BLOGUL LUI

Stefan -

MINDFUL ADDICT

MESAJE DE RECUPERARE

Parerile exprimate pe acest blog sunt personale si nu implica in niciun fel Comunitatea AA.

.

.

.

MESAJ:


INTRAND INTR-O NOUA DIMENSIUNE

<< În ultimele stadii ale alcoolismului, voinţa de a rezista ne-a părăsit. Cu toate acestea, când recu­noaştem că am fost învinşi cu desăvârşire şi suntem gata să încercăm principiile AA, obsesia ne pără­seşte şi pătrundem într-o nouă dimensiune – liber­tatea sub tutela lui Dumnezeu, aşa cum Îl înţelegem noi.

(ÎN VIZIUNEA LUI BILL)


Am norocul să mă număr printre aceia care în viaţă au avut parte de această transformare nemaipomenită. Când am intrat pe uşa AA-ului, singur şi disperat, eram dispus să cred tot ce auzeam. Unul dintre lucrurile pe care le-am auzit a fost: „Aceasta ar putea fi ultima ta mahmureală, sau poţi s-o iei de la capăt iar şi iar”. Omul care a spus aceasta o ducea, în mod evident, mult mai bine decât mine. Mi-a plăcut ideea de a mă da bătut şi de atunci am început să trăiesc liber! Inima mea a auzit ceea ce mintea n-ar fi putut auzi niciodată: „Nu-i chiar aşa grav să fii neputincios în faţa alcoolului”. Sunt liber şi sunt recunoscător! >>


Twelve steps to freedom. Start with one.

Cum am fost

Nu puteam sa dorm noaptea.

Adormeam greu.
Ma trezeam in timpul noptii si, neputand sa mai dorm, ma dadeam jos din pat sa beau ceva. Pentru somn! Incercam apoi sa adorm si iar ma trezeam. Iar beam. De data asta pentru ca nu puteam sa dorm, ziceam eu.
Dimineata eram spart ...

Citeste mai departe:

DESPRE MINE


miercuri, 7 iunie 2017

"... aceste principii" - partea a zecea"... aceste principii

 Virtuțile cuprind un grup de activități care, în recuperarea timpurie, sunt orientate către obiectivele imediate de a rămâne abstinenti, de a face "curățenie" și de a-i ajuta pe alți alcoolici, dar care, în recuperarea ulterioară, sunt capabile să cuprinda o gamă mai largă de activități pe măsură ce încercăm să practicăm principiile în toate domeniile vieții. Avem capacități înnăscute pentru o multitudine de activități. La modul general, avem capacitatea de a gândi, de a ne imagina, de a crede, de a ne simți și de a acționa. Din acestea provin grupuri mai mari de capacități, cum ar fi învățarea, munca, creația, comunicarea, luarea deciziilor, relaționarea cu ceilalți și cu Dumnezeu. Aceste capacități sunt exercitate în situații diferite și in circumstanțe diferite. Din perspectiva spirituală, care este preocuparea AA primară, ele au ca scop final prosperitatea și fericirea individului. 
Avem libertatea de a folosi aceste capacități bine pentru a atinge binele intenționat sau le putem folosi în mod necorespunzător și nu-și vor atinge scopul, aducand rău si prejudicii. Modurile obișnuite prin care folosim aceste capacități pentru bine le numim virtuți și le acordăm nume specifice functie de activitățile în care sunt exercitate. Modurile obișnuite în care ne îndepărtăm de scopul dorit și
le folosim nesanatos sunt numite vicii sau, în termeni AA, deficiențe sau defecte de caracter și poartă denumiri distincte asociate activităților lor respective. Am întâlnit aceste nume în întreaga Carte Mare și în 12&12, dar, deși le recunoaștem pe cele care denotă deficiențe sau defecte ale caracterului, rareori recunoaștem numele care desemnează virtuțile ca atare, deoarece virtutea nu face parte din Lexiconul AA. Dar virtuțile vorbesc în mod corespunzător ceea ce desemnează celelalte denumiri și trebuie să le participăm la fel de mult cât trebuie să fim atenți la defectele caracterului, deoarece ele formează două fețe ale aceleiași monede.

O listă a principalelor virtuți, numite în cele două texte de bază ale AA, in ordine alfabetică: acceptarea, compasiunea, considerația, curajul, curtoazia, discreția, credința, iertarea, generozitatea, blândețea, recunoștința, armonia, onestitatea, speranța, umilința, integritatea, bucuria, dreptatea, bunătatea, iubirea, mila, moderatia, modestia, mintea deschisarăbdarea, pacea, perseverența, prudența, seninatatea, simplitatea, sinceritatea, temperanța, toleranța, încrederea, înțelegerea, bunavoința și înțelepciunea. 

Putem asocia mai multe dintre ele cu diferiti pași: umilința cu Pașii 1 și 7; mintea deschisa și speranța cu Pasul 2; bunavoința, acceptarea, seninatatea, curajul și înțelepciunea cu Pasul 3. Credința se poate conecta cu pașii 2, 3, 6, 7 și 11; iertarea cu pașii 8, 9 și 10. Și putem asocia onestitateauna dintre cele mai frecvent menționate virtuți în program, cu un număr de pași, inclusiv Pașii 1, 2, 4, 5, 6 și 8, 9 și 10. Recunostinta, bucuria si iubirea sunt toate virtuti pe care le putem lega cu Pasul 12.

Legarea virtuților de deprinderile care sunt încorporate în Pași poate să nu fie la fel de ușoară, dar nu putem sa nu observam  că predarea cere umilință; auto-examinarea, mărturisirea și reparatiile cer onestitate sau ca rugăciunea cere credință. 
Deprinderile și virtuțile sunt "ce" și "cum" pentru Pasi. Acest lucru se reflectă într-un acronim familiar, care reprezintă trei dintre virtuțile de pe lista noastră, virtuți considerate pe scară largă indispensabile pentru recuperare: onestitate, deschidere, bunavointa (HOW). Dacă nu avem aceste trei, chiar și în forma lor cea mai rudimentară, șansele noastre de a deveni abstinenti sunt practic zero. Dacă nu le facem să crească pe acestea, precum si restul virtuților, șansele noastre de abstinenta emoțională sunt la fel de neglijabile. 

Să dezvoltam aceste calitati și să putem lucra pașii și să practicăm pe deplin principiile în tot ceea ce facem, trebuie să ne avem grija de ele, să știm ce sunt, cum sunt dobândite și cum funcționează în tandem cu deprinderile pentru a continua recuperarea noastră. 
Când precizăm că onestitatea, mintea deschisa și bunavoința sunt principii, spunem de fapt că acestea sunt mai mult decât calități sau orice nume pe care le atribuim în mod convențional acestora. Spunem că sunt primele lucruri, lucrurile care formează fundamentarea programului de recuperare și care guvernează funcționarea acțiunilor pe care le întreprindem prin Pași. Pașii se bazează pe aceste principii și nu vor funcționa corespunzător fără ele. 
Când definim în continuare aceste trei principii ca virtuți, vorbim de asemenea despre mai mult decât calități, valori, puncte forte sau valori, chiar dacă sunt toate acestea. Vorbim despre obiceiurile interioare ale minții și ale inimii, despre trăsăturile caracteristice care sunt esențiale pentru practica deprinderilor, care la rândul lor faciliteaza dobândirea lor, oferind un cadru spiritual pentru practica lor consecventă. Deprinderile depind de virtuți și nu vor da roade fără ele. Fără a crește în virtutea onestității dincolo de minimul necesar pentru a recunoaște că suntem neputincioși față de alcool, nu putem progresa în practicarea deprinderii de autoexaminare la Pasul 4, de mărturisire în Pasul 5, de reparatii în Pasii 9 și 10. Și fără o asemenea creștere și progres, nu putem continua să schimbăm și să atingem abstinenta deplină. 
Virtuțile ne permit să continuăm să creștem pe linii spirituale in recuperare, pentru că ele formează modul în care gândim și simțim și, prin urmare, cum acționăm. Dau formă atît caracterului si comportamentului nostru, cît și emotiilor noastre. 
Ca principii de recuperare, virtuțile guvernează folosirea capacităților noastre la maximum pentru o gamă largă de activități. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu