BLOGUL LUI

Stefan -

MINDFUL ADDICT

MESAJE DE RECUPERARE

Parerile exprimate pe acest blog sunt personale si nu implica in niciun fel Comunitatea AA.

.

.

.

MESAJ:


INTRAND INTR-O NOUA DIMENSIUNE

<< În ultimele stadii ale alcoolismului, voinţa de a rezista ne-a părăsit. Cu toate acestea, când recu­noaştem că am fost învinşi cu desăvârşire şi suntem gata să încercăm principiile AA, obsesia ne pără­seşte şi pătrundem într-o nouă dimensiune – liber­tatea sub tutela lui Dumnezeu, aşa cum Îl înţelegem noi.

(ÎN VIZIUNEA LUI BILL)


Am norocul să mă număr printre aceia care în viaţă au avut parte de această transformare nemaipomenită. Când am intrat pe uşa AA-ului, singur şi disperat, eram dispus să cred tot ce auzeam. Unul dintre lucrurile pe care le-am auzit a fost: „Aceasta ar putea fi ultima ta mahmureală, sau poţi s-o iei de la capăt iar şi iar”. Omul care a spus aceasta o ducea, în mod evident, mult mai bine decât mine. Mi-a plăcut ideea de a mă da bătut şi de atunci am început să trăiesc liber! Inima mea a auzit ceea ce mintea n-ar fi putut auzi niciodată: „Nu-i chiar aşa grav să fii neputincios în faţa alcoolului”. Sunt liber şi sunt recunoscător! >>


Twelve steps to freedom. Start with one.

Cum am fost

Nu puteam sa dorm noaptea.

Adormeam greu.
Ma trezeam in timpul noptii si, neputand sa mai dorm, ma dadeam jos din pat sa beau ceva. Pentru somn! Incercam apoi sa adorm si iar ma trezeam. Iar beam. De data asta pentru ca nu puteam sa dorm, ziceam eu.
Dimineata eram spart ...

Citeste mai departe:

DESPRE MINE


luni, 2 octombrie 2017

cateva directiiLinii directoare ale programului in 12 pasi


Sunt cateva linii directoare comune oricarui program in 12 pasi la care daca aderam sa le punem in aplicare vom face calatoria noastra in recuperare mai eficienta si plina de succes.

      1. Niciodată vindecat

In programul in 12 pasi se considera ca nu ne vom vindeca de alcoolism. Odata ce am dezvoltat boala, la fel ca orice alte boli cronice, ea va rămâne mereu cu noi.
Pasii furnizează un plan de recuperare pentru a mentine aceasta boala in remisie avand la bază lucrul de zi cu zi. Acesta este motivul pentru care lucrul cu Pasii este o munca de zi cu zi în menținerea recuperării.
Ca si alcoolici, trebuie să acceptăm ca suferim de o boală lungă care va dura toata viata și că niciodată nu vom putea consuma alcool în condiții de siguranță. Ne-am pierdut acest lux. Oricat de greu ar putea parea acest lucru  multora dintre noi, acest fapt despre starea noastră trebuie să fie acceptat, dacă sperăm să facem un început bun în drumul nostru spre recuperare.

2. Abstinență totală

Specific alcoolicului este ca nu se poate opri. De aceea un pahar este prea mult pentru noi. De asemena, avand in vedere gandirea noastra adictiva, a schimba o substanta cu alta care altereaza mintea nu este recomandat.
Se spune ca schimbarea unei substanțe cu alta pentru a invinge dependenta este ca si cum ai schimba locul in care stai pe Titanic. Experiența a aratat dincolo de orice îndoială că odată ce am dezvoltat boala, orice substanta care afecteaza creierul o va pune în mișcare din nou. Singura aparare pe care o avem împotriva acestei boli este de a sta departe de ea pentru tot restul vieții noastre - fiecare zi la timpul ei, pe rand. A lua un pahar, chiar si dupa o perioada de abstinenta, readuce acea dorință de a bea, obsesia si compulsia. Boala este întotdeauna  in așteptare, se spune în program. Dar programul este acolo, și mulți oameni se bucură de libertatea fata de alcool ani și decenii.
Comportamentele adictive sunt diferite, avand in vedere ca nu ne putem abține în totalitate, de exemplu, de la mancare. Pentru astfel de dependențe, programul in 12 pasi sugerează un plan de recuperare bazat pe liniile directoare de moderare. Comportamentele adictive nu sunt la fel de in alb si negru, ori-ori, ca dependențele de substanțe. Aceste comportament pot varia în funcție de fiecare individ. De exemplu, un dependent de alimente poate mânca prea mult atunci când el sau ea vrea să evite sentimentele incomode, în timp ce un alt dependent de mâncare se va infometa pentru același motiv. Aici este important să se înțeleagă cauzele profunde ale bolii. Un pas 1 onest si temeinic facut ne va ajuta sa intelegem de ce un comportament a devenit problematic și ne oferă instrumentele necesare pentru a menține comportamentul nostru dependent în remisie. Admiterea că comportamentul respectiv, intr-un anumit sens, ne-a invins, deschide ușa spre recuperare. 
Pentru dependenți, predarea este o victorie.


3. Responsabilitatea noastră

Programul in 12 pasi subliniază faptul că trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru propria noastră recuperare. Spre deosebire de alte boli în care responsabilitatea poate revini unui medic pentru a ne vindeca, cu dependența depinde de fiecare dintre noi să luam măsurile necesare pentru a deveni abstinenti și a rămâne în recuperare. Programul promovează responsabilitatea de sine si ingrijirea de sine - un concept care ar putea fi străin pentru mulți dintre noiTrebuie să înțelegem că suferim de o boală care pune în pericol viața și depinde doar de noi sa lucram programul de recuperare. Este o alegere pe care fiecare dintre noi trebuie să ia - fie să continuam să lasam dependenta sa aiba putere asupra noastra, fie ne asumam responsabilitatea pentru ea și facem ceea ce este necesar pentru a ne simti bine. Responsabilitatea de a ne recupera ia multe forme, de la lucruri practice, cum ar fi participarea la întruniri, lucrul pasilor si luarea unui sponsor, pana la aspectele emotionale de a fi blând și răbdător cu starea noastră.
Deși nu suntem responsabili pentru boala noastră, programul spune ca suntem responsabili pentru consecințele comportamentului și acțiunilor noastre. De exemplu, în cazul în care adictia te-a pus să furi, atunci esti responsabil pentru consecinte, indiferent ca suferi de această boală. Dar, Pasii prevăd acest lucru și o parte a acestui program de lucru este vorba despre îndreptarea greselilor pe care le-am făcut.
Când lucram pasii trebuie să ne întrebăm dacă suntem dispuși să mergem pana in panzele albe pentru a obține o stare mai bună, dacă vrem să ne asumăm responsabilitatea pentru boala noastră și dacă vom face recuperarea prioritatea noastră numărul unu. Din păcate, mulți dintre noi trebuie să ajungă la fundul sacului înainte de a putea admite boala și a a ccepta planul de recuperare sugerat de cei 12 pași. Acest lucru se intampla pentru că, atât timp cât noi credem că avem putere și putem exercita voia proprie, există puține șanse de a avea umilința de a ne admite neputinta.

4. Programul zilnic

Programul in 12 pasi pledează pentru un program zilnic de recuperare. "A trai in intervalul zilei prezente" și lucrand programul pe principiul "fiecare zi la timpul ei" sunt fraze auzite din nou și din nou la întâlniri și pe buna dreptate. Este dincolo de capacitatea oricărui alcoolic de a imagina o viata fara alcool. De fapt, daca facem acest lucru ne pregatim pentru recidiva. Prin urmare, programul ne încurajează să nu bem "doar pentru ziua de azi" și să nu ne facem griji cu privire la modul în care vom reuși mâine.
Acest principiu, de asemenea, ne ajută să "rămânem aici și acum", in prezent, și să ne păstram abstinenta ca primă prioritate în viața noastră. Acest principiu face, de asemenea, ca toată lumea în program sa fie egal, nimeni nu este "mai" recuperat decât altul. De asemenea, elimina aroganta și grandoarea și ne menține umili în recuperarea noastră. Noi toți în procesul de recuperare nu avem decât o "gratiere zilnica" - adică, suntem abstinenti doar 24 de ore, la un moment dat. Fiecare zi, pe rand.

5. Fără monopol


Programul in 12 pasi nu se pretinde fi singura abordare pentru recuperarea dintr-o dependenta. Mai degrabă, acesta oferă o soluție de recuperare celor care nu au găsit nici o altă cale.
Se si spune  "cand am ajuns la fundul sacului", dupa ce am incercat orice altceva, ne-am predat si am pus in aplicare Programul in 12 pasi.


6. Patru criterii pentru a lucra programul

Există 4 criterii fundamentale care practicandu-le ne vor ajuta să lucram Pasii mai eficient pentru a realiza recuperarea. Sunt:

- Credința într-o Putere superioara: ca dependenți cronici trebuie să ne oprim din a ne baza pe noi înșine pentru o soluție la problema noastră, in schimb ne putem baza pe o putere mai mare decat a noastra pentru a ne ajuta. Puterea noastră superioara poate fi o putere a proprii noastre alegeri si intelegeri, atât timp cât nu suntem noi înșine. Unii membri ai Comunitatii fac din întâlnirile la care participă în mod regulat Puterea lor superioara. Unii gandesc despre Dumnezeu (GOD - “good orderly direction.”) ca ar fi "direcția bine ordonata." Ideea este că, ca si alcoolici am incercat sa jucam rolul lui Dumnezeu și am eșuat în încercările de a opri dependenta noastra. Credinta ca o Putere superioara ne va ajuta să gasim o soluție în afara noastră ne scapa de suferinta incercarilor noastre nereusite de a gasi o soluție pe cont propriu pentru această boală.

- Onestitatea: Onestitatea în contextul celor 12 pasi înseamnă a avea curajul de a vedea adevărul despre starea noastră. Este admiterea onesta că avem o boală asupra careia ne-am pierdut controlul și puterea. Acest criteriu ne ajută să devenim suficient de umili pentru a căuta o soluție în afara noastră.

- Minte deschisa: În contextul celor 12 pași a avea mintea deschisa inseamna a evita cât mai mult posibil tipul de gândire care ne opreste din a cauta solutii, tipul de gândire care ne conduce la a crede că știm mai bine - și să respingem sugestiile programului, agățându-ne de credința că nimic nu funcționează pentru noi. Descriind atitudinea incapatanata, de indaratnicie, autodistructiva a dependentul cronic, membrii Comunitatii sublinieaza faptul că "gândirea mea asta buna m-a adus aici." Mintea deschisa ne ajută sa depășim sentimentul nostru de grandoare și pesimism.


- Bunavointa: In contextul celor 12 pasi, bunavointa înseamnă a avea o dorință vie, puternica și o aviditate de a lua măsuri. Este atitudinea "a fi dispus sa ..." care ne ajută să punem deoparte vechile idei și sa încercam soluții noi pe care poate la inceput nu le agreem sau cu care nu suntem de acord. 
Practicarea acestui criteriu demonstrează umilința și disperarea noastră de a merge pana in panzele albe pentru a ne recupera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu