BLOGUL LUI

Stefan -

MINDFUL ADDICT

MESAJE DE RECUPERARE

Parerile exprimate pe acest blog sunt personale si nu implica in niciun fel Comunitatea AA.

.

.

.

MESAJ:


INTRAND INTR-O NOUA DIMENSIUNE

<< În ultimele stadii ale alcoolismului, voinţa de a rezista ne-a părăsit. Cu toate acestea, când recu­noaştem că am fost învinşi cu desăvârşire şi suntem gata să încercăm principiile AA, obsesia ne pără­seşte şi pătrundem într-o nouă dimensiune – liber­tatea sub tutela lui Dumnezeu, aşa cum Îl înţelegem noi.

(ÎN VIZIUNEA LUI BILL)


Am norocul să mă număr printre aceia care în viaţă au avut parte de această transformare nemaipomenită. Când am intrat pe uşa AA-ului, singur şi disperat, eram dispus să cred tot ce auzeam. Unul dintre lucrurile pe care le-am auzit a fost: „Aceasta ar putea fi ultima ta mahmureală, sau poţi s-o iei de la capăt iar şi iar”. Omul care a spus aceasta o ducea, în mod evident, mult mai bine decât mine. Mi-a plăcut ideea de a mă da bătut şi de atunci am început să trăiesc liber! Inima mea a auzit ceea ce mintea n-ar fi putut auzi niciodată: „Nu-i chiar aşa grav să fii neputincios în faţa alcoolului”. Sunt liber şi sunt recunoscător! >>


Twelve steps to freedom. Start with one.

Cum am fost

Nu puteam sa dorm noaptea.

Adormeam greu.
Ma trezeam in timpul noptii si, neputand sa mai dorm, ma dadeam jos din pat sa beau ceva. Pentru somn! Incercam apoi sa adorm si iar ma trezeam. Iar beam. De data asta pentru ca nu puteam sa dorm, ziceam eu.
Dimineata eram spart ...

Citeste mai departe:

DESPRE MINE


SUGESTII PENTRU PERIOADA DE INCEPUT A RECUPERARII

1. Admitem ca alcoolismul este o boalaAmintiți-vă: "Nu suntem oameni răi care incearca sa fie mai buni, suntem oameni bolnavi care se straduiesc sa se faca bine". Uneori, doar amintindu-ne că suferim de o boală care ne pune în pericol viața este suficient pentru a ne ajuta să fim mai plini de compasiune cu starea noastră și să fim răbdători cu noi insine în perioada de inceput a recuperarii. Așa cum ne-am purta cu o persoană bolnavă, ar trebui să nu ne mustram dacă suntem obosiți tot timpul, sau dacă nu avem energia de a face tot ceea ce credem că ar trebui să facem. Având așteptări mari de la noi înșine de a ne recupera peste noapte, de a ne insanatosi imediat este încă un alt mod in care boala noastră vrea să ne saboteze. De fapt, ar trebui să fim mândri că am facut un astfel de pas important și ca facem tot ce ne sta in putinta pentru a ne recupera din la boala alcoolismului pe baza unui program zilnic - Programul de 24 de ore!
Ne amintim că recuperarea este procesul de a deveni oameni sănătoși și întregi. Este un proces care se întâmplă în timp, lucrand Programul in 12 pași. 
Acceptarea faptului că avem o boală este primul și cel mai important lucru pe care ar trebui să facem la inceputul recuperarii noastre. Avem de ales: putem recunoaste boala, asa cum este ea, și sa ne folosim de sprijinul Comunitatii sau putem fi sfidatori și furiosi și sa cadem prada autocompătimirii, în cele din urmă probabil vom consuma din nou. Ce este o real pentru mulți dintre noi este că recuperarea și un noul mod de viață sunt posibile și totul începe cu acceptarea bolii noastre asa cum este.

2. Suportam  si acceptam existenta simptomelor de sevraj

Simptomele de sevraj se produc atunci când ne oprim brusc din  consum. Într-un fel corpul nostru intră în stare de șoc, reacționand puternic la absența alcoolului de care a devenit dependent pentru o funcționare ^normală^. Astfel încât simptomele de sevraj apar. Nu toți dintre noi vor experimenta simptome de sevraj, totusi acestea sunt comune printre cei care au abuzat de alcool. Cu toate că simptomele de sevraj se pot simți ca o formă de tortură mentală și fizică, si ar putea pune - în general in lipsa unei supravegheri medicale - viața în pericol, ele dispar după o perioadă de timp, în funcție de istoricul adictiei. Este întotdeauna recomandat să se caute indrumare medicala profesională pentru detox cand apare sevrajul fizic, deoarece acesta poate fi foarte periculos.
Ce poate ajuta să facem fata sevrajului este să recunoastem faptul că am dezvoltat o toleranță mare față de alcool și că disconfortul creat de simptomele de sevraj este de fapt un semn ca organismul nostru bolnav incearca sa se recupereze și să se refaca. Este nevoie de determinare și răbdare - și un angajament de recuperare din boala noastra de adictie - să suportam aceste perioade grele. Dar, retinem faptul ca sevrajul nu durează pentru totdeauna și că, în timp, corpul nostru se va reface și va reveni la normal. Poate fi o consolare să se știe că mulți dintre noi cei din Comunitate am indurat aceste simptome si am revenit acum inapoi la o sănătate bună și o viață fără alcool.

3 - Gestionarea modificărilor de dispoziție

Motto: 
Capatam libertatea de a alege!

Cam toți am avut modificări extreme ale dispoziției la inceputul recuperarii.  Acest lucru se întâmplă pur si simplu pentru ca refuzam corpurilor noastre alcoolul cu care s-a obisnuit. Deși nu sunt placute, acestea sunt o comune la inceputul recuperarii. Abuzul de alcool a avut efecte biologice si psihologice asupra creierului nostru, așa că acum suntem nevoiti să experimentam extreme sus-jos, până când mintea noastră se stabilește într-un echilibru. Uneori, starea noastra de spirit, care poate fi la o extrema sau alta, poate interfera cu capacitatea noastră de a funcționa în activitatea de zi cu zi. Ne putem simți hiper, extrem de fericiti sau incredibil de tristi - de la un moment la altul. Uneori stările noastre emoționale extreme ne epuizeaza atat de mult încât devine o provecare pana si sa ne dam jos din pat! Un lucru este sigur, aceste extremități emoționale se temperează si scad cu timpul. Avem grija sa ne purtam cu noi insine in astfel de momente plini de compasiune, în același mod în care ne-am comporta dacă am avea grijă de un copil bolnav. Suntem răbdători cu noi insine și intelegem ca acest lucru este ceea ce este nevoie să se intample pentru a ne elibera de , în scopul de a găsi libertatea de dependența noastra. Deși nu există nici un interval de timp stabilit pentru cand vor inceta aceste stari si vom incepe sa ne simtim normal, experiența arată ca la cei mai multi dintre noi acest lucru se intampla pe la sfârșitul primului an.
Pentru noi important este de a recunoaște ce sunt cu adevarat aceste schimbari de stare, și anume, sentimentele noastre și, ca orice alt sentiment, ele nu durează pentru totdeauna. Mulți dintre noi suntem speriati când avem sentimente, pentru ca  le-am negat atât de mult timp. Așa că atunci când intram în recuperare și să le experimentam, ne simțim incomod și am putea sa dorim să scapam de ele prin modul nostru obișnuit de a consuma alcool. Mulți dintre noi nu avem abilitatea de a ne identifica sentimentele  (nu avem chiar un vocabular pentru ele!) si astfel percepem fiecare emoție ca pe un rău care trebuie evitat cu orice preț. Dar, dacă vom începe să ne asumam sentimentele, sa le identificam, pur și simplu uneori chiar doar numindu-le, este un mare pas înainte în procesul nostru de recuperare catre o viata normala. Uneori, pur și simplu prin a fi în măsură să identific un sentiment și să spun, da, mă simt trist, furios, fricos, sau orice altceva, descoperim că, odată ce sentimentul a fost exprimat, va pleca. Mulți dintre noi ne linistim impartasind sentimentele noastre cu semenii noștri în recuperare sau la o reuniune. Găsim alinare prin simpla exprimare a acestora și ne dam seama că nu este necesar să se recurgem la alcool pentru a le evita. Simtim chiar bucurie în noua noastră capacitate de a ne exprima ca oamenii sănătoși. Miracolul este că nu mai suntem sub controlul alcoolului pentru a ne putea experimenta sentimentele. In plus, lucrul cu cei 12 pasi ne dă putere și ne ofera instrumentele necesare pentru a face față oricarui sentiment. Programul este cel care ne dă această libertate. Acum putem alege modul în care să reacționam - fie negativ, prin consumul de alcool care acționează într-un mod distructiv, sau pozitiv, prin asumarea sentimentelor noastre, prin acceptarea și procesarea lor, precum și prin a vorbi despre ele cu semenii noștri aflati în recuperare. 
Acum avem posibilitatea de a alege.

4. Respingem gândirea adictivă

Motto: 
90 de întâlniri în 90 de zile
Nu renunta înainte de a se intampla minunea.

Principiile de recuperare oferă sugestii zilnice utile care ne ajuta sa domolim gandirea adictiva și atitudinile neadecvate care pot produce alunecari, le inceputul recuperarii. Boala este înrădăcinată în primul rând în mintea noastră - modul în care gândim. Componenta mentală a bolii este puternica si inca tulbure si intortocheata; și în primele zile mai ales dorește să preia din nou controlul si sa ne intoarca in mocirla dependentei noastre. Prin citirea principiilor cheie și punerea lor în practică, putem recunoaște aceste tipare de gândire distructive și apoi sa le recuzam.

5. Folosim puterea si sprijinul Grupului si Comunitatii

Ședințele sunt un loc pe care trebuie să il facem ca si noua noastră casă la inceputul recuperarii. Fără sprijinul Comunitatii mintea noastra adictiva - cu alte cuvinte, aspectul mental al bolii noastre - ne va convinge să ne întoarcem la consumul de alcool. Boala alcoolismului prosperă în izolare si solitudine, astfel încât cel mai bun mod de a combate acest lucru este participarea activă la Grupuri. Aici vom fi printre oameni care suferă de aceeași boală, persoane care au găsit o soluție la problema lor și depun eforturi de recuperare. Aici este locul unde putem lupta cu o boala mult mai mare decât noi, cu ajutorul si sprijinul altora ca noi. Vom spera în acțiune și ne dăm seama că si noi ne putem recupera, ceea ce ne dă curajul de a merge mai departe. Cel mai bun loc unde găsim acest sprijin este la întâlniri si acesta este motivul pentru care unii sugerează ca noii veniți sa participe la 90 de întâlniri în 90 de zile. Ședințele sunt locul în care auzim mesajul de recuperare si ne reamintesc că nu suntem singuri pe calea recuperării.

6. Avem încredere în procesul de recuperare

Nu am devenit dependenti peste noapte și deci nu ne putem aștepta să ne recuperam peste noapte. Multi dintre noi ne-am supus corpul si mintea ani si ani abuzului de alcool. Va fi nevoie de timp pentru a ne recupera și redeveni sănătoși. Există o mulțime de zone care au nevoie de vindecare, de inlaturare atât a efectelor dăunătoare fizice, cat si ale daunelor mentale, ca si consecințe ale abuzului de alcool. Trebuie să fim răbdători și blânzi cu noi înșine. Trebuie să avem încredere în procesul de recuperare și sa constientizam că funcționează cu timpul, așa cum a făcut-o pentru atât de mulți. Întregul program, cei 12 pași ne ofera mijloacele și instrumentele necesare pentru a deveni întregi și oameni sănătoși din nou, dar avem nevoie de timp pentru a permite recuperarii să-și urmeze cursul. Se spune: nu renunta înainte de a se intampla minunea. Asta inseamna sa avem rabdare, sa perseveram și în curând vom descoperi că trăim o viață în abstinenta dincolo de toate așteptările.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu