BLOGUL LUI

Stefan -

MINDFUL ADDICT

MESAJE DE RECUPERARE

Parerile exprimate pe acest blog sunt personale si nu implica in niciun fel Comunitatea AA.

.

.

.

MESAJ:


INTRAND INTR-O NOUA DIMENSIUNE

<< În ultimele stadii ale alcoolismului, voinţa de a rezista ne-a părăsit. Cu toate acestea, când recu­noaştem că am fost învinşi cu desăvârşire şi suntem gata să încercăm principiile AA, obsesia ne pără­seşte şi pătrundem într-o nouă dimensiune – liber­tatea sub tutela lui Dumnezeu, aşa cum Îl înţelegem noi.

(ÎN VIZIUNEA LUI BILL)


Am norocul să mă număr printre aceia care în viaţă au avut parte de această transformare nemaipomenită. Când am intrat pe uşa AA-ului, singur şi disperat, eram dispus să cred tot ce auzeam. Unul dintre lucrurile pe care le-am auzit a fost: „Aceasta ar putea fi ultima ta mahmureală, sau poţi s-o iei de la capăt iar şi iar”. Omul care a spus aceasta o ducea, în mod evident, mult mai bine decât mine. Mi-a plăcut ideea de a mă da bătut şi de atunci am început să trăiesc liber! Inima mea a auzit ceea ce mintea n-ar fi putut auzi niciodată: „Nu-i chiar aşa grav să fii neputincios în faţa alcoolului”. Sunt liber şi sunt recunoscător! >>


Twelve steps to freedom. Start with one.

Cum am fost

Nu puteam sa dorm noaptea.

Adormeam greu.
Ma trezeam in timpul noptii si, neputand sa mai dorm, ma dadeam jos din pat sa beau ceva. Pentru somn! Incercam apoi sa adorm si iar ma trezeam. Iar beam. De data asta pentru ca nu puteam sa dorm, ziceam eu.
Dimineata eram spart ...

Citeste mai departe:

DESPRE MINE


INTERVIU!1. Cum ati aflat despre Programul de recuperare in Doisprezece Pasi al Alcoolicilor Anonimi?
Despre Programul de recuperare in Doisprezece Pasi am aflat la prima intalnire a Alcoolicilor Anonimi. Despre Alcoolicii Anonimi am aflat cand eram internat pentru dezalcoolizare la Spitalul Obreja, de la un alt pacient care frecventa intalnirile lor chiar in incinta spitalului.
2. Cand ati participat prima data la o sedinta a Alcoolicilor Anonimi?
Prima participare la o intalnire AA a fost in septembrie 2004. S-au strans de atunci, cred, peste 2000 de participari. Particip si acum (2018) de doua-trei ori pe saptamana.
3. Ati intrat in abstinenta dupa prima participare sau dupa o perioada de participare la sedintele Alcoolicilor Anonimi?
De cand am cunoscut AA nu am mai baut alcool.
4. Ce perioada de abstinenta aveti in prezent?
Pa data de 26 August 2018 se implinesc 14 ani de cand nu am mai baut alcool.
5. Ce v-a motivat sa va doriti sa intrati in abstinenta?
As fi facut orice ca sa imi pastrez proaspăta abstinenta, cea din spital. Eram atat de disperat cand am cunoscut Alcoolicii Anonimi, incat m-am agatat "cu ghearele si cu dintii" de ei. Stima de sine era scazuta la maxim. Nu ma mai suportam. Beam continuu tarie. Motivatia a fost una personala. Am facut-o pentru mine, nu pentru altcineva sau altceva. Cat timp am incercat asta nu am reusit.
6. Ce va motiveaza sa ramaneti in abstinenta?
Nu vreau sa imi mai fie rau. Nu vreau sa ma mai autodistrug. Nu vreau sa ma intorc in iadul in care am fost.
Motivatia principala vine din faptul ca am constientizat ca am o boala. Sunt alcoolic. Si nu trebuie sa uit asta nicio clipa. Este o boala care are un singur tratament: abstinenta. Iar abstinenta se mentine prin recuperare. Pentru ca alcoolismul este o boala cronica, recuperarea trebuie sa fie permanenta, zi de zi. Daca ma opresc la doar a fi abstinent, doar sa nu beau, recuperarea inceteaza. Sunt in recuperare prin Programul in 12 Pasi pe care il practic zilnic.

7. Ce schimbari ati facut in viata dumneavoastra dupa ce ati inceput Programul de recuparare in Doisprezece Pasi al Alcoolicilor Anonimi pentru a ramane in abstinenta?

Schimbarea primordiala a fost cea a modului de gandire. Modul cum privesc lucrurile privind alcoolul, dar si celelte lucruri. Schimband modul de gandire am putut schimba comportamentele care ma conduceau la alcool.
Mai intai m-am refacut fizic. Apoi am schimbat modul de gandire si am invatat sa-mi gestionez emotiile. Am inceput sa traiesc in intervalul zilei prezente, fara sa ma mai framant cu trecutul si fara sa-mi mai fac griji pentru viitor. Am inceput sa cred ca lucrurile se intampla asa cum trebuie sa se intample. Am invatat ca acestea sunt cele patru laturi ale bolii: fizic, mintal, emotional si spiritual si ca asa trebuie sa fie si recuperarea mea pentru o sanatate fizica, mentala, emotionala si spirituala. Nu pot neglija una din laturi pentru ca exista riscul sa le pierd si pe celelalte. Tratez recuperarea holistic.
Schimbari au survenit pe toate planurile. M-am impacat cu Dumnezeu, cu mine insumi si cu ceilalti. Iata schimbarea: nu m-am mai razboit cu situatiile de viata, cu oamenii si cu mine insumi.

8. Ce inseamna pentru dumneavoastra o abstinenta senina? Cum se poate obtine si mentine o abstinenta senina?
Abstinenta senina inseamna sa nu mai fiu incrancenat, sa nu ma mai opun, sa nu ma mai razboiesc cu toti si toate, inseamna trecerea de la „Vreau sa beau, dar nu pot, n-am voie, imi face rau „ (care este de fapt abtinere cu incrancenare) , la „Pot, dar nu vreau sa beau”. Abstinenta senina inseamna ca alcoolul imi este indiferent. Nu-l mai vad ca un pansament pentru ranile si suferintele mele.
Abstinenta senina nu inseamna liniste pentru ca nu mai sunt probleme, nu inseamna „cer senin”; inseamna calm si liniste in ciuda norilor, furtunii.
Cum se ajunge la o abstinenta senina? Lucrand Programul de recuparare in Doisprezece Pasi. Aplicand. Repetand. Programul in 12 Pasi aduce impacarea cu Dumnezeu, cu sine si cu ceilalti. Mai sunt alte entitati in afara acestora trei? Cred ca nu. Iar aceasta tripla impacare inseamna seninatate.
9. Ce inseamna Programul in Doisprezece Pasi al Alcoolicilor Anonimi si cum il aplicati in viata de zi cu zi?
Pe mine Programul in Doisprezece Pasi al Alcoolicilor Anonimi m-a salvat. M-a scos din iadul in care eram si mi-a dat starea de bine. Este un program de recuperare pe o baza de zi cu zi. Practic zilnic rugaciunea si meditatia. Transmit mesajul altui alcoolic (esenta AA este ca un alcoolic recuperat ajuta alt alcoolic sa se recupereze transmitandu-i experienta sa, puterea si speranta). Repar greselile imediat ce imi dau seama de ele (toata lumea greseste, dar mai rau decat greseala este sa nu repari ce ai stricat!). Aplic pricipiile: onestitate, bunavointa, minte deschisa si celelalte. Lucrez permanent cu mine insumi sa ma imbunatatesc. Cum aplic? Pe lucrurile simple, marunte din viata de zi cu zi, prin repetitie. Toate lucrurile astea ma fac sa ma simt bine si practicandu-le zi de zi actiunile mele devin in mod natural adecvate, potrivite situatiilor de viata in care ma aflu.
10.  Ati mai avut dorinta de a consuma alcool de cand ati intrat in abstinenta? Dar de cand lucrati Programul in Doisprezece Pasi al Alcoolicilor Anonimi?
Nu tin minte sa mai fi dorit sa beau alcool de cand am intrat in abstinenta. Dupa perioada de abtinere da la inceput (in aproximativ 3 luni obsesia de a bea alcool a disparut), alcoolul mi-a devenit indiferent.
11.  Daca raspunsul la intrebarea de mai sus este da, care credeti ca este cauza pentru care v-ati mai dorit sa consumati alcool?
-
12.  Daca raspunsul la intrebarea de mai sus este nu, ce anume credeti ca a determinat schimbarea?
Am invatat ca pot gestiona situatiile de viata si altfel. Ca nimic nu este atat de rau incat alcoolul sa nu il faca si mai rau. Ca daca beau, la problemele pe care le am si pe care incerc sa le rezolv cu bautura, mai adaug inca una.
Schimbarea a survenit cand alcoolul nu a mai fost o optiune pentru mine. Dorinta s-a transformat in alegerea de a fi responsabil pentru sanatatea mea.
13.  Relatiile cu familia si prietenii au influentat in vreun fel intrarea si mentinerea dumneavoastra in abstinenta?
Pentru mine nu a functionat sa renunt la alcool pentru familie, partener, copii. Pana ce motivatia nu a fost una personala, sa raman abstinent pentru mine insumi nu am reusit. Neputinta in fata alcoolului, in fata alegerii daca sa beau sau nu, in fata faptului ca daca incepeam sa beau nu ma mai opream nu cred ca putea fi influentata de nicio fiinta umana.
Recunosc insa ca este bine sa ai familia alaturi. Am fost si eu sprijinit in stradaniile mele de a ramane abstinent.
14.  Situatia economica si statutul profesional au influentat in vreun fel intrarea si mentinerea dumneavoastra in abstinenta?
Nu am avut lipsuri materiale si desi mi-am pierdut serviciul la un moment dat, am reusit sa imi gasesc altul, iar lucrurile acestea mi-au fost probabil de folos pentru ca nu am avut grija lor, putand astfel sa ma concentrez pe recuperare.
15.  V-a ajutat in vreun fel nivelul educational in intrarea si mentinerea in abstinenta?
Educatia m-a ajutat poate sa nu beau peste masura in locuri publice. In singuratate insa nu mi-a folosit la nimic!
Boala nu tine seama de rasa, sex, religie, varsta , educatie, inteligenta, statut socio-profesional etc. Cunosc alcoolici din toate aceste categorii.

16.  De ce credeti ca ati reusit sa intrati si sa va mentineti in abstinenta?
Credinta ca o putere mai mare decat mine ma poate ajuta.
17.  Ati avut recaderi?
Nu, in ceea ce priveste consumul de alcool. Insa recaderile in Programul in Doisprezece Pasi al Alcoolicilor Anonimi nu se refera doar la consum. Revenirea la comportamentele din timpul consumului poate fi o recadere (asa-zisa betie uscata).
18.  Daca raspunsul la  intrebarea de mai sus este nu, de ce credeti ca nu ati avut recaderi?
Cred ca mi-am dorit foarte mult sa nu ma mai intorc de unde am venit. Este o vorba in AA: Nu uita ultima betie. Cand nu uiti infernul prin care ai trecut, nu cred ca iti mai trebuie bautura. Partea proasta pentru multi dintre noi alcoolicii este ca mintea are aceasta capacitate a uitarii.
Alcoolismul este o boala care iti sopteste parsiv la urechea mintii ca te-ai insanatosit.
Am constientizat ca abstinenta nu este totuna cu recuperarea. Este obligatorie, dar nu suficienta. Cand am inteles asta nu am incetat sa pun recuperarea pe primul loc in viata mea.

19.  Daca raspunsul la intrebarea de mai sus este da, de ce credeti ca ati recazut?
La mine recaderile de la Program (deci fara consum, doar comportamente inadecvate) se intampla pe fond emotional cand nu mai fac fata unor situatii de viata. Am invatat insa sa nu mai las emotiile sa ma copleseasca atat de mult incat sa ma conduca la consum.
20.  Din experienta dumneavoastra in cadrul Alcoolicilor Anonimi, ce ati observat ca ii diferentiaza pe cei care reusesc sa intre si sa se mentina in abstinenta, de cei care nu reusesc sa intre in abstinenta sau reusesc, dar au una sau mai multe recaderi?
EGOUL! Egoism, egocentrism! Lipsa de onestitate fata de sine. Lipsa unei anumite doze de smerenie. Lipsa unei motivatii personale. Uitarea ca abstinenta trebuie pusa pe primul loc.
Noi spunem ca nu a ajuns la fundul sacului. Mai are de baut! Fundul prapastiei in care ne afundam noi alcoolicii este diferit pentru fiecare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu