BLOGUL LUI

Stefan -

MINDFUL ADDICT

MESAJE DE RECUPERARE

Parerile exprimate pe acest blog sunt personale si nu implica in niciun fel Comunitatea AA.

.

.

.

MESAJ:


INTRAND INTR-O NOUA DIMENSIUNE

<< În ultimele stadii ale alcoolismului, voinţa de a rezista ne-a părăsit. Cu toate acestea, când recu­noaştem că am fost învinşi cu desăvârşire şi suntem gata să încercăm principiile AA, obsesia ne pără­seşte şi pătrundem într-o nouă dimensiune – liber­tatea sub tutela lui Dumnezeu, aşa cum Îl înţelegem noi.

(ÎN VIZIUNEA LUI BILL)


Am norocul să mă număr printre aceia care în viaţă au avut parte de această transformare nemaipomenită. Când am intrat pe uşa AA-ului, singur şi disperat, eram dispus să cred tot ce auzeam. Unul dintre lucrurile pe care le-am auzit a fost: „Aceasta ar putea fi ultima ta mahmureală, sau poţi s-o iei de la capăt iar şi iar”. Omul care a spus aceasta o ducea, în mod evident, mult mai bine decât mine. Mi-a plăcut ideea de a mă da bătut şi de atunci am început să trăiesc liber! Inima mea a auzit ceea ce mintea n-ar fi putut auzi niciodată: „Nu-i chiar aşa grav să fii neputincios în faţa alcoolului”. Sunt liber şi sunt recunoscător! >>


Twelve steps to freedom. Start with one.

Cum am fost

Nu puteam sa dorm noaptea.

Adormeam greu.
Ma trezeam in timpul noptii si, neputand sa mai dorm, ma dadeam jos din pat sa beau ceva. Pentru somn! Incercam apoi sa adorm si iar ma trezeam. Iar beam. De data asta pentru ca nu puteam sa dorm, ziceam eu.
Dimineata eram spart ...

Citeste mai departe:

DESPRE MINE


vineri, 7 decembrie 2018

recuperarea


Vorbesc pentru mine, sa ma mai aud o data spunandu-mi aceste lucruri. 
Am nevoie de asta, avand in vedere ca seninatatea mea emotionala a fost puternic "zdruncinata" in ultimul timp, mi-am pierdut echilibrul, am fost "zvârlit" din centrul programului meu de recuperare, catre margine.
Partea buna este ca "discul rotativ" pe care ma aflu are o "raza" suficient de mare sa ma pot redresa inainte de a cadea de pe el. Si ii sunt recunoscator Puterii mele Superioare care m-a ghidat prin Program sa pot face asta.
Acum stiu ca s-a intamplat ce s-a intamplat pentru a mai invata inca o lectie, lucruri ramase inca nerezolvate, o lectie pe care o doream, dar nu vroiam sa o invat.

Abstinenta nu este totuna cu recuperarea. 
Recuperarea este mai mult decat abstinenta. 
O data dobandita abstinenta (Pasii 1-3) trec la nivelul urmator.
Intram in abstinenta, trecem prin pasi (uneori cu sponsorul), devenim siguri ca nimic nu ne mai poate intoarce la alcool, chiar spunem ca punem abstinenta noastra pe primul loc, sau doar credem ca o facem, pentru ca uitam ca boala este cronica, ca este in fiecare zi, iar o boala cronica necesita o recuperare de zi cu zi pentru toata viata!
Nu ne dam seama ca de fapt nu Abstinenta este cea care trebuie pusa pe primul loc in viata noastra, ci mai degraba Recuperarea, procesul de insanatosire.
Abstinenti fiind, renuntam prea usor la recuperare.

Uneori ne mintim pe noi insine ca suntem in Program. Pentru ca principiul onestitatii, atat de necesar la Pasul 1, pentru recunoasterea neputintei, nu il transferam in toate domeniile vietii noastre, asa cum ne sugereaza Pasul 12 (si ne mai si "batem cu pumnii in piept" ca am facut pasul 12!).

Recuperarea nu inseamna numai abstinenta, nu inseamna numai trecerea prin Pasi, inseamna sa nu uit ca am o boala, inseamna sa fiu constient permanent de Principiile Programului (Principii, Pasi, Traditii, Sloganuri etc).
Recuperarea inseamna sa nu abdic atat de usor la principiile dobandite, pe care le aplic cu recunoștința de a-mi fi fost revelate de Puterea Superioara - atunci cand nu o fac, gandirea si comportamentele mele se schimba, semanand mult cu cele pe care le aveam inainte.

Programul in 12 pasi nu este un program de intrare si mentinere a abstinentei, este un PROGRAM DE RECUPERARE, de insanatosire - fizica, mentala, emotionala, spirituala.
Cine nu intelege asta are probleme cu el insusi si va avea in cele din urma si cu abstinenta!
Folosim expresia "Recaderi de la program", dar care program?!, cel pe care il cunosti, dar nu il aplici?

***

Recuperarea și abstinenta - există o diferență între cele două. 
Nu poți fi în recuperare fără a fi abstinent, dar poți fi abstinent fără a fi în recuperare. Cum?
Abstinenta inseamna ca nu bei. 
Recuperarea este insanatosirea (vindecarea, tamaduirea, mai degraba cicatrizarea) sau procesul de a obtine starea de bine, a deveni mai bine din punct de vedere emotional, mental, fizic și spiritual în timp ce esti abstinent. Mulți dintre noi se poate sa fim abstinenti, dar asta nu înseamnă neapărat că suntem în recuperare.

Diferenta dintre a fi abstinent și de a fi în recuperare:

  • Recuperarea este a lucra cu problemele care ne-au determinat să bem. Abstinenta este doar sa le dam deoparte.
  • Recuperarea este de a realiza că alcoolul a fost soluția aleasa de noi la problema și nu problema insasi.
  • Recuperarea este despre schimbarea comportamentelor noastre. Abstinenta este doar despre schimbarea obiceiurilor de a bea.
Recuperarea înseamnă vindecare. Abstinenta înseamnă doar sa nu bem. 
Recuperarea este de a învăța să ne iubim pe noi insine si pe ceilalti. Recuperarea este de a găsi pacea. Recuperarea este sa ne asumam acțiunile noastre corecte sau greșite. Este renunțarea la rolul de victimă. Recuperarea este a face reparatii și nu doar a cere scuze. Recuperarea este acțiune. Recuperarea este de zi cu zi. Recuperarea nu este un lucru pe care il faci o data si gata, este o călătorie pentru tot parcursul vieții.
O metafora: o floare, de exemplu. Începi cu o sămânță, dar pentru ca aceasta să crească, trebuie sa o plantezi și ii trebuie apă în mod regulat. Abstinența este sămânța, plantarea este decizia de a urma calea recuperarii și actul de a o uda simbolizează dorinta reala de creștere, de dezvoltare personala. În cele din urmă, rezultatul este ca viața ta va fi la fel de plină de satisfacții și frumoasa ca un trandafir înflorit.

Recuperarea personală este experiența individuală de a obtine starea de bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu