru că dorim ca lucrurile sa se faca in felul nostru. Toate acestea sunt atitudini ignorante și arogante care își au originea în boala noastră de dependență. In felul acesta ii ranim pe ceilalti si ne ranim pe noi insine.

c) Nu lasa surexcitarea sau frica sa te duca la extrem
Ca si dependenti avem dificultăți în gestionarea sentimentelor noastre și asta poate permite emotiilor sau temerilor să ne conducă pe căi greșite. Putem deveni brusc surexcitati de o anume actiune riscanta risc și - fără a tine cont de ce are nevoie recuperarea noastră în primul rând - ne lasam condusi de ea, pentru ca mai apoi sa ne lasam coplesiti, sa devenim dezamăgiti și sa dam cale libera unei recidive.

d) Preda situația Puterii Superioare
În procesul de recuperare cu programul in 12 pas avem un Dumnezeu, asa cum il intelegem noi, care ne ajuta cu orice probleme sau dileme. Credința noastră în Dumnezeul nostru și încrederea noastră în El ne va îndruma catre măsurile pe care sa le luam pentru a ajunge la o soluție.


Sugestii pentru recuperare 4


4 - Hungry, Angry, Lonely, Tired – H.A.L.T.

- Infometat, Suparat, Singur, Obosit 

Acordam o atentie speciala sa nu fim prea infometati, prea supărati, prea singuri sau prea obositi, pentru ca acestea sunt condiții care ne fac vulnerabili la o recidiva. Gândirea noastră nu mai este tocmai lucida și lasam garda jos. In recuperare invatam sa acordam atenție acestor semnale și să practicam modalități sănătoase pentru a satisface nevoile noastre și a rezolva problemele. Când am fost activi in ​​dependenta noastra, nu aveam alta nevoie in afara bauturii; aceasta a fost singura noastră preocupare. Alcoolul a tocit cele mai multe dintre simturile noastre si nu mai simteam nimic cu excepția ametelii - și lucrul acesta s-a accentuat pe măsură ce am abuzat de alcool. Dar acum suntem în recuperare și devenim din ce in ce mai "normali" în actiunile și simțurile noastre; trebuie să fim atenți la nevoile noastre umane. Lucrul acesta face parte din principiul de auto-ingrijire si auto-responsabilitate al recuperarii - adică, să mancam atunci când ne este foame; sa simtim furia noastră și să o procesam lucrând Pasul 4 sau vorbind cu sponsorul nostru; sa mergem la o întâlnire sau sa sunam un prieten aflat si el in recuperare atunci când ne simtim singuri; și sa dormim sau sa ne odihnim atunci când suntem obositi. Procedând astfel, nu numai că vom face fata vietii intr-un mod sănătos, dar vom putea sărbători revenirea noastră intre oameni!


 Sugestii pentru recuperare 5


Nu te complica!


Motto: Progres, nu perfectiune


5- Keep it simple - Păstrăm simplitatea


Ca si dependenți, avem tendința de a complica lucrurile. Exagerăm chestiuni banale și apoi suntem obsedati de ele sau ne asumam prea multe sarcini și apoi ne miram ca ne-am pierdut concentrarea. Ducem la extrem lucrurile și cerem perfecțiune în toate domeniile vieții noastre, inclusiv de la cei din jurul nostru. Iar atunci când lucrurile nu merg conform planului, o vom folosi ca o scuză pentru a bea. Principiul "păstreaza simplitatea" ne ajută să ne reamintim că energia și efortul nostru ar trebui să se concentreze pe recuperare.
Putem practica principiul "păstreaza simplu", pentru a se evita sa ne lasam coplesiti de cerintele vietii - si ne invata sa nu mai punem presiune pe noi înșine. De exemplu, putem evita așteptări nerealiste privind recuperarea fizica sau mentala imediata sau privind convingerea ca pagubele din trecutul nostru vor fi șterse peste noapte. In schimb putem afla liniste în faptul că am găsit ceva care ne ține departe de pahar și încredere ca programul ne va ajuta sa ne recuperam în timp. De asemenea, vom evita sa avem așteptări imposibil de mari pentru noi înșine. Atingerea unor ținte prea ambițioase - un loc de muncă exceptional sau o dragoste perfecta sau seninatate non-stop - este o rețetă pentru dezamăgire sau mai rău. In schimb, ne păstrăm viața simplă, ne acceptam limitările și umanitatea și ne bucurăm de viață în procesul de recuperare. A pastra simplu este esența creșterii în procesul de recuperare pentru a ne aduce aminte cine suntem, unde suntem și ce putem și ce nu putem face în acest moment al vietii noastre.
Programul in 12 pași este simplu. Se bazează pe câteva principii spirituale pe care trebuie să acceptam și să le aplicam zi cu zi. Si totuși, noi il complicam, gasim tot felul de scuze ca noi nu-l putem face sau nu il facem asa cum este sugerat, in felul acesta lipsindu-ne  pe noi insine de linistea si eliberarea pe care programul le poate aduce in viata noastraDacă "păstrăm simplu", concentrându-ne asupra unui singur lucru sau asupra unei parti dintr-un pas la un moment dat, imposibilul este transformat în posibil printr-o serie de sarcini mici, ușor de gestionat. Există o zicală "recuperarea este despre progres, nu perfecțiune" - un mare antidot pentru mințile noastre grandioase și perfecționiste.


Sugestii pentru recuperare 6


6- This too shall pass - Trece si asta


Practicarea principiului "Trece si asta" ne ajută sa tinem departe modul de gândire adictiva si aduce un sentiment de realitate și pastrare a proporțiilor in noua noastră viață. Cele mai multe dintre lucrurile pe care le simtim, mai ales în primele zile, sunt trecatoare - deși poate părea ca nu este asa la momentul respectiv. S-ar putea sa suferim simptome de sevraj mentale și fizice. Durerea poate fi atât de intensă încât credem că va dura pentru totdeauna și gândirea noastra va încerca să ne convinga că alcoolul este singurul lucru care poate aduce alinare. Dar, oricat de greu ar putea fi la momentul respectiv, simpla reamintire a faptului că "Trece si asta" ne poate scuti de panică și ne poate ajuta să suportam aceste sentimente teribil de incomode. În astfel de momente putem fi foarte plini de compasiune pentru noi insine. Ne putem spune ca aceste simptome sunt necesare si le suportam pentru a ne elibera de dependenta. Uneori obsesia si pofta de a consuma ne poate copleși și vom crede că nu avem incotro si trebuie sa bem. Ne vom intreba daca vom fi vreodată liberi de aceste impulsuri. Dar, e necesar sa ne reamintim că astăzi avem soluția, suntem printre oameni care au trecut prin aceste aceleași încercări și au reusit stea departe de pahar de ani de zile. Ne spunem doar că "Trece si asta". Șansele ca obsesia și pofta sa treaca cresc dacă impartasim la o întâlnire sau discutam cu sponsorul nostru sau cu un prieten din Comunitate.
Uneori, s-ar putea sa fim bombardati cu probleme ale vieții: dificultăți financiare, tulburări economice, un divort sau o cearta cu partenerul nostru - toate acestea ne pot coplesi. Am putea crede că nu le putem face fata și am vrea sa ne ocupam de ele în felul nostru, cu care ne-am obișnuit si sa bem. Cert este că acum că ne-am eliberat de efectele alcoolului, vom avea sentimente, atât bune, cat și rele. Este posibil să fi uitat cum este sa avem sentimente sau cum să le procesam. Dar gandul că cei 12 pași ne oferă instrumente pentru a face fata sentimentelor noastre și problemelor de viață, ne poate ajuta să ne revenim si sa ne simțim în largul nostru. 
Sau am putea crede că tocmai pentru că acum suntem în recuperare, viața nu va mai avea suisurile și coborâșurile pe care le are in mod obisnuit. Dar viața merge mai departe, lucrurile se intampla, uneori chiar mai mult, pentru noi care suntem la inceputul recuperarii, deoarece în cele din urmă, suntem față în față cu consecințele vieții noastre de alcoolici activi. In momente ca acestea, principiul "trece si asta", ne ofera o perspectivă mai largă. Cel mai important lucru este că nu ne atingem de pahar în fața dificultăților vieții, lucru care este o mare realizare și un miracol în sine. 
La urma urmei, ne putem întreba cu cea mai mare onestitate: cât de semnificative sunt problemele în recuperare în comparație cu problemele noastre atunci când eram activi în alcoolismul nostru? Si nu ar deveni ele si mai mari, nu am înrăutății lucrurile și mai mult daca am bea pentru a le face față?


Sugestii pentru recuperare 7


Motto:

 Accept indrumarea si nu ma mai opun. 

7- Let go and let God - Dă drumul și lasa-L pe Dumnezeu 

Practicarea acestui principiu în viața de zi cu zi ajută la eliberarea unei parti din povara pe care o avem de dus in recuperare și viață în general. Realizam ca nu avem răspunsuri la toate problemele vieții și că, uneori, trebuie să fim umili și să recunoastem lipsa de putere în fața unor dificultăți. Răspunsul, dacă este să vină, trebuie să fie prin intermediul unui Dumnezeu, asa cum il intelege fiecare. Nu trebuie inteles insa gresit acest principiu în procesul de recuperare. "Dă drumul și lasa-L pe Dumnezeu" nu înseamnă că ar trebui să stam și să așteptam ca Dumnezeu să ne scape de toate grijile și necazurile noastre. Facem partea noastra si tot ce ne sta in putinta pentru a face față problemelor. Luăm măsurile necesare, de obicei lucrând unul dintre Pași - și apoi lasam Puterea noastra superioara să ne arate rezultatele cand crede de cuvinţă. În acest fel simțim ușurare, constienti fiind ca am luat măsurile necesare și am făcut tot ce puteam face. Apoi putem da drumul fricilor, grijilor și anticiparilor nerealiste, dobandind încredere în planul lui Dumnezeu pentru viața noastră.
Când practicăm "Dă drumul și lasa-L pe Dumnezeu", restrictionăm voia proprie - acel impuls adictiv din noi care impune ca lucrurile sa se intample cum vrem noi, cand vrem noi. Cunoastem ce rezultate am avut în trecut; știm cum era viața când consumam alcool; ne amintim starea mizerabilă, viaţa haotica si durerea de pe vremea in care mergeam pe voia proprie. Dar când vedem rezultatelele dupa ce lasam sa se faca voia Lui, capatam incredere si ne intarim credinta ca El stie mai bine care este interesul nostru, chiar dacă noi nu vedem sau nu intelegem asta in momentul respectiv. Atunci când lucrăm principiul "Dă drumul și lasa-L pe Dumnezeu sa lucreze" practicăm credința în Dumnezeul nostru, o credință care duce la o creștere spirituala si la intarirea contactului constient, catre o relație mai profundă cu El. Dacă Dumnezeu ar putea veni să ne vorbească direct, ne-ar spune că ne iubește și are interesul nostru la inima. 
Tot ce trebuie să facem este de a da drumul voii noastre și sa il lasam pe El să-și facă treaba!


 Sugestii pentru recuperare 8


8 - Live and let live - Traieste și lasă-i să trăiască

"Traieste si lasa-i sa traiasca" este principiul care reprezinta cheia relatiilor interumane. Este atitudinea pe care ar trebui să o adoptăm față de alții, atât în ​​comunitate, cat și în afara ei, dacă dorim sa traim o viață liniștită. Ne amintește că nu noi suntem Dumnezeu pe Pamant și nu știm noi ce e mai bine pentru toată lumea - o atitudine care ne-a lipsit în zilele noastre de consum și care ne-a condus întotdeauna la dezacorduri și conflicte. Dar când intram în recuperare și începem să ne acceptam pe noi insine asa cum suntem, putem extinde același respect și curtoazie asupra altora în ciuda slabiciunilor și defectelor lor. De exemplu, putem accepta că ceilalti din Comunitate au dreptul de a alege propria lor cale în recuperare, că fiecare dintre noi are dreptul la propriile lui greșeli și experiențe. La urma urmei, cine suntem noi să decidem modul în care aceştia ar trebui să trăiască recuperarea si viața lor?
Adesea menționată ca Regula de Aur în Comunitatea AA, "Traieste și lasă-i să trăiască", este un principiu prin care practicăm umanitatea și umilința noastră de a nu critica, judeca sau condamna pe alții. Fiind pe deplin conștienti de propriile noastre slabiciuni, nu mai simțim nevoia de a controla sau de a încerca să-i facem pe alții sa se conformeze cu modul nostru de gândire. Nu ne mai lasam prinsi în problemele oamenilor si nu mai încercam să le rezolvam noi pe toate - iar apoi sa devenim resentimentari cand ei resping sfatul sau ajutorul nostru. Respectăm modul în care trăiesc ceilalti și dam valoare modului în care ne trăim propria noastră de recuperareCând practicăm toleranța față de alții suntem liberi să ne concentram pe recuperarea proprie și pe construirea unei vieți mai bune. Practicarea acestui principiu ne poate ajuta sa incheiem multe dintre conflictele din viața noastră și sa nu incepem altele noi, pentru că suntem concentrati pe treaba noastra și si suntem dispusi sa ii lasam si pe ceilalti să trăiască așa cum doresc.
La inceputul recuperarii noastre, practica "Traieste și lasă-i să trăiască" ne ajută să rămânem concentrați pe propria recuperare. Acceptam mai usor ca suferim de o boală fata de care nu avem nici o putere și ca va trebui sa ne traim viata pe baza unor repere spirituale pe care trebuie sa le practicam pentru a ne recupera. Permitand altora "să trăiască", putem extinde aceeași înțelegere față de membrii noștri din Comunitate, astfel incat nu numai că acceptam calea lor în recuperare, dar si invatam și luam aminte la experiențele lor.
Câteva din modalitățile prin care se poate practica principiul "Traieste și lasă-i să trăiască" în recuperare sunt:
1. Nu bârfiţi 
2. Nu criticați si nu-i judecati  pe ceilalți 
3. Nu încercați să-i schimbați pe alții 
4. Nu va autojustificati nici un fel de resentimente.Sugestii pentru recuperare 9


9 - Pass it on - Da mai departe

Practica "Da mai departe" este esența spirituală a Programului in 12 pasi si are la baza dragostea și de serviciul. Când îi ajutăm pe alții - fie prin a lucra programul, fie prin a face un lucruri simple cum ar fi stivuirea scaunelor la finalul întâlnirii - nu numai că ne ajutam pe noi insine sa ramanem abstinenti dar ne exprimam recunoștința față de un program care ne-a fost daruit gratis. Fiind de folos altora, începem să ne prețuim pe noi insine; simțim camaraderie și ca facem parte dintr-o societate care are grijă de noi.
Paradoxal, cu cât mai mult îi ajutăm pe alții, cu atat mai puternica devine propria noastră recuperare. Concentrându-ne pe "a da mai departe", vom ieși din autocompatimire. Nu mai suntem pierduti în trecut sau în viitor. Trăim mai mult în prezent și ne simțim recunoscători pentru ceea ce avem. Obținem un sentiment de echilibru cu privire la problemele noastre și ne simtim înrădăcinati în procesul nostru de recuperare.

In primele zile ale recuperarii am putea crede ca nu prea avem ce da mai departe si nu avem cum sa ii ajutam pe ceilalti, dar acest lucru nu este așa. Mulți dintre noi, aflati de mai mult timp in recuperare, am beneficiat în mare măsură ascultand experiența celor nou-veniți, pentru că ei ne amintesc de stare in care am fost când am ajuns aici și cât de ușor am putea sa ne intoarcem la ce a fost. Uneori, când ascultam nou-veniți împărtășind cu sinceritate despre greutățile și dilemele cu care se confruntă, ne reamintim de greutățile si suferinta prin care am trecut si noi. Devenim recunoscători pentru program și viața liberă și senină pe care o trăim astăzi. În calitate de nou-veniți in Comunitate putem fi cea mai bună sursă de sprijin pentru un alt membru în circumstanțe similare. De multe ori am putea crede că oamenii aflati de mai mult timp in recuperare sunt "prea bine recuperati", sau nu vor înțelege lucrurile prin care trecem. Dar, impartasind dilemele și experiențele noastre cu un coleg nou venit poate fi cel mai bun mod în care putem să il ajutam pe el si pe noi insine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu