BLOGUL LUI

Stefan -

MINDFUL ADDICT

MESAJE DE RECUPERARE

Parerile exprimate pe acest blog sunt personale si nu implica in niciun fel Comunitatea AA.

.

.

.

MESAJ:


INTRAND INTR-O NOUA DIMENSIUNE

<< În ultimele stadii ale alcoolismului, voinţa de a rezista ne-a părăsit. Cu toate acestea, când recu­noaştem că am fost învinşi cu desăvârşire şi suntem gata să încercăm principiile AA, obsesia ne pără­seşte şi pătrundem într-o nouă dimensiune – liber­tatea sub tutela lui Dumnezeu, aşa cum Îl înţelegem noi.

(ÎN VIZIUNEA LUI BILL)


Am norocul să mă număr printre aceia care în viaţă au avut parte de această transformare nemaipomenită. Când am intrat pe uşa AA-ului, singur şi disperat, eram dispus să cred tot ce auzeam. Unul dintre lucrurile pe care le-am auzit a fost: „Aceasta ar putea fi ultima ta mahmureală, sau poţi s-o iei de la capăt iar şi iar”. Omul care a spus aceasta o ducea, în mod evident, mult mai bine decât mine. Mi-a plăcut ideea de a mă da bătut şi de atunci am început să trăiesc liber! Inima mea a auzit ceea ce mintea n-ar fi putut auzi niciodată: „Nu-i chiar aşa grav să fii neputincios în faţa alcoolului”. Sunt liber şi sunt recunoscător! >>


Twelve steps to freedom. Start with one.

Cum am fost

Nu puteam sa dorm noaptea.

Adormeam greu.
Ma trezeam in timpul noptii si, neputand sa mai dorm, ma dadeam jos din pat sa beau ceva. Pentru somn! Incercam apoi sa adorm si iar ma trezeam. Iar beam. De data asta pentru ca nu puteam sa dorm, ziceam eu.
Dimineata eram spart ...

Citeste mai departe:

DESPRE MINE


Modelul Minnesota - Programul Sf. Dimitrie

<< 

DE LA AA LA MODELUL MINNESOTA    
                      
De-a lungul anilor au evoluat diferite moduri de a incorpora cei 12 Pasi in tratament.
O adoptare majora a modelului initial dezvoltat de modelul Willmar State Hospital din Minnesota este cunoscut ca modelul Minnesota. Inainte de anii '80 acesta a fost modelul de baza pentru aproape toate programele care tratau alcoolicii sau alti pacienti dependenti de anumite substante.
Scopul modelului Minnesota include indepartarea de simpla ingrijire a alcoolicilor, clarificand distinctia dintre dezintoxicare si tratament si identificand o varietate de elemente de ingrijire din interiorul unui program.
Continuitatea componentelor de ingrijire include in general un centru de diagnostic si consultanta de specialitate, un program de reabilitare primar la domiciliu, un program extins de ingrijire, un program intermediar de ingrijire la domiciliu, un program de ingrijire ambulatoriu ( diagnostic, primar si extins) si un program familial dupa aplicarea ingrijirii.
Mai departe, Fundatia Hazelden a modificat acest model de ingrijire, care a precedat inrolarea intr-un program de ingrijire primar, incluzand mai multe zile de dezintoxicare intr-o camera separata.
Modelul Minnesota a incercat sa dezvolte un mediu de recuperare intr-un cadru izolat de viata cotidiana, adesea la tara, pentru cateva luni.
Abordarea care a evoluat a fost structurata la nivel superior si includea dezintoxicarea, evaluarea psihologica, caile de tratament general si individualizat, terapie de grup, seminarii, consiliere, si  de asemenea, consultanta de apecialitate pe domeniile medical, psihiatric si social, dupa caz. Terapia de grup era considerata principala tehnica terapeutica. S-a pus accent pe folosirea rezidentilor mai vechi si avansati pentru a impartasi din experienta lor si pentru a oferi cunostinte si aprecieri pacientilor.
Cei 12 Pasi au fost studiati cu atentie, si intalnirile AA au fost tinute in cadrul tratamentului.
S-a intentionat ca programul primar de ingrijire sa dureze maxim 60 de zile la domiciliu, in speranta ca un mediu protectiv si lipsit de stress, indepartat de viata cotidiana traditionala, ar putea usura procesul de recuperare ( insanatosire ).
La inceputul anilor '60, Hazelden a dezvoltat o versiune a programului de 21 de zile; apoi companiile de asigurare au stabilit 28 de zile ca termen de rambursare cu scopul de a asigura o acoperire suficienta.
Aceasta versiune prescurtata a avut in vedere tratamentul intensiv ca un effort multidisciplinar, in care medicul, asistenta, psihiatrul, psihologul, consilierul si administratorii erau direct implicati.
Reabilitarea se raeliza dupa un tratament intensiv realizat de o echipa nonmedicala si coordonat de un consilier .
Participarea la AA pentru pacienti si la Al-Anon pentru membrii familiei incepea in timpul tratamentului si tinea, in mod ideal, timp de doi ani dupa tratament. Mai specific, componentele tratamentului erau:
·        O puternica orientare AA
·       Consilieri experimentati pe probleme de alcoolism, ca terapeuti primari
·        Testarea psihologica si evaluarea psihosociala
·        Ajutor medical si psihiatric pentru bolile coexistente
·        Terapeuti specializati in metode sistematizate de tratament incluzand terapia gestaltista, psihodrama, terapia realitatii, analiza tranzactionala, terapia comportamentala, terapia activitatii si managementului stresului
·        Folosirea modelului terapeutic si a interventiei in situatie de criza
·        Terapia sistemica, in special pentru subiecti, mai tarziu incluzand si membrii familiei. 

>>


http://www.sfdimitrie.ro/despre-noi/abordarea-noastra/


Modelul Minnesota sau abordarea

bio-psiho-socio-spirituala in recuperarea din adictii


Dependenţa faţă de o substanţă este văzută ca o boală tratabilă (conform atitudinii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii începând din 1956). Perspectiva asupra bolii nu este însă una oarecare, ci una integrativă: alcoolismul este o afecţiune bio-psiho-socio-spirituală care solicită o intervenţie la nivel bio-psiho-socio-spiritual.
Abordarea folosită de programul nostru se bazează pe modelul multi-disciplinar Minnesota. Acest model multi-disciplinar care îmbină consilierea cu resursele comunitare şi grupurile de Alcoolici Anonimi s-a dovedit a avea cea mai mare rată de eficienţă, conform experienţei statelor vestice, de cca. 64%, spre deosebire de doar 5% eficienţă curelor de dezintoxicare în Clinicile de Psihiatrie, 28% rată de succes pentru programele bazate pe metode cognitiv-comportamentale şi 48% rată de succes pentru grupurile de Alcoolici Anonimi. Elementele definitorii ale acestei abordări sunt:
  1. Conceptul de boală al adicţiei; dependenţa este văzută ca o boală tratabilă
  2. 12 paşi: set de principii spirituale ce pot fi “traduse” sau integrate în munca specializată; de ex., recunoaşterea neputinţei în faţa alcoolului (pasul 1) reprezintă de fapt admiterea existenţei unei probleme cu alcoolul, etc.
  3. Accentul se pune pe grup / comunitate, şi nu pe individual.
  4. Echipă multi-disciplinară (consilier în adicţie, asistent social, consilier spiritual, consilier familial, psiholog, medic, etc.)
  5. Implicarea familiei în procesul de recuperare în vederea re-integrării familiale a alcoolicului şi a creşterii şanselor acestuia de a se menţine abstinent.
  6. Consiliere individuală în vederea planificării tratamentului şi a particularizării lui pentru fiecare client în parte; anticiparea problemelor funcţie de ceea ce ştim deja despre situaţia bio-psiho-socio-spirituală a clientului şi prevenirea lor sau dobândirea de abilităţi pentru rezolvarea lor.
  7. Folosirea resurselor comunitare de menţinere a abstinenţei; participarea la Alcoolicii Anonimi / Al-Anon. Pentru mai multe informatii despre alcoolicii Anonimi, puteti accesa pagina oficiala a AA in Romania www.alcooliciianonimi.ro
                                                 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu