BLOGUL LUI

Stefan -

MINDFUL ADDICT

MESAJE DE RECUPERARE

Parerile exprimate pe acest blog sunt personale si nu implica in niciun fel Comunitatea AA.

.

.

.

MESAJ:


INTRAND INTR-O NOUA DIMENSIUNE

<< În ultimele stadii ale alcoolismului, voinţa de a rezista ne-a părăsit. Cu toate acestea, când recu­noaştem că am fost învinşi cu desăvârşire şi suntem gata să încercăm principiile AA, obsesia ne pără­seşte şi pătrundem într-o nouă dimensiune – liber­tatea sub tutela lui Dumnezeu, aşa cum Îl înţelegem noi.

(ÎN VIZIUNEA LUI BILL)


Am norocul să mă număr printre aceia care în viaţă au avut parte de această transformare nemaipomenită. Când am intrat pe uşa AA-ului, singur şi disperat, eram dispus să cred tot ce auzeam. Unul dintre lucrurile pe care le-am auzit a fost: „Aceasta ar putea fi ultima ta mahmureală, sau poţi s-o iei de la capăt iar şi iar”. Omul care a spus aceasta o ducea, în mod evident, mult mai bine decât mine. Mi-a plăcut ideea de a mă da bătut şi de atunci am început să trăiesc liber! Inima mea a auzit ceea ce mintea n-ar fi putut auzi niciodată: „Nu-i chiar aşa grav să fii neputincios în faţa alcoolului”. Sunt liber şi sunt recunoscător! >>


Twelve steps to freedom. Start with one.

Cum am fost

Nu puteam sa dorm noaptea.

Adormeam greu.
Ma trezeam in timpul noptii si, neputand sa mai dorm, ma dadeam jos din pat sa beau ceva. Pentru somn! Incercam apoi sa adorm si iar ma trezeam. Iar beam. De data asta pentru ca nu puteam sa dorm, ziceam eu.
Dimineata eram spart ...

Citeste mai departe:

DESPRE MINE


miercuri, 18 octombrie 2017

PASUL 1 - Azi: Carticica rosie

PASUL UNU:
Am admis ca eram neputinciosi in fata alcoolului, ca nu mai eram stapani pe viata noastra.
Barbatii si femeile care sunt alergici la alcool si care persista in folosirea acestuia in mod compulsiv ca urmare a viciului, se imbolnavesc in cele din urma,  de o boala unica. Aceasta boala este cunoscuta in medicina sub numele de alcoolism; este unica prin faptul ca afecteaza individul fizic, mental si spiritual.
     Pasul Unu descrie pe scurt enigma patetica a unui bautor inrait care a contactat aceasta boala, fata de care este complet neputincios. 
     Bautorii din aceasta categorie considera alcoolul o necesitate fizica;  ei maresc gradual consumul acestuia in detrimentul produselor nutritive adecvate. Aceasta practica induce deficiente nervoase si fizice, in mod cert nefavorabile sanatatii si confortului lor. 
     Studierea PASULUI UNU se preocupa de partea imbolnavirii fizice   de  alcoolism.*
     Putini alcoolici au acordat un studiu inteligent problemei lor cu bautura. Ei recunosc cu greu ca trebuie sa renunte si continua sa bea. 
   Starile severe de "mahmureala" ii fac sa realizeze ca disconfortul lor se datoreaza in parte unei deficiente fizice, dar putini recurg la "scalparea cainelui care i-a muscat" si continua fie sa traga o noua betie, fie - in cele din urma -  sa clacheze,
* Nevoia unei evaluari realiste a starii noastre fizice este subliniata in paragrafele doi, trei, pag.XXIV, in "Opinia Doctorului" din cartea Alcoolicii Anonimi. Cititi-o intati, apoi studiati intregul capitol cu atentie.
torturati de consecintele mentale si fizice ale bautului.
 

     Alcoolicul traieste intr-o sclavie impulsiva, deoarece alcoolul ii ofera singurul mijloc pe care il cunoaste prin care viata devine suportabila sau prin care isi poate calma nervii chinuiti. Traiul in aceste conditii ii face in curand viata de necontrolat. 
     Indreptarea acestei stari este o problema serioasa de care trebuie sa ne preocupam imediat. Adaptarea – aparent irealizabila – in mod satisfacator la o existenta normala in abstinenta, poate fi totusi realizata daca suntem cinstiti in dorinta de a elimina definitiv alcoolul din viata noastra. 
     Fondatorii asociatiei Alcoolicii Anonimi au identificat neputinta lor in fata alcoolului ca pe "incapacitatea de a renunta la el indiferent de cat de mare este dorinta sau necesitatea de a o face". Ei au schitat un remediu sub forma Programului de Doisprezece Pasi. Acest program alcatuieste un "Mod de viata". El ii reda alcoolicului sanatatea si abstinenta, aducandu-i o pace sufleteasca  si o fericire, necunoscute pana acum. 
     Prin incercari si erori, fondatorii au pus la punct detaliile unei filosofii simple dar sigure pentru recuperarea din  alcoolism. Recuperarea este posibila, dar vindecarea nu poate fi realizata. Barbatul sau femeia care au devenit alcoolici nu vor putea fi niciodata bautori care se pot controla. Ei au dezvoltat o boala grava asupra careia rezistenta lor mentala si fizica scazuta este neputincioasa. Controlul asupra alcoolului a disparut. Consumul continuu de alcool duce acum numai la imbolnavire fizica si comportament nesanatos. Acestia sunt intr-adevar niste oameni bolnavi.
     Experienta a dovedit ca recuperarea din  alcoolism este posibila astfel:
 

    1. Avand o dorinta sincera de a renunta la bautura.
     2. Recunoscand si crezand in adancul inimilor noastre ca suntem neputicinciosi in fata alcoolului.
     3. Clasificand alcoolul drept o otrava lenta, dar mortala.
     4. Considerandu-ne pacienti aflati sub tratament in programul A.A.
     5. Vazand in alcoolism o boala a trupului, a mintii si a spiritului. 
     6. Ocupandu-ne sa intelegem cum il afecteaza alcoolul  pe alcoolic.
     7. Realizand faptul ca suntem alcoolici.
     8. Invatand, practicand si avand incredere in cei Doisprezece Pasi din cadrul programului A.A.
     9. Avand credinta ca putem invinge alcoolismul, dar ca nu vom mai putea sa bem niciodata.
     10. Castigand o cunoastere de nespecialist asupra alcoolismului in masura in care acesta ne afecteaza sanatatea si mentalitatea.
     11. Folosind aceasta cunoastere si intelegere a bolii noastre nu numai pentru a ajunge la abstinenta, dar si pentru a ne pazi pe viitor de pericolul  reintoarcerii la bautura.
     12. Realizand partial acest lucru prin pastrarea in mintea noastra a unei imagini a vietii de necontrolat pe care alcoolul o cere de la noi si neputinta noastra fata de acesta. 
    Viziunea de nespecialist si intelegerea alcoolismului este una simpla, bazata pe cateva fapte si intarita cu experientele proprii plus cunoasterea dobandita din contactul cu alti alcoolici. Urmatoarea discutie referitoare la alcoolism acopera pe scurt datele necesare unui incepator a carui   intelegere va creste in mod natural, pe masura ce isi face din programul Alcoolicii Anonimi un "Mod de viata".
 

     Natura a dotat fiecare barbat si femeie normala cu un corp destinat sa reziste rigorilor si stresului vietii de zi cu zi.
     O persoana sanatoasa poate indura multe greutati in conditiile cele mai nefavorabile, atata timp cat primeste oxigen, apa, destula mancare, relaxare si odihna adecvata. Tenacitatea umana de a retine "scanteia vietii" persista atata timp cat nu renuntam la aceste lucruri indispensabile.
     Atunci cand renuntam la oricare dintre acestea inducem o stare pe care natura nu o poate suporta mult timp. Mai devreme sau mai tarziu, deficientele se strecoara in trupurile noastre, se instaleaza stari nevrotice si tensiune nervoasa; sistemul nostru nervos dezechilibreaza echilibrul mental si, in cele din urma, murim din lipsa de odihna si  hrana.
     Alcoolismul stimuleaza o astfel de stare si o complica in continuare prin introducerea sistematica zilnica a toxinei otravitoare - alcoolul.
     Primele afectate sunt circulatia sangelui si celulele corpului, apoi creierul, pentru ca, in mod compulsiv, inlocuim hrana necesara unei sanatati normale, cu alcoolul otravitor.
     Aceasta otrava irita organismul complex al creierului si, in final, distruge natura defensiva a barierelor de protectie. Uneori deteriorarea fizica este destul de rapida, dar - in cazul celor mai multi alcoolici - se ajunge la alcoolism dupa o perioada de cativa ani, astfel incat acest lucru se vede numai in ultimele etape ale bolii, care agraveaza caderile fizice.
     Agravarea nu este sesizata de alcoolic. El nu este in stare sa vizualizeze aspectele riscante ale starii sale mentale sau fizice. Alcoolismul i-a redus gradual puterea de a discerne intre   bautul social si cel patologic. O schimbare insemnata a personalitatii, influentata in principal de o gandire negativa, conduce alcoolicul la consumul de bautura in cantitati tot mai mari. 
     Prietenii si rudele sunt foarte ingrijorate din cauza acestei schimbari a personalitatii. Nu insa si alcoolicul. Personalitatea sa exclude autocritica, permitandu-i doar corectii neinsemnate intr-un mediu normal cu care se afla intr-un mare dezacord.
     Recuperarea din alcoolism - raspunzator pentru vietile noastre de necontrolat - poate fi realizata atunci cand incetam cu bautura si ne intoarcem la o dieta echilibrata, normala si permanenta, dieta ce elimina complet alcoolul. "Nu exista scurtatura, inlocuitor sau alta cale de scapare pentru un alcoolic."
     Bautorii care se controleaza nu au nici o problema conformandu-se la aceasta procedura, dar bautorii care si-au pierdut controlul, care au rezistenta fizica scazuta si sistemul nervos distrus ar avea nevoie de ingrijire si ajutor medical pentru inceperea reabilitarii lor. 
     Multi dintre membrii care au ignorat importanta bunastarii lor fizice, ca pe un bun ce trebuie recuperat, n-au reusit sa invinga alcoolismul. Unii se pot recupera, dar incetinesc procesul daca nu se simt bine din punct de vedere fizic. 
     Credem ca toti alcoolicii ar trebui spitalizati dupa ce au cerut ajutor de la asociatia Alcoolicii Anonimi. Acest lucru nu este posibil in toate cazurile, asa ca membrii care nu pot primi ingrijiri medicale sunt indrumati sa consulte un doctor competent, care este specializat in diagnosticarea alcoolismului.
 

     Importanta acestui sfat nu trebuie subestimata. Alcoolicul este un om bolnav. El nu realizeaza acest lucru si doreste sa minimalizeze starea sa fizica. Acest lucru n-ar trebui permis de membrii mai vechi; ei ar trebui sa sublinieze necesitatea unui control fizic complet si sa verifice daca noul membru il face.
     Cei care neglijeaza masura simpla de precautie de a primi ingrijire medicala etica, sunt mai putin apti sa ajunga la o recuperare rapida din alcoolism.
     Alcoolicul a carui viata a devenit de necontrolat din cauza consumului necontrolat al bauturii, face un pas serios cand se identifica cu programul nostru si incearca sa-l faca "Modul sau de viata". Securitatea sa viitoare depinde de insusirea cu succes a programului A.A. ca "Mod de viata". Nu poate permite sanatatii sale fizice distruse sa-i diminueze sansele de recuperare; trebuie, deci, sa-si pazeasca sanatatea pentru ca o sanatate slaba il poate reintoarce la bautura.
     Noul membru ar face bine sa investigheze diversele faze ale alcoolismului care se potrivesc cazului sau; ar trebui sa admita faptul ca este  alcoolic si sa discute problemele sale cu membrii mai vechi care doresc intotdeauna sa ofere sfat si ajutor. 
     Invatati sa priviti alcoolismul ca pe o imbolnavire a sistemului nervos, datorita folosirii excesive a alcoolului. Reflectati asupra neputintei fata de aceasta boala. Studiati un numar de teste din domeniul psihologic si medical ce identifica alcoolicii. Recunoasteti ca "nu va descurcati". Ganditi-va la incapacitatea voastra de "a bea sau a renunta"; amintiti-va ca incapacitatea voastra de a renunta in fata unui dezastru iminent, daca continuati, va defineste drept alcoolic. Necesitatea unui pahar de bautura "in dimineata de dupa" este comuna majoritatii alcoolicilor. Exista multe alte forme de identificare ale alcoolicului - preocupati-va sa invatati unele dintre acestea.
 

     Fondatorii Alcoolicilor Anonimi au inteles ca membrul va trebui sa-si dea seama de boala lui fizica si sa primeasca ajutor medical inainte de a-si concentra intreaga capacitate mentala asupra cerintelor spirituale necesare programului nostru.  Sanatatea fizica este o necesitate, dar constituie doar primul pas al recuperarii din alcoolism. 
     Pasul Doi ne indica tipul de ajutor la care au recurs fondatorii nostri pentru a se insanatosi, care reprezinta urmatorul pas din programul A.A.
 

MEDICAMENTELE 
     In mod ocazional, unii dintre noi au recurs la medicamente pentru a-si oferi comfort fizic sau pentru a adormi. Aceasta practica este interzisa alcoolicilor, cu exceptia acelor cazuri rare in care un doctor specializat in tratarea alcoolismului, prescrie si supervizeaza un astfel de tratament. 
     Traim conform principiilor A.A. pentru a ne dezvolta personalitati bine integrate, normale, care exclud folosirea narcoticului numit alcool. Medicamentele impiedica aceasta schimbare a personalitatii. Ele ne denatureaza gandirea. Devin prea curand un inlocuitor al alcoolului si pentru multi dintre noi devin - indiscutabil - un obicei. 
     Prin medicamente ne referim la bromuri, clorhidrati, paraldehide, toate barbituricele (pastile de marihuana), produsele pe baza de opiu si benzedrina. Cunoastem din experienta rezultatul nesatisfacator al membrilor A.A. care au dorit sa continue cu folosirea acestora. Stim ca aceste medicamente ne modifica procesele mentale. Ele impiedica realismul si onestitatea. Programul nostru A.A de 24 ore cere Credintaintr-o Putere Mai Mare decat Noi, asa ca trebuie sa renuntam la dorinta noastra si sa eliminam complet utilizarea acestor medicamente.              

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu